OTA VOICE
Video Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Συνέδριο ΚΕΔΕ: Η επόμενη μέρα στην Αυτοδιοίκηση μετά τον «Κλεισθένη»

Συνεχίστηκαν σήμερα, για δεύτερη ημέρα, οι εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα. Στο επίκεντρο του συνεδρίου βρίσκεται η επόμενη ημέρα από την εφαρμογή του Κλεισθένη, η Συνταγματική Αναθεώρηση, η αποκέντρωση, η έλλειψη πόρων και προσωπικού, το περιβάλλον, κ.α.

Χθες, κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, τον τόνο έδωσαν οι τοποθετήσεις  του προέδρου της ΚΕΔΕ, του υπουργού Εσωτερικών και των εκπροσώπων των κομμάτων και πάντα σε φόντο προεκλογικό καθώς σε έξι μήνες έχουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε πως το φετινό Συνέδριο διεξάγεται σε μία κρίσιμη συγκυρία με δεδομένο ότι απομένουν λίγοι μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου, ενώ από τις αρχές του νέου έτους οι Δήμοι θα κληθούν να λειτουργήσουν με βάση το νέο πλαίσιο που καθορίζει ο Κλεισθένης, χωρίς να έχουν επιλυθεί τα τεράστια προβλήματα που επιφέρει ο νέος νόμος.

Παράλληλα, όπως επισήμανε, η Αυτοδιοίκηση και φέτος είναι οικονομικά στραγγαλισμένη από έναν «Προϋπολογισμό του Παραλογισμού» που δεν δίνει καμία προοπτική ανάπτυξης. «Η κυβέρνηση δεν αγαπά την Αυτοδιοίκηση» τόνισε και πρόσθεσε πως το Συνέδριο πραγματοποιείται και σε μία περίοδο που είναι σε εξέλιξη ο διάλογος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. «Εμείς θα ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας και θα προτείνουμε συγκεκριμένες αλλαγές στο Σύνταγμα, με στόχο να συμβάλλουμε δημιουργικά και θεσμικά στη διαδικασία», σημείωσε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης προανήγγειλε δύο σημαντικές αλλαγές στο νόμο του Κλεισθένη που αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Επίσης ανακοίνωσε ότι στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης θα ενταχθούν και τα άρθρα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και παρουσίασε τον σχεδιασμό του υπουργείου.

Θυμηθείτε την χθεσινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ πατώντας ΕΔΩ.

Με την έναρξη σήμερα της δεύτερης μέρας των εργασιών του συνεδρίου της ΚΕΔΕ έκανε παρέμβαση για τα άτομα με αναπηρία, ο Γιάννης Βαρδακαστάνης προτείνοντας την δημιουργία ομάδα συνεργασίας ΚΕΔΕ -ΕΣΑΜΕΑ. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης την έκανε αποδεκτή τονίζοντας την βούληση να στηριχθούν τα άτομα με αναπηρία από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των Προέδρων Π.Ε.Δ.. Ξεκίνησε ο Λάζαρος Κυρίζογλου (Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας) και συνέχισαν οι Δημήτρης Καμπόσος (Π.Ε.Δ. Πελοποννήσου), Ευάγγελος Λαμπάκης (Π.Ε.Δ. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης), Λουκάς Υπερήφανος (Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας), Γιάννης Λώλος (Π.Ε.Δ. Ηπείρου), Φώτης Χατζηδιάκος (Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου) και Γιώργος Παπαναστασίου (Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας).

 Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις από τους επικεφαλής Αυτοδιοικητικών παρατάξεων:

 Ευάγγελος Λαμπάκης, Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Εκπρόσωπος παράταξης «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση»

Απόστολος Κοιμήσης, Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Επικεφαλής παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα»

Γιώργος Ιωακειμίδης, Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ.Ιωάννη Ρέντη, Επικεφαλής παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση»

Δημήτρης Μπίρμπας, Δήμαρχος Αιγάλεω, Επικεφαλής παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία»

Αναστάσιος Κανταράς, Δημοτικός Σύμβουλος Πολυγύρου, Εκπρόσωπος Συντονισμού Αιρετών

Ελπίδα Παντελάκη, Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά, Εκπρόσωπος παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»

Λίγο πριν τις 12:00 ξεκίνησε ο πρώτος κύκλος του συνεδρίου με θέμα: «Κλεισθένης» – Εφαρμογή – Η επόμενη μέρα. Αρχικά ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γιώργος Πατούλης στην εισήγησή του κατά τη συζήτηση της θεματικής ενότητας για την επόμενη μέρα μετά τον Κλεισθένη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αγνόησε και απαξίωσε την Αυτοδιοίκηση, εμμένοντας σε ιδεοληψίες και κομματικές σκοπιμότητες.

