OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Συνάντηση Μακρόν-Μητσοτάκη: “Η Τουρκία παραβιάζει τη συμφωνία του Βερολίνου”

Στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι συναντήθηκαν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση είναι η δεύτερη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ,μέσα σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο. Η γαλλική πλευρά εξαρχής δείχνει να είναι σε μια σταθερή γραμμή στήριξης των ελληνικών συμφερόντων, καταδικάζοντας ξεκάθαρα την προκλητική και παράνομη στάση της Τουρκίας.

Μετά την συνάντηση κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου των δυο ηγετών , ο πρόεδρος Μακρόν ξεκίνησε λέγοντας “οι δυο χώρες έχουν κοινό όραμα” και συνέχισε αναφέροντας ότι

“Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με το σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας ως προς τούτο. Επαναλάβαμε τις ανησυχίες μας.Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης”.

Ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ των υπουργείων Αμύνης. «Μιλάμε για βιομηχανική συνεργασία και για κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά. Θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται» ανέφερε ενώ σημείωσε και την συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων λέγοντας ότι: «Μιλήσαμε για οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τώρα να γίνουν περισσότερα ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις που θα ανοίξουν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της δικής σας χώρας και των διμερών σχέσεων».

Τόνισε επίσης ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδος στο μεταναστευτικό ζήτημα. «Θα βοηθήσουμε για να επιστρέψουν στις χώρες τους οι παράτυποι μετανάστες», ενώ ευχήθηκε να υιοθετηθεί το νέο ευρωπαϊκό πακέτο επί ασύλου και μετανάστευσης, ώστε η Ευρώπη να έχει κοινή μεταναστευτική πολιτική.

«Μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο»,ανέφερε στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συζητήσαμε εκτενώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι κοινή η καταδίκη μας στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως είναι «απαραίτητη προϋπόθεση η ακύρωση του μνημονίου Άγκυρας – Σάρατζ».

«Ελλάδα και Γαλλία προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής. Σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, που χαρακτήρισε τον Γάλλο πρόεδρο «φίλο» του. Η Αθήνα καλωσορίζει την παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο , ως εγγυητές της ειρήνης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  τόνισε ότι διαπιστώθηκε «συναντίληψη σε όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών θεμάτων» αλλά και ότι υπήρξε συμφωνία και ως προς τις «κατευθύνσεις του νέου δημοσιονομικού πλαισίου».

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

To Κίεβο έδωσε εικόνες για τις «πρώτες ώρες» της εισβολής στο ρωσικό Κουρσκ

otavoice

Επίδειξη ισχύος της Χεζμπολάχ – Εκτοξευτές πυραύλων σε σήρραγες από τον ν. Λίβανο ως τη Συρία

otavoice

Οι τιμές της ενέργειας τον Αύγουστο και η προοπτική για Σεπτέμβριο

otavoice

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα: Ελπίδες και εμπόδια για μια συμφωνία

otavoice

Ουκρανία: Πλήρης έλεγχος της πόλης Σούντζα – Το Κρεμλίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ

otavoice

Εξάπλωση Mpox: Πώς μεταδίδεται και οι λόγοι που ανησυχούν τον ΠΟΥ

otavoice