OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τράμπ-Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο

Ολοκληρώθηκε  πριν από λίγο η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη , με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ στον Λευκό Οίκο.

Η συνάντηση γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο , με την τουρκική επιθετικότητα στο κόκκινο αλλά και με σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις , όπως η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή , το θέμα με το Ιράν , η συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας .  Στην ατζέντα βέβαια αναμένεται να τεθούν θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων των ΕΔ  και  ανάπτυξης για την προσέλκυση επενδύσεων από αμερικανικά κεφάλαια.

Μητσοτάκης: Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ανέφερε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ».
«Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: «Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

“Στόχος είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35, κάτι που αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά”,είπε ο πρωθυπουργός όπως  μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τράμπ: Η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος 

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο σύμμαχο.

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τραμπ τις χαρακτήρισε εκπληκτικές και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ. Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία» υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε πως η συμφωνία Άγκυρας -Τρίπολης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια στην περιοχή. “Ευελπιστούμε στη δική σας υποστήριξη”, είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης  ανέφερε «Όπως ξέρετε ήδη, εμείς κινούμαστε στο πρόγραμμα για την αναβάθμιση των F-16 για το 2020-2024, έτσι εμείς ενδιαφερόμαστε και για το πρόγραμμα των F-35» και τόνισε ότι «πιστεύω επίσης ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψιν τους ότι αυτή η χώρα βγαίνει από μία οικονομική κρίση».

Απευθυνόμενος ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Αμερικανό πρόεδρο, επεσήμανε επίσης πως   «προσβλέπουμε στη θετική σας υποστήριξη, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία με ένα ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά».

Ο δημοσιογράφος του HELLAS FM Δημήτρης Φιλιππίδης κάνει την αποτίμηση της συνάντησης Τράμπ-Μητσοτάκη , από την Ουάσιγκτον.

 

Σχετικά Άρθρα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορία κινδύνου 4 για σήμερα

otavoice

Λίβανος: Τουλάχιστον εννέα νεκροί μετά από αεροπορική επίθεση του Ισραήλ

otavoice

Ουκρανία: Κατάρριψη 14 ρωσικών drones – Το Κίεβο χρησιμοποιεί δυτικούς πυραύλους καταγγέλλει η Ρωσία

otavoice

ΕΟΔΥ: Σε καθεστώς υγειονομικής επιτήρησης η Ηλεία

otavoice

Τουρκία: Μάχη με τις φλόγες για τρίτη μέρα στο Κορδελιό της Σμύρνης

otavoice

Διπλωματική πίεση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – Οχι της Χαμάς στην πρόταση των ΗΠΑ

otavoice