Σε αυτό το σημείο καυτηρίασε και την απουσία της Περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου από το συνέδριο τονίζοντας: «Πού είναι η κα Δούρου;  Δεν την ενδιαφέρουν οι απόψεις των αιρετών που εκπροσωπούν Δήμους της Περιφέρειάς της; Πως μας εκπροσώπησε στην περίφημη επιτροπή διαλόγου για  τη Συνταγματική Αναθεώρηση, στην οποία δεν κλήθηκε ποτέ ο Α΄ βαθμός Αυτοδιοίκησης με τρόπο απροκάλυπτο;»

 «Η κυβέρνηση κοροϊδεύει και αγνοεί την Αυτοδιοίκηση»

Η ΚΕΔΕ κατέθεσε πολύ έγκαιρα τις προτάσεις της για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Το υπ. Εσωτερικών όμως και ο πρώην υπ. Π. Σκουρλέτης δεν συζήτησαν μαζί μας ουσιαστικά αλλά έκαναν ένα υποκριτικό, προσχηματικό διάλογο, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση δεν αγαπά την Αυτοδιοίκηση. Μας κορόιδεψαν καθώς όπως αποδείχθηκε δεν είχαν καμία πρόθεση να φύγουμε από το συγκεντρωτικό κράτος και να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, με αναπτυξιακό πρόσημο, αλλά να εξυπηρετήσουν εκλογικές σκοπιμότητες» υπογράμμισε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα στείλει στις επόμενες εκλογές, ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους απαξίωσαν την ίδια και τους πολίτες».

«Το κράτος χρειάζεται αναδόμηση»

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης τόνισε πως η ΚΕΔΕ από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τον κίνδυνο της μη διασφάλισης της  κυβερνησιμότητας των Δήμων, αλλά και το γεγονός ότι ο Κλεισθένης δεν ενσωματώνει κρίσιμα ζητήματα στρατηγικής ενίσχυσης της αποκέντρωσης και προώθησης της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, αλλά αντίθετα ενισχύει το συγκεντρωτικό κράτος, καθιστώντας τον εκάστοτε ΥΠΕΣ «δικαστή–εισαγγελέα» και «κομματάρχη», σε βάρος των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών.

«Ακούσαμε χθες τον υπουργό Εσωτερικών Α. Χαρίτση να παραπέμπει για το μέλλον κάποιες ανούσιες αλλαγές, την ίδια στιγμή που εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι σε λίγο διάστημα, οι Δήμοι δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.

Απαιτείται υπέρβαση του Κλεισθένη, καθώς είναι ένα νομοσχέδιο που ανήκει στο χτες και είναι ξεπερασμένο από τη σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Η υπέρβαση αυτή θα γίνει με ένα άλλο νομοσχέδιο, που θα έρθει από μια άλλη κυβέρνηση και το οποίο θα αλλάξει την ίδια τη φιλοσοφία του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους. Το Κράτος δεν χρειάζεται απλά ανακαίνιση. Αναδόμηση χρειάζεται», σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Διαβάστε περισσότερα πατώντας ΕΔΩ.

Μετά τον Γιώργο Πατούλη ακολούθησαν οι:

Γιάννης Καραγιάννης, Β΄Αντιπρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Λαγκαδά

Πάνος Ζυγούρης, Νομικός Σύμβουλος ΚΕΔΕ

Στη συνέχεια έγινε συζήτηση ενώ υπήρξαν και τοποθετήσεις των συνέδρων αλλά και απαντήσεις σε ερωτήματα.

Λίγο αργότερα και μετά το απαραίτητο μικρό διάλειμμα, η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου συνεχίστηκε με τον δεύτερο κύκλο με θέμα: Οικονομικά – Θεσμικά. Εισηγητές ήταν οι Γιάννης Μουράτογλου (Γενικός Γραμματέας Κ.Ε.Δ.Ε.), Αλέξης Καστρινός (Πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Πηνειού) και ο Μιλτιάδης Καρπέτας (Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Μεταμόρφωσης). Αργότερα ακολούθησε η ενότητα: Κοινωνική Πολιτική – Υγεία – Απασχόληση.

