OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Αυτό είναι το προφίλ των διακινητών μεταναστών στην Κεντρική Μακεδονία- Οι εθνικότητες, τα οχήματα και τα “οικονομικά πακέτα”

Καθημερινή μάχη για την πάταξη της διακίνησης παράτυπων μεταναστών δίνουν άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη και τους υπόλοιπους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Διακινητές διαφόρων εθνικοτήτων στοιβάζουν σε οχήματα τους αλλοδαπούς που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας, πολλές φορές διακινδυνεύοντας τη ζωή των διακινούμενων- μεταξύ των οποίων και παιδιά- αλλά και πολιτών, καθώς ο εντοπισμός τους καταλήγει συνήθως σε καταδίωξη.

Πρόσφατο τραγικό παράδειγμα αυτό της 9ης Νοεμβρίου οπότε και ένα ακόμα ταξίδι μεταναστών και προσφύγων για ένα καλύτερο αύριο κατέληξε σε τραγωδία.

Το βανάκι στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με φορτηγό στο δρόμο που συνδέει την παλαιά Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας με την Εγνατία Οδό, κοντά στον κόμβο των Βρασνών, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα 4χρονο αγοράκι και να τραυματιστούν συνολικά 27 άτομα.

Δεν ήταν το πρώτο θανατηφόρο τροχαίο με θύματα μετανάστες και δυστυχώς ούτε το τελευταίο.

O τρόπος δράσης, το πέρασμα στον Έβρο και η Κωνσταντινούπολη

Τα κυκλώματα των διακινητών, πέραν των θαλασσίων συνόρων, δεν έπαψαν να χρησιμοποιούν και διάφορους τρόπους για την από ξηράς διέλευσή τους στη χώρα.

Κεντρικό σημείο συγκέντρωσης μεταναστών, προερχόμενων κυρίως από Αφροασιατικές χώρες, αποτελεί η Κωνσταντινούπολη.

Εκεί κλείνονται τα «οικονομικά πακέτα» μεταξύ διακινητών-διακινούμενων και από εκεί με μικρά φορτηγά, μετανάστες και πρόσφυγες, μεταφέρονται στον ποταμό Έβρο, προκειμένου να περάσουν στο ελληνικό έδαφος με πλαστικές βάρκες.

Τα ποσά που πληρώνουν στους διακινητές ποικίλλουν, ανάλογα και με το μέσο και τον χρόνο μετακίνηση. Η “ταρίφα” ξεκινά από τα 600 ευρώ και φτάνει ακόμη και τις 4.000 ευρώ.

Από εκεί, όπως εξηγεί στο Τhestival.gr, η εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Αστυνόμος Β’  Ιωάννα Ροτζιώκου, συνεχίζεται η διακίνηση, από τους συνεργάτες-μέλη των κυκλωμάτων, κυρίως με οχήματα μεγάλου κυβισμού, που μπορούν να διαθέτουν ειδικές κρύπτες, με προορισμό – κατά βάση- τη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα και από εκεί τα σύνορα Ελλάδας-π.Γ.Δ.Μ. ή τους λιμένες της Πάτρας και της  Ηγουμενίτσας, προκειμένου να μεταβούν προς Ιταλία.

«Συχνή μέθοδος αναχώρησης από τη χώρα είναι και με τη χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων ή γνησίων στα οποία έχει παραποιηθεί το όνομα του κατόχου. Οι τιμές των παραποιημένων ταξιδιωτικών εγγράφων εξαρτώνται από τη χώρα στην οποία ανήκουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι μετανάστες μπορεί να χρειαστεί να καταβάλλουν ποσό έως και 15.000 ευρώ, σε περίπτωση που τελικός προορισμός είναι ο Καναδάς ή οι Ηνωμένες Πολιτείες” τονίζει στο thestival.gr η κ. Ροτζιώκου.

Η ηλικία των συνεργατών κυμαίνεται μεταξύ 20 και 50 ετών με τους περισσότερους να είναι Σύριοι, Έλληνες, Πακιστανοί, Βούλγαροι και Τούρκοι. Το κέρδος τους, διόλου ευκαταφρόνητο, υπολογίζεται ότι ανέρχεται έως το ποσό των 700 ευρώ, ανά άτομο.

Οι προπομποί

Η αλυσίδα της παράνομης διακίνησης δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά εάν δεν υπήρχαν οι λεγόμενοι προπομποί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., τα εγκληματικά δίκτυα χρησιμοποιούν συνεργούς- προπομπούς, προκειμένου διασφαλισθεί το δρομολόγιο, να προσδώσουν μεγαλύτερη νομιμοφάνεια και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ελέγχου από τις αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής.

Η επικοινωνία διακινητών και μεταναστών γίνεται με τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ηλεκτρονικών εφαρμογών, μέσω των οποίων οι διακινητές διαφημίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Με τις δυνατότητες που προσφέρουν τα social media, οι δύο πλευρές ανταλλάζουν πληροφορίες και χάρτες για την καλύτερη οργάνωση της “επιχείρησης”.

Όπως αναφέρει στο thestival.gr, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, οι παράνομοι μετανάστες διαμένουν σε διάφορα καταλύματα ή και ξενοδοχεία, όπου και αναμένουν, έως ότου οι διακινητές τους εφοδιάσουν με τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και οργανώσουν την περαιτέρω μετακίνησή τους σε χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης.

