OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Επικοινωνιακά τρικ πραξικοπήματος στην Τουρκία και νέες μαζικές διώξεις

Οργιάζουν τις τελευταίες ώρες οι φήμες για απόπειρα νέου πραξικοπήματος στην Τουρκία , με την έκθεση ενός αμερικανικού  think tank να προαναγγέλλει προσπάθεια ανατροπής του Ερντογάν. Μόνο που τα πραξικοπήματα δεν ανακοινώνονται μέσα από καθοδηγούμενες εκθέσεις  αλλά τα διαπιστώνεις όταν είναι σε εξέλιξη. Την ίδια ώρα πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν για νέες εκατοντάδες συλλήψεις στρατιωτικών και πολιτών από το καθεστώς Ερντογάν.

Ο Hasan Basri Yalcin, αρθρογράφος στην εφημερίδα «Sabah», έγραψε τη Δευτέρα ότι η έκθεση πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν αφού το συγκεκριμένο think tank λειτουργεί μέσω του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. «Δεν πρόκειται για θεωρίες συνωμοσίας. Μην εκπλαγείτε αν γίνει απόπειρα πραξικοπήματος» έγραψε μεταξύ άλλων. Οι τουρκικές αρχές, ωστόσο, μάλλον έχουν πάρει στα σοβαρά όλα όσα αναφέρονται στην έκθεση. Πιο συγκεκριμένα, εξέδωσαν σήμερα Τρίτη εντάλματα σύλληψης σε βάρος σχεδόν 700 προσώπων ως ύποπτων για σχέσεις με το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται από την Άγκυρα ότι εξ ύφανε μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι ερευνητές αναζητούν 695 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί, αστυνομικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης. Τουλάχιστον 159 εξ αυτών συνελήφθησαν το πρωί.

Αμέσως έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση οι εθνικιστές , ανακαλύπτοντας εχθρούς της Τουρκίας.  Ο  ηγέτης του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί τοποθετήθηκε αναφέροντας ότι  «Η φήμη για το πραξικόπημα είναι αχαριστία προς τον λαό. Αν υπάρχουν κάποιοι που σχεδιάζουν πραξικόπημα και θέλουν να στρέψουν τα όπλα εναντίον του λαού να ξέρουν πως δεν θα πετύχουν αν δεν χύσουν το αίμα των 82 εκατομμυρίων Τούρκων!».

«Παίζεται ένα άγριο παιχνίδι στην πλάτη της Τουρκίας» τόνισε ο ίδιος, και συνέχισε: «Σε μια κατά παραγγελία έκθεση ενός think tank, με χορηγούς το Πεντάγωνο και τη CIA, διατυπώνεται με άθλιο τρόπο το ενδεχόμενο ενός πραξικοπήματος δήθεν εξαιτίας της ανησυχίας που υπάρχει στα μεσαία κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων».

Επί του θέματος, όμως, τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα κι έχει αποδείξει πως είναι πιστός στη δημοκρατία».

Σχετικά Άρθρα

Εξελίξεις στο Κυπριακό «βλέπει» ο Ν. Χριστοδουλίδης

otavoice

«Ψηφιακό βραχυκύκλωμα»: Προβληματισμός, πότε θα ξεπεραστεί και αν ξανασυμβεί

otavoice

ΥΠΕΝ: Η Ελλάδα μείωσε κατά 70% τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για παράνομες χωματερές

otavoice

Microsoft: «Λύθηκε το πρόβλημα» – Συγγνώμη για το χάος ζητάει η Crowdstrike

otavoice

Τουρκικές απειλές για Κύπρο: «Μην με καλείς τόσο από καρδίας, μπορεί να έρθω ξαφνικά ένα βράδυ…»

otavoice

Βόρεια Κορέα – Ρωσία: Ενισχύονται οι διμερείς στρατιωτικές συμφωνίες

otavoice