OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

«Ιανός»: Στο μάτι του κυκλώνα Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ηλεία

LIVE η πορεία της κακοκαιρίας 

Τις περιοχές της Ζακύνθου Κεφαλονιάς Ιθάκης και τις ακτές της Ηλείας πλήττει αυτή την ώρα το κύριο μέτωπο της κακοκαιρίας “Ιανός”, που στροβιλίζεται και αναμένεται να κινηθεί βορειονατολικά σε Ηλεία Αχαϊα και με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα θα κάνει στροφή με κατεύθυνση τις νότιες περιοχές.
Η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα ανέφερε   ότι «δεν έχει κινδυνέψει ανθρώπινη ζωή», ενώ χαρακτήρισε «δύσκολη την κατάσταση που επικρατεί στην Αγία Ευφημία στον δήμο Σάμης στην Κεφαλονιά». Όπως είπε ,«βρίσκονται πολλά μηχανήματα, ώστε να καθαρίσουν τους δρόμους από τα πεσμένα δέντρα, ενώ άνθρωποι της Περιφέρειας βρίσκονται εκεί, ώστε να βοηθήσουν τους κατοίκους».

Μεγάλες ζημιές στη Ζάκυνθο

Ισχυροί άνεμοι που φθάνουν τα 9-10 μποφόρ αλλά και πολύ δυνατή βροχή, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού αυτή τη στιγμή στη Ζάκυνθο.

Όλος ο μηχανισμός του νησιού βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό και όλοι οι υπάλληλοι βρίσκονται στις θέσεις ώστε να επέμβουν όπου χρειαστεί, κάτω από αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί ο μεσογειακός κυκλώνας “Ιανός”.

Πριν λίγη ώρα στην περιοχή του Καλαμακίου, πυλώνας ρεύματος έπιασε φωτιά κοντά σε ξενοδοχείο της περιοχής. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και της ΔΕΔΔΗΕ. Η φωτιά έσβησε αμέσως αλλά θα χρειαστούν περαιτέρω εργασίες αύριο. Από την βλάβη αυτή, μένει χωρίς ρεύμα ξενοδοχείο της περιοχής που φιλοξενεί τουρίστες αλλά και περίπου δέκα σπίτια.

Ακόμη, συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, έχουν πραγματοποιήσει άνοιγμα σε χαντάκια στις περιοχές του Αργασίου και του Αλυκανά που είχαν πλημμυρίσει.

Στο ΑΠΕ, μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Στασινόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχει συντονισμός και συνεργασία με κοινό στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση ζητημάτων και όλος ο μηχανισμός είναι σε εγρήγορση, ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουν πολλά πρόβλημα από τον Μεσογειακό κυκλώνα “Ιανό”».

Σύμφωνα με το imerazante.gr, έχουν βουλιάξει δύο σκάφη στο λιμάνι και τουλάχιστον άλλα δέκα έχουν πάθει ζημιές. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο ιστιοφόρο σκάφος που βυθίστηκε έμεναν Βέλγοι τουρίστες, οι οποίοι φιλοξενούνται σε σπίτι κατοίκου της Ζακύνθου.

Εικόνες από την παραλία Κατακόλου στις ακτές