OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες

Στο Delphi Economic Forum που πραγματοποιείται στο Ζάππειο ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

«Ο ρόλος της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση της κρίσης» ήταν κεντρικό θέμα στη συζήτηση η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum στο Ζάππειο

Προσκεκλημένοι στο συγκεκριμένο κύκλο συζήτησης ήταν ο Περιφερειάρχης Αττικής και Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Γ. Πατούλης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φ. Σπανός. Στη συζήτηση συμμετείχε μέσω σύνδεσης από τη Θεσσαλονίκη και Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Α. Τζιτζικώστας, ενώ το συντονισμό είχε η δημοσιογράφος Λ. Παρασκευά. 

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης Αττικής και Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή που έκανε την εμφάνισή του ο covid-19, στις δράσεις που υλοποίησε, στο σχεδιασμό για την στήριξη των ευπαθών ομάδων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και στην αναγκαιότητα ανάπτυξης μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα πιθανό δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας από το φθινόπωρο

Ο Γ. Πατούλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη συνεργασία με την ιατρική και επιστημονική κοινότητα υπογραμμίζοντας ότι δημιουργήθηκε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης πολιτικής και επιστημονικής γνώσης η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί και στο μέλλον. Μάλιστα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έδωσε εξετάσεις και κατάφερε να αναδειχθεί ως μια χώρα ασφαλής και φιλόξενη. 

Παρακάτω ακολουθούν αποσπάσματα από την τοποθέτηση του: 

Στην πρώτη γραμμή, από την πρώτη στιγμή

Η Περιφέρεια Αττικής βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην πρώτη  γραμμή για τη διαχείριση της κρίσης  του covid-19, υλοποιώντας μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες. Μεταξύ άλλων αναδείξαμε την ανάγκη να κλείσουν τα σχολεία, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανδημίας. Εκδώσαμε άμεσα κι εφαρμόσαμε αναλυτικές οδηγίες, για τα μέτρα προφύλαξης των πολιτών, ενώ λάβαμε αυστηρά μέτρα για την προστασίας στα κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων. Ενεργοποιήσαμε την τηλεφωνική γραμμή 1110, μέσα από την οποία πάνω από 70.000 πολίτες είχαν τη δυνατότητα να απευθυνθούν δωρεάν για να καταγγείλουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και ενημέρωση για τον κορωνοϊό, να αναζητήσουν ψυχολογική υποστήριξη. Με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών και σε συνεργασία με τους 66 Δήμους της Αττικής, παρέχουμε καθημερινά γεύματα σε περίπου 40.000 πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.  

Είμαστε έτοιμοι για την τη επόμενη μέρα 

Η πρόσφατη πανδημία μας έκανε σοφότερους. Ανέδειξε τη σημασία που έχει για τη δημόσια υγεία, τη προστασία του περιβάλλοντος,  την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου μετακινήσεων εντός των αστικών κέντρων, τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στην υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Επιπλέον το μάθημα που μας δίνει η διαχείριση της πανδημίας είναι η ανάγκη  στροφής προς την κυκλική οικονομία, η οποία  αποτελεί  και κεντρικό πυλώνα της πολιτικής της ΕΕ. Είναι προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ευμάρεια των πολιτών, για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση και εξέλιξη του παραγωγικού μας μοντέλου.  

Στην Αττική  είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που αποκτήθηκε την περίοδο μετά την πανδημία και προετοιμάζουμε μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες, που θα επιτρέψουν στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας να ανταποκριθεί στο ρόλο της. Στο πλαίσιο αυτό το 2020 ξεκίνησε η υλοποίηση του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού μας, για την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής, φιλικού προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία,  που δίνει προτεραιότητα στην ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή. Το σχέδιο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει και θα μας επιτρέψει όταν θα εφαρμοστεί να κάνουμε άλματα μπροστά όσον αφορά τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας ως Περιφέρεια.

Ταυτόχρονα, εξακολουθούμε να θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη στήριξη των ευπαθών ομάδων πληθυσμού της Αττικής.

 Ειδικότερα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2014-2020 έχουμε προβεί σε επέκταση της χρηματοδότησης για 3 ακόμα χρόνια για όλες τις Κοινωνικές Δομές της Περιφέρειας Αττικής που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ (Κέντρα Κοινότητας, τις Δομές Αστέγων, τις Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών, τα Κέντρα Ημερήσια Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑΜΕΑ κλπ).  Ο συνολικός προϋπολογισμός, πλέον των κοινωνικών δομών που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής, ξεπερνάει τα 100 εκ. €, η δε χρηματοδότησή τους είναι εξασφαλισμένη καταρχήν μέχρι το 2023. 

