OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Βίαιη συμπεριφορά αστυνομικών εναντίον μαθητή ΑΜΕΑ

Ένα απίστευτο γεγονός κατάχρηση βίας αλλά και αντικοινωνικής συμπεριφοράς απέναντι σε ένα νεαρό παιδί ΑΜΕΑ διαδραματίστηκε στην Ηλεία από αστυνομικούς και το καταγγέλλει η  πρόεδρος του νομαρχιακού συλλόγου ΑΜΕΑ ΗΛΙΣ νομού Ηλείας.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως:

Βίαιη συμπεριφορά αστυνομικών της ομάδας ΟΠΚΕ Ηλείας εναντίον μαθητή ΕΕΕΕΚ Πύργου και μέλους του νομαρχιακού συλλόγου ΑΜΕΑ ΗΛΙΣ νομού Ηλείας.

Με μεγάλη θλίψη σήμερα ενημερώθηκα για ένα απίστευτο γεγονός βίας απέναντι στον αγαπημένο μας Γ.Μ από το Λευκοχώρι Ηλείας 22 ετών ο οποίος φοιτά στο ΕΕΕΕΚ Πύργου και είναι μέλος του νομαρχιακού μας συλλόγου από αστυνομικούς της ομάδας ΟΠΚΕ Ηλείας.

Συγκεκριμένα ο Γ.Μ το βραδάκι της Πέμπτης 9 Απριλίου 2020 βγήκε μια μικρή βόλτα σε πολύ κοντινή απόσταση από το σπίτι του που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.Πηγε να πετάξει τα σκουπίδια και να περπατήσει λίγο ενώ η μητέρα του τον επέβλεπε.

Ο Γ.Μ άτομο με νοητική υστέρηση δεν μπόρεσε να αντιληφθεί την διαταγή και φοβούμενος προσπάθησε να φύγει.Οι αστυνομικοί άρχισαν να τον κυνηγούν στο κέντρο του χωριού και τον έπιασαν του πέρασαν χειροπέδες τον έσυραν και του φέρθηκαν βίαια. Θέλω να σας επισημάνω ότι ο Γ.Μ είναι άτομο με πολύ εμφανή δείγματα ότι έχει νοητική υστέρηση.

Προκειται για ένα πολύ χαρούμενο ευαίσθητο και σεβαστικό αγόρι που σε κερδίζει αμέσως με την αθωότητα του και την μεγάλη του αγάπη για την εκκλησία καθώς όλη μέρα ψέλνει διάφορους ψαλμούς που γνωρίζει. Προέρχεται από μια οικογένεια πολύ πολύ φτωχή να φανταστείτε ότι στο σπίτι τους δεν υπάρχει εξωφύλλο στο παράθυρο αλλά το έχουν καλύψει με νάυλον κ.α πολλά που δεν θέλω να επεκταθώ. Μόλις η μητέρα άκουσε τις φωνές βγήκε έντρομη και φώναξε στους αστυνομικούς να αφήσουν το παιδί που τον έσερναν και τον χτυπούσαν. Όλο το χωριό βλέποντας το γεγονός γιουχαρισαν την συμπεριφορά των αστυνομικών.

Ο Γ.Μ βρίσκεται σπίτι του πολύ πολύ αναστατωμένος και με πολύ πόνο κλαίει και δείχνει τις πληγές του!!! Ενημερώθηκα για το γεγονός και αμέσως επισκέφτηκα τον αστυνομικό διευθυντή Ηλείας κ.Μάνδαλο ο οποίος μου είπε ότι ήταν ένα ατυχές περιστατικό!!!!!!!! Προσπάθησε να υποβιβάσει την μεγάλη σημασία της βίαιης συμπεριφοράς των αστυνομικών συναδέλφων του. Η οικογένεια βρίσκεται σε πραγματικά πολύ δύσκολη κατάσταση ψυχολογική και Οικονομική.

Πηγε στο αστυνομικό τμήμα Γαστούνης να καταθέσει μήνυση όμως δυστυχώς δεν τους επέτρεψαν να την υποβάλουν. Επισης πήγαν στην αρμόδια εισαγγελία Αμαλιάδας ούτε εκεί δέχτηκαν να τους ακούσουν.

Καταδικάζουμε με κάθε τρόπο την αδιανόητη συμπεριφορά των αστυνομικών και ζητούμε την παραδειγματική τους τιμωρία. Ζητούμε να ενημερωθεί άμεσα ο υπουργός δημόσιας τάξης καθώς και πρωθυπουργός και επιτέλους να σταματήσει η κάθε μορφή βίας απέναντι στα άτομα με αναπηρία.

Με εκτίμηση Αγαθή Ρηγόπουλου πρόεδρος του νομαρχιακού συλλόγου ΑΜΕΑ ΗΛΙΣ νομού Ηλείας.

