OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Συνεχίζει τα παζάρια της η Άγκυρα με το προσφυγικό: Τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν ξεκινούν από την Ελλάδα αλλά από την Τουρκία!

Μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας θεωρεί η Τουρκία τον εαυτό της μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών Ερντογάν – ηγεσίας της ΕΕ για το προσφυγικό, στις Βρυξέλλες.

Μετά τη συνάντηση κατά την οποία οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι… διαφωνούν -με τον τούρκο πρόεδρο μάλιστα να αποχωρεί με την αυτοκινητοπομπή του χωρίς να προβαίνει σε δηλώσεις, κι ενώ οι θεσμοί είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για κοινή συνέντευξη Τύπου- ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στέλνει μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι τα σύνορά της δεν ξεκινούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα αλλά σε αυτά που διατηρεί η Τουρκία νότια και ανατολικά.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Anadolu δήλωσε ότι “τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν αρχίζουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αρχίζουν στα νότια και ανατολικά σύνορα της Τουρκίας”.

“Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα βήματα από την ΕΕ για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τσαβούσογλου και πρόσθεσε:

“Περάσαμε σε μία νέα φάση στους όρους διαλόγου με την ΕΕ, αλλά η ΕΕ πρέπει να είναι ειλικρινής. Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για τους μετανάστες, αλλά εσείς τι κάνετε; Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει τους μετανάστες”.

“Πρέπει να καθοριστεί ένας οδικός χάρτης. Θα προσπαθήσουμε να τον θέσουμε σε λειτουργία μέχρι τον Μάρτιο 2026. Έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν το βάρος της Τουρκίας, τώρα που ανοίξαμε τις πύλες. Όταν φεύγουν οι μετανάστες, καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης καλύτερα”, σημείωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε ότι η χαλάρωση του καθεστώτος της βίζας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ πρέπει να εφαρμοσθούν συμβάλλοντας στην επίλυση του μεταναστευτικού θέματος.

 

 

Σχετικά Άρθρα

To Κίεβο έδωσε εικόνες για τις «πρώτες ώρες» της εισβολής στο ρωσικό Κουρσκ

otavoice

Επίδειξη ισχύος της Χεζμπολάχ – Εκτοξευτές πυραύλων σε σήρραγες από τον ν. Λίβανο ως τη Συρία

otavoice

Οι τιμές της ενέργειας τον Αύγουστο και η προοπτική για Σεπτέμβριο

otavoice

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα: Ελπίδες και εμπόδια για μια συμφωνία

otavoice

Ουκρανία: Πλήρης έλεγχος της πόλης Σούντζα – Το Κρεμλίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ

otavoice

Εξάπλωση Mpox: Πώς μεταδίδεται και οι λόγοι που ανησυχούν τον ΠΟΥ

otavoice