Επίσης προχωρήσαμε σε έκδοση νέας πρόσκλησης για την Επιχορήγηση Λειτουργίας Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ, ενώ αξιοποιούνται  μέσω ΠΕΠ Αττικής  2014-2020 περίπου 20 εκ. ευρώ για  εξοπλισμό πρωτοβάθμιας Υγείας και Νοσοκομείων. Επιπλέον έχουμε σχεδιάσει και ξεκινάμε να υλοποιούμε πιλοτικές δράσεις, όπως η Προληπτική Ιατρική και ο Προσυμπτωματικός έλεγχος, με στόχο την πρόληψη εμφάνισης μεταδοτικών και λοιμωδών νοσημάτων. 

Ταυτόχρονα έχουμε ψηλά στις προτεραιότητές μας, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.  Για παράδειγμα στο τομέα της εστίασης και των ξενοδοχείων, η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί δράσεις άνω των 100 εκ. ευρώ.  Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης προετοιμάζουμε δράσεις αντιμετώπισης των επιπτώσεων του Covid-19 στις ΜΜΕ της Περιφέρειας Αττικής (ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, ενίσχυση κλάδων που επλήγησαν με σημαντικές απώλειες εισοδήματος, ενίσχυση ερευνητικών υποδομών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας κλπ).  Τέλος έχουμε προχωρήσει στην κατάρτιση συμφώνου συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού, για την υλοποίηση δράσεων που θα αφορούν στο θεματικό τουρισμό, όπως είναι αυτός της υγείας και ευεξίας. 

Νέα σχέση εμπιστοσύνης πολιτικής και επιστημονικής γνώσης. 

Επίσης ένα άλλο μάθημα που πήραμε από την κρίση, το οποίο θα μας είναι πολύ χρήσιμο αν κληθούμε να διαχειριστούμε ένα νέο κύμα πανδημίας, είναι η ανάγκη να εμπιστευθούμε ξανά τους επιστήμονες. Είναι ανάγκη να επενδύσουμε σε ένα νέο μοντέλο πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, που θα εμπιστεύεται και θα αξιοποιεί την επιστημονική γνώση, χωρίς να αναλώνεται σε αντιπαραθέσεις. 

Στην παρούσα φάση Πρώτος και Δεύτερος Βαθμός Αυτοδιοίκησης έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και δεν πρέπει να αφήσουμε αναξιοποίητη αυτή την ευκαιρία για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μαζί με την κυβέρνηση σε ακόμα σημαντικότερες κοινές δράσεις. 

Δώσαμε με μεγάλη επιτυχία τις πρώτες μας εξετάσεις και είχαμε την ευκαιρία μέσα από τις αποτελεσματικές μας παρεμβάσεις να αναδειχθεί η  Ελλάδα ως μια χώρα ασφαλής και φιλόξενη. Είναι ανάγκη όλοι μαζί να συνεργαστούμε προκειμένου να περιοριστούν στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο οι επιπτώσεις στην οικονομία από ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας το Φθινόπωρο. Η Περιφέρεια Αττικής επενδύει πολλά στη γνώση αλλά πάνω από όλα, επενδύει ακόμη περισσότερο στην ειλικρινή σχέση με τους πολίτες. Η πανδημία μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για να αλλάξουμε άμεσα, όλα όσα μας ενοχλούσαν τα προηγούμενα χρόνια. 

Σχετικά Άρθρα

Στ. Αγγελούδης: Μήνυμα ενότητας η «Γιορτή της Δημοκρατίας» στη Θεσσαλονίκη

otavoice

Δ.Πατρέων: Στο Μεξικό η αποστολή των Παιδικών Αγώνων Πόλεων

otavoice

Δ.Λυκόβρυσης-Πεύκης: Με 8 νέα ηλεκτρικά οχήματα ενισχύεται ο δημοτικός στόλος

otavoice

Δ.Κατερίνης: Με τον 12χρονο συγγραφέα Χ. Τατσιόπουλο, συναντήθηκε ο Γ. Ντούμος

otavoice

Δ.Σικυωνίων: Άνοιξαν οι εγγραφές για τις Κατασκηνώσεις Κλημεντίου

otavoice

Δήμαρχος Τήνου: Ζωτικής σημασίας η δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού

otavoice