Θεσσαλονίκη: 232 συλλήψεις το τελευταίο 10μηνο  – Αλλοδαποί οι περισσότεροι διακινητές

Στη Θεσσαλονίκη από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2018, συνελήφθησαν συνολικά 232 άτομα, κατηγορούμενα για διακίνηση παράτυπων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας.

Από το σύνολο των συλληφθέντων, ποσοστό άνω του 80%, ήταν αλλοδαποί προερχόμενοι, κυρίως από ασιατικές χώρες, όπως το Πακιστάν, το Ιράκ και η Συρία. Ωστόσο, υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες συνελήφθησαν και Έλληνες ή άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες.

Οι διακινητές χρησιμοποίησαν κυρίως φορτηγά αλλά και αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, προκειμένου να μεταφέρουν όσους περισσότερους αλλοδαπούς μπορούσαν.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αστυνομικοί εντοπίζουν τους δράστες και τα θύματα στην παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβαλάς, αλλά συχνά και στην Εγνατία Οδό.

Συνήθως όλα ξεκινούν όταν αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης, οι οποίοι προχωρούν σε συστηματικούς ελέγχους, ζητούν από τους οδηγούς των οχημάτων να σταματήσουν. Όταν αυτοί δεν συμμορφώνονται, ακολουθεί καταδίωξη.

Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό που σημειώθηκε στις 7 Οκτωβρίου όταν εκτυλίχθηκαν σκηνές από κινηματογραφική ταινία στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Από τον Σοχό Θεσσαλονίκης ξεκίνησε καταδίωξη Ι.Χ. με βουλγάρικες πινακίδες. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν διακινητές από το Πακιστάν και διακινούμενοι από την ίδια χώρα, που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα.

Τελικά η καταδίωξη κατέληξε στην οδό Λαγκαδά, με το όχημα των διακινητών να πέφτει πάνω σε Ι.Χ. ενός πολίτη να να εγκλωβίζεται. Διακινητές και διακινούμενοι κατέληξαν στα χέρια της αστυνομίας.

Κεντρική Μακεδονία: Στο Κιλκίς το μεγαλύτερο βάρος

Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, οι συλλήψεις γίνονται συνήθως στην περιοχή του Κιλκίς, όπου αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κιλκίς πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους.

Κλιμάκια από τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης, την Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας και των τοπικών Αστυνομικών Τμημάτων και Τμημάτων Ασφαλείας, πραγματοποιούν ελέγχους τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Το τελευταίο δεκάμηνο στην περιοχή του Κιλκίς, συνελήφθησαν οκτώ Έλληνες από 28 έως 73 ετών, καθώς και 38 αλλοδαποί, από 16 έως 63 ετών.

Οι αλλοδαποί διακινητές που συνελήφθησαν, προέρχονται από το Πακιστάν, την Αλβανία,  την πΓΔΜ, τη Συρία, τη Γαλλία, την Αυστρία, το Αφγανιστάν, τη Βουλγαρία, την Παλαιστίνη, την Τουρκία και την Υεμένη.

Όπως και στη Θεσσαλονίκη έτσι και στο Κιλκίς οι διακινητές χρησιμοποιούν κυρίως Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού και φορτηγά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, το διάστημα Ιανουαρίου- Οκτωβρίου κατασχέθηκαν συνολικά 37 επιβατηγά αυτοκίνητα, επτά φορτηγά και ένα ταξί, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων έναντι αμοιβής.

“Τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών συνήθως επιβιβάζουν τους αλλοδαπούς σε κλειστού τύπου βανάκια, όπου πολλές φορές είναι υπεράριθμοι, καθώς τα κυκλώματα επιδιώκουν μεγιστοποίηση του παράνομου κέρδους τους, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές ακόμα και μικρών παιδιών που συχνά επιβιβάζονται μαζί με τους αλλοδαπούς γονείς τους», τονίζει στο Thestival.gr, o Αστυνόμος Β’, Πέτρος Τάνος προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που καταγράφηκε τον Οκτώβριο στο Κιλκίς. Δύο βαν εντοπίστηκαν να κινούνται σε επαρχιακό οδικό δίκτυο στην περιοχή του Πολυκάστρου. Οι διακινητές μετέφεραν συνολικά 31 αλλοδαπούς – 18  στο ένα και 13 στο άλλο –  με στόχο να τους μεταφέρουν προς την μεθοριακή γραμμή έναντι χρηματικής αμοιβής“, προσθέτει.

Άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά ρισκάρουν καθημερινά τη ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο και συνήθως πέφτουν θύματα διακινητών. Στόχος της ΕΛ.ΑΣ.είναι να πατάξει τα κυκλώματα διακινητών και γι’ αυτό οι επιχειρήσεις συνεχίζονται τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Πηγή: thestival.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Τα νερά της Αρκτικής μπορεί να «κρύβουν» την επόμενη γενιά αντιβιοτικών

otavoice

Μειωμένη έως και 90% η παραγωγή μελιού- Σε απόγνωση οι μελισσοπαραγωγοί

otavoice

Κερδίζουν έδαφος οι ηλεκτρονικές αγορές στην Ελλάδα

otavoice

Ο στρατός του Κιέβου προχώρησε δυο χιλιόμετρα στην περιοχή Κούρσκ της Ρωσίας

otavoice

Λωρίδα της Γάζας: Διανεμήθηκαν 1,2 εκατ. δόσεις του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας

otavoice

Δεν ανησυχεί η Ρωσία για ενδεχόμενη σύλληψη του Πούτιν στη Μογγολία

otavoice