OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Καμιά αναφορά στο ευρωομόλογο -Έντονη δυσαρέσκεια και ιταλικό βέτο

-Εξαφάνισε το Βερολίνο την πρόταση για ευρωομόλογο corona , ακόμη και την αναφορά στον ESM

-Έντονη δυσαρέσκεια από κράτη μέλη κατά της Γερμανίας που εμφανίζεται ανυποχώρητη. Ιταλία και Ισπανία απειλούν ευθέως με βέτο. 

Η δέσμευση να κάνουν «ό,τι χρειαστεί» για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και την υπέρβαση της κρίσης του κορωνοϊού περιλαμβάνεται στο νεότερο σχέδιο των συμπερασμάτων της ψηφιακής συνόδου κορυφής που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες. Ωστόσο στο προσχέδιο δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ευρω-ομόλογα, ενώ έχει αφαιρεθεί και η άμεση αναφορά στον ESM που υπήρχε σε προηγούμενη εκδοχή. Ενδέχεται η τελική του μορφή να περιλαμβάνει νέες αλλαγές, ωστόσο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, στο κείμενο επαναδιατυπώνονται οι τέσσερις άξονες ευρωπαϊκής δράσης κατά της πανδημίας: περιορισμός της εξάπλωσης του ιού (με δεσμεύσεις για εξομάλυνση της κίνησης στο εσωτερικό της Ε.Ε. και για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης)· παροχή ιατρικού εξοπλισμού όπου χρειάζεται (η Κομισιόν καλείται να επιταχύνει τις διαδικασίες της κοινής προμήθειας ειδών προσωπικής προστασίας, αναπνευστήρων και διαγνωστικών σετ και τα κράτη-μέλη να άρουν όλους τους περιορισμούς στις εξαγωγές εντός Ε.Ε.)· ενίσχυση της έρευνας για εμβόλια και αντι-ιικά φάρμακα· και αντιμετώπιση των κοινωνικο-οικονομικών συνεπειών. Προστίθεται ένας πέμπτος άξονας: ο επαναπατρισμός των Ευρωπαίων που έχουν εγκλωβιστεί σε τρίτες χώρες.

Να αναφέρουμε ότι  εννέα κράτη- μέλη συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας κατέθεσαν χθες επίσημη πρόταση στον πρόεδρο Σαρλ Μισέλ του Ευρωπαικού Συμβουλίου,  με την οποία τονίζουν την ανάγκη «να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό χρεόγραφο, που θα μπορούσε να ονομαστεί «Ομόλογο-Corona» και το οποίο θα εκδοθεί από ένα θεσμικό όργανο της Ε.Ε».

Ιταλικό τελεσίγραφο, “έχετε 10 ημέρες αλλιώς πάμε μόνοι μας”

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Αιτία, η αρνητική στάση ορισμένων χωρών μελών, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica.

Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ,  ο οποίος περίμενε συγκεκριμένες αποφάσεις από τη Σύνοδο Κορυφής και είναι  διατεθειμένος να φτάσει στα άκρα.

Προκλητική η Γερμανία , χαρακτηρίζει πρόταση – φάντασμα, το ευρωομόλογο

Ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε ότι πρόκειται για «συζήτηση – φάντασμα». Συνέστησε δε προσοχή «όταν κάποιες λαμπρές ιδέες παρουσιάζονται ως καινούργιες, ενώ αποτελούν επανάληψη προ πολλού απορριφθεισών προτάσεων».

Μήπως ήρθε η ώρα ο νότος να δείξει ότι δεν είναι του χεριού της , στην Μέρκελ; 

 

Σχετικά Άρθρα

Μπανγκλαντές: Στους 32 οι νεκροί στις φοιτητικές διαδηλώσεις

otavoice

Παρίσι 2024: Το Ολυμπιακό Χωριό άνοιξε – Έφτασαν οι πρώτες αποστολές

otavoice

Washington Post: Ο Ομπάμα πιστεύει πως ο Μπάιντεν πρέπει να επαναξετάσει την υποψηφιότητα του

otavoice

Η Ενέργεια και η Κυκλική Οικονομία στο επίκεντρο της 88ης ΔΕΘ

otavoice

Πώς η ΑΑΔΕ εξάρθρωσε διεθνές κύκλωμα φοροδιαφυγής από 287 κινέζικες επιχειρήσεις

otavoice

Η Ελλάδα ακριβότερη χώρα στην ευρωζώνη – Μόλις 40 στους100 έλληνες θα πάνε διακοπές

otavoice