 

Ενημέρωση της ΕΣΑμεΑ για το περιστατικό κακοποίησης ατόμου με νοητική υστέρηση από αστυνομικά όργανα

Εδώ να επισημάνουμε πως με επιστολή της στον Υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ. κο Μ. Χρυσοχοΐδη η ΕΣΑμεΑ ζητά την άμεση διερεύνηση του απαράδεκτου περιστατικού αστυνομικής βίας σε άτομο με νοητική αναπηρία, το απόγευμα της Πέμπτης 9 Απριλίου 2020, στο Λευκοχώρι Γαστούνης, όπως αναφέρει, το οποίο διαπιστώνεται από πλήθος δημοσιευμάτων και με μαρτυρίες τόσο της μητέρας του παιδιού όσο και από άλλους αυτόπτες μάρτυρες.

Η επιστολή της ΕΣΑμεΑ

Κύριε Υπουργέ, Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα, και είναι ο επίσημα αναγνωρισμένος Κοινωνικός Εταίρος της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και χρόνιων παθήσεων. Η Ε.Σ.Α.μεΑ., με έκπληξη ενημερώθηκε από την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας (Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δυτικής Ελλάδας), που είναι φορέας-μέλος της, αλλά και από δημοσιεύματα του Τύπου (παραθέτουμε σχετικούς συνδέσμους), για απαράδεκτο περιστατικό αστυνομικής βίας που ασκήθηκε σε βάρος ατόμου με αναπηρία, και συγκεκριμένα, για την άσκηση από αστυνομικά όργανα (ομάδα ΟΠΚΕ) υπεύθυνα για την τήρηση των μέτρων περιορισμένης κυκλοφορίας σωματικής και ψυχολογικής βίας σε έφηβο με νοητική υστέρηση.

Όπως ενημερωθήκαμε, το περιστατικό αυτό έλαβε χώρα την Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020, στο Λευκοχώρι Γαστούνης. Εκδήλωση συμπεριφορών, όπως αυτή που περιγράφεται παραπάνω, και μάλιστα από επίσημα όργανα της πολιτείας, μόνο οργή μας προκάλεσε, καθώς συνιστά καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και θεμελιώδη δικαιώματα που κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Άτομα με Αναπηρίες, που η χώρα μας, μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο, κύρωσε με τον Ν. 4074/2012. Η άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας, κακομεταχείρισης και κακοποίησης σε βάρος ατόμων με αναπηρία είναι πλήρως ασύμβατη με όσα προβλέπει η εν λόγω Σύμβαση, και ειδικότερα σύμφωνα με τα άρθρα:

– Άρθρο 15: ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ Ή ΣΚΛΗΡΗ, ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ Ή ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ Ή ΤΙΜΩΡΙΑ

– Άρθρο 16: ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ, ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ

– Άρθρο 17: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ

Κύριε Υπουργέ, Κατανοούμε την ανάγκη προστασίας των πολιτών από τη διάδοση του κορωνοϊού. Κατανοούμε την ανάγκη επιβολής αυστηρών περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας που έχουν επιβληθεί από την ελληνική πολιτεία. Μέτρα που ασφαλώς και είναι αναγκαία, αλλά έχουν εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο σε άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, και σε καμία περίπτωση δε δικαιολογούν περιστατικά όπως αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω. Δε δεχόμαστε και δε θα ανεχθούμε οποιαδήποτε μορφή άσκησης βίας, από όπου κι αν προέρχεται, πόσο μάλλον από τις επίσημες αρχές του κράτους. Απευθυνόμαστε σε εσάς, κάνοντας έκκληση για άμεση προσωπική σας παρέμβαση με σκοπό τη διερεύνηση του εν λόγω περιστατικού και την απόδοση ανάλογων ευθυνών για την διάπραξη ενός τόσο σοβαρού και απαράδεκτου πειθαρχικού παραπτώματος εις βάρος πολίτη, και δη πολίτη με αναπηρία.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Πηγή: www.especial.gr

Σχετικά Άρθρα

Ελληνική Λύση: Από πότε συνιστά «γεωπολιτικό ρίσκο» η εφαρμογή του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου;

otavoice

Ουκρανία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από ρωσική επίθεση με drones στην πόλη Ισμαήλ

otavoice

ΕΤΑΑ: Ο πόλεμος επιβαρύνει την οικονομία του Λιβάνου – Το ΑΕΠ της Ρωσίας τονώνεται από το πετρέλαιο

otavoice

Κ. Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ η διαφορά μας με την Τουρκία

otavoice

Τουλάχιστον 163 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν από το Λιμενικό

otavoice

Αργεντινή: Το 52,9% του πληθυσμού πλήττεται από τη φτώχεια

otavoice