OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Λιβύη: Συμφωνία για εκεχειρία στο Βερολίνο, χωρίς τις υπογραφές Χάφταρ- Σάρατζ

Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη , με την καγγελάριο Άγκελα Μέρκελ να ανακοινώνει ότι επετεύχθει συμφωνία μεταξύ των ηγετών για εκεχειρία , ενώ υπάρχει δέσμευση για εμπάρκο όπλων και την οποιαδήποτε στρατιωτική υποστήριξη προς τις αντιμαχόμενες πλευρές.

” Πιστεύουμε σε πολιτική λύση και όχι σε στρατιωτικές συγκρούσεις” ανέφερε η καγγελάριος, για το αποτέλεσμα της διάσκεψης.

Βέβαια την συμφωνία που ανακοίνωσε η Άγκελα Μέρκελ , με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ  κ. Αντόνιο Γκουτιέρες δεν την έχουν υπογράφει οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη, Σάρατζ- Χάφταρ. Είναι μια συμφωνία κορυφής , η οποία όπως είπε και ο υπουργός των Εξωτερικών της Γερμανίας  Χάικο Μάας θα αποτελέσει την βάση για να επιλυθεί η κρίση στη Λιβύη και θα δημιουργηθούν επιτροπές που θα δουλέψουν για αυτό.

Αυτό την καθιστά υπό αμφισβήτιση,  αν θα μπορέσει να εφαρμοστεί , είτε από τις αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης είτε από αυτούς που τις τροφοδοτούν.

Η αδυναμία η σύνοδος κορυφής να εξασφαλίσει την συγκατάθεση των δυο πλευρών της Λιβυκής κρίσης , να επιβληθούν, δείχνει ότι υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα που δύσκολα θα καλυφθεί, όπως επίσης δείχνει ότι στο παρασκήνιο υπάρχουν σκοτεινά σημεία που δεν ανακοινώνονται και εξυπηρετούν συμφέροντα εμπλεκομένων, όπως η Τουρκία.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Αντόνιο Γκουτιέρες, στη συνένευξη τύπου ,  ότι ο ΟΗΕ θα οργανώσει υπό την αιγίδα του , διάλογο για την Λιβυκή κρίση καθώς επίσης ότι θα οργανωθεί στη Γενεύη μια συνάντηση της στρατιωτικής επιτροπής [της Λιβύης] τις επόμενες μέρες και συμπλήρωσε πως τα εμπλεκόμενα μέρη δεσμεύτηκαν για την προστασία των αμάχων.

Μια ακόμη παραδοχή ότι λύση δεν επιτεύχθηκε και πως όλα είναι στον αέρα….μέχρι να υπάρχει ουσιαστική εκεχειρία με τις υπογραφές των αντιμαχόμενων πλευρών. Αλλωστε η καγγελάριος Μέρκελ ανέφερε ότι “ο δρόμος είναι δύσκολος” αποτυπώνοντας την εικόνα.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου, παραδέχονται ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί η τήρηση τόσο της εκεχειρίας όσο και του εμπάργκο όπλων, που συμφωνήθηκαν σήμερα, αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Εξάπλωση Mpox: Πώς μεταδίδεται και οι λόγοι που ανησυχούν τον ΠΟΥ

otavoice

H πρόβλεψη των ισραηλινών για την επικείμενη ημερομηνία επίθεσης της Χεζμπολάχ

otavoice

Ανησυχία ΠΟΥ για την κρίσιμη έλλειψη εμβολίων κατά της χολέρας

otavoice

Ο Λευκός Οίκος ανασκευάζει τη δήλωση Μπάιντεν για τη Βενεζουέλα – Όχι σε νέες εκλογές

otavoice

Κατακραυγή για την αιματηρή εισβολή εβραίων εποίκων στη Δυτική Όχθη – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

otavoice

Συνεχίζεται η ουκρανική προέλαση στο Κουρσκ

otavoice