OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Σε εξέλιξη το ΔΣ της ΚΕΔΕ: Ποια είναι τα θέματα στην ατζέντα συζήτησης

Συνεδριάζει αυτή την ώρα το ΔΣ της ΚΕΔΕ στα γραφεία της Ένωσης.

Στη συνεδρίαση παρευρίσκονται, όπως είχε αποφασιστεί να γίνεται πλέον σε κάθε συνεδρίαση, οι Πρόεδροι των ΠΕΔ της χώρας.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου ξεκίνησε με την γενική εισήγηση του προτείνοντας να οργανωθούν δυο ενημερωτικές Ημερίδες για την ανάπτυξη, το ΕΣΠΑ και την διαλειτουργικότητα Δήμων και υπηρεσιών δημοσίου.

Παράλληλα θα παρουσιάσει στο σώμα την πλατφόρμα για την υποβολή από τους πολίτες των επιπλέον τετραγωνικών, που θα αρχίσει σύντομα να λειτουργεί για την εξυπηρέτησή τους.

Στη συνεδρίαση παρευρίσκεται και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος που θα ενημερώσει το σώμα για τα Λιμενικά Ταμεία.

Πρόθεσή του όπως τονίζει να δημιουργηθεί ένα στρατηγικό σχέδιο εθνικής πολιτικής για τους λιμένες που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «θα το συνδιαμορφώσουμε μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση».

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχουν τη Δευτέρα το πρωί, ο Πρόεδρος και το προεδρείο της ΚΕΔΕ μαζί με τους επικεφαλής των παρατάξεων, ανακοίνωσε ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε ότι έχει την διαβεβαίωση του υπουργού ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη πως θα υπάρχει άμεση συνεργασία με την αυτοδιοίκηση σε όλα τα επίπεδα. Την ίδια στιγμή ανησυχία για τις προθέσεις της κυβέρνησης εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου και ζήτησε να υπάρχουν ξεκάθαρες θέσεις. «Βλέπω κάποιες διαρροές στον τύπο και δημιουργούνται ερωτηματικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας επεσήμανε: “Είμαστε προβληματισμένοι από τις προθέσεις της κυβέρνησης. Τι είναι αυτό που επιβάλει να παρθούν οι αρμοδιότητες των λιμένων από την αυτοδιοίκηση. Τα λιμάνια καθορίζουν την ζωή των πόλεων και πρέπει να έχουμε τον πρώτο λόγο. Είμαστε αντίθετοι σε μια διαφορετική προσέγγιση”.

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης εξήγησε: «Τα λιμάνια δεν είναι νομιμοποιημένα. Δεν μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία τους. Δεν θέλουμε ένα μεγαλεπήβολο νομοσχέδιο, αλλά ένα σχέδιο που θα λύνει πρακτικά προβλήματα. Πρέπει να συμμετάσχουμε στην διαμόρφωση της πρότασης πριν την διαβούλευση και την κοινοβουλευτική διαδικασία».

Προβληματισμένος εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος ο οποίος υπογράμμισε: «Από την τοποθέτηση του γεν. γραμματέα ανησύχησα ακόμη πιο πολύ. Θα μας αναγκάσετε να κινούμαστε στα πλαίσια της παρανομίας, αν φύγουν οι αρμοδιότητες από εμάς».

Ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης εξήγησε από τη μεριά του ότι: «δεν μας τιμά το υπάρχον καθεστώς… Πρέπει να βρεθεί η  χρυσή τομή και θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια σας. Θα είναι πισωγύρισμα αν φύγει η αρμοδιότητα από τους Δήμους».

Ενημέρωση για τη συνάντηση με τον ΥΠΕΣ Τάκη Θεοδωρικάκο

Για την συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, ενημέρωσε παράλληλα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης.

Το Υπ. θα δώσει εγγράφως στην ΚΕΔΕ το πλαίσιο των προς αναθεώρηση αρμοδιοτήτων και όπως επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου οι αλλαγές μπορεί να αφορούν και άλλα θέματα περάν του πλαισίου του Υπ. Εσωτερικών.

Στη συνέχεια του ΔΣ ο  κ. Παπαστεργίου, ενημέρωσε επίσης το Σώμα για το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ καθώς και την ημερομηνία διεξαγωγής του στην Αθήνα. Η πρώτη απόφαση που πάρθηκε είναι το συνέδριο να πραγματοποιηθεί το διήμερο 16-17 Μαρτίου. Ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τον χώρο και άλλες πληροφορίες θα γνωστοποιηθούν τις επόμενες μέρες. Δεν αποκλείεται βέβαια το συνέδριο να πάει και μερικές μέρες μετά την σημερινή πρώτη απόφαση, εφόσον η διοίκηση το κρίνει απαραίτητο, προκειμένου να υπάρχει μια άψογη οργάνωση και διοργάνωση για ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Επίσης, το θέμα του προσφυγικού/μεταναστευτικού υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων θα απασχολήσει την ΚΕΔΕ που έχει ήδη κάνει τις σχετικές επαφές με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη.

Για την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο Λάζαρος Κυρίζογλου είπε ότι το πέρασμα αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι ουσιαστικό αλλιώς να μας λείπει το βύσσινο.Μπορεί το υπουργείο Εσωτερικών να έχει θετική κατεύθυνση αλλά θα πρέπει να δούμε και το θέμα της εμπλοκής συναρμόδιων υπουργείων που παρεμβαίνουν και δημιουργούνται προβλήματα. Τα μέλη του ΔΣ ζήτησαν να υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα στη συνάντηση για τα 4-5 βασικά ζητήματα , όπως οι αρμοδιότητες, η χρηματοδότηση και το ΕΣΠΑ , αλλά και το μεταναστευτικό.

Σχετικά Άρθρα

Ηχηρό «όχι» από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για την Αρετσού

otavoice

Δ. Ρόδου: Ο Αν. Κωνσταντάρος διευθύνων σύμβουλος στον Οργανισμό Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού

otavoice

Για πρώτη φορά στο δήμο Θερμαϊκού, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τριάθλου

otavoice

Στη μάχη κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Σοφικό, οι δυνάμεις του δήμου Κορινθίων

otavoice

ΠΔΕ: 15 εκατ. ευρώ σε νέα έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων

otavoice

Το Happy Traveller στο δημαρχείο της Τήλου (βίντεο)

otavoice