Εισηγητές της ενότητας ήταν οι:

Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε., Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Αμαρουσίου

Νίκος Μελετίου, Πρόεδρος Επιτροπής Απασχόλησης & Κοινωνικής Οικονομίας Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Ασπροπύργου

Σίμος Δανιηλίδης, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Υγείας & Κοινωνικής Οικονομίας Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών

Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, Γενικός Διευθυντής Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων *

Βασίλης Θεοτοκάτος, Πρόεδρος Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας

Μετά τις τοποθετήσεις των συνέδρων άνοιξε ο επόμενος κύκλος της ημερίδας με θέμα: Αναπτυξιακά Δήμων – Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία

Εισηγητές του κύκλου ήταν:

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος Επιτροπής Ανάπτυξης & Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Τρικκαίων

Δημήτρης Τζιαχρήστας, Πρόεδρος Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Δομοκού

Γεράσιμος Δαμουλάκης, Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Μήλου

 

Η τελευταία ενότητα συζήτησης είχε θέμα: Περιβάλλον – Χωροταξία – Απορρίμματα

Εισηγητές ήταν οι:

Σάββας Χιονίδης, Πρόεδρος Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών & Περιβάλλοντος Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Κατερίνης

Γιώργος Κρεμλής, Διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εντεταλμένος εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος για θέματα κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας

Κωνσταντίνος Αραβώσης, Αναπληρωτής Καθηγητής Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ

Χαράλαμπος Τσοκανής εκπρόσωπος ΦοΔΣΑ

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των συνέδρων και άπαντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για το πρωί της Τετάρτης (5/12), όπου θα ολοκληρωθούν οι εργασίες του Συνεδρίου.

 

Δείτε σε βίντεο την σημερινή, δεύτερη μέρα του Συνεδρίου:

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

Αίθουσα Olympia

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΕ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

09:00 – 09:30 Έγκριση Ισολογισμού – Απολογισμός Κ.Ε.Δ.Ε. οικονομικού έτους 2017 από τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου, κ. Κώστα Τζανακούλη
09:30 – 12:00 Ειδική συνεδρία: Συνταγματική Αναθεώρηση

Εισηγητές:

➢ Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Αμαρουσίου
➢ Δημήτρης Καφαντάρης, Α΄Αντιπρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Πύλου Νέστορος

➢ Γιώργος Γεραπετρίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίο

Ε.Κ.Π.Α. *

➢ Σπύρος Φλογαΐτης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Ε.Κ.Π.Α.

12:00 – 14:00 Τοποθετήσεις συνέδρων
14:00 – 14:30 Απόφαση Συνεδρίου – Συμπεράσματα από τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γιώργο Πατούλη
15:00 – 19:00 Ειδικές Συνεδρίες
15:00 – 17:00 Πολιτική Προστασία

Τελετή βράβευσης Εθελοντικών Οργανώσεων Αττικής

Εισηγητές:

Γιώργος Ψαθάς, Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπιών
Γιάννης Ταφύλλης, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας
Βασίλης Ματθαιόπουλος, Αντιστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος
Φίλιππος Παντελεάκος, Αρχιπύραρχος, Διευθυντής Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας
Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής – Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Ε.Κ.Π.Α.
➢ Τοποθετήσεις συνέδρων

17:00 – 19:00 Στρογγυλή Τράπεζα: Τοπική Αυτοδιοίκηση & Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

 

Σχετικά Άρθρα

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θεσ/νίκης: Συνεργασία των πολιτών να εντοπιστούν οι ασυνείδητοι

otavoice

O Δήμος Καλαμαριάς στο πλευρό του Δήμου Θέρμης, για την πυρκαγιά

otavoice

Ο δήμαρχος Καβάλας παρουσίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναπτυξιακού Οργανισμού “ΦΙΛΙΠΠΟΙ”

otavoice

ΠΔΕ: Προσπάθειες εξαπάτησης συναλλασσομένων με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης

otavoice

Δήμαρχος Νάξου: «Η βία και οι απειλές στο ΔΣ δεν θα γίνονται πλέον ανεκτές»

otavoice

Π.Δ.Ε: Συνάντηση Θ.Βασιλόπουλου και Δ/ντριας Β΄θμιας εκπαίδευσης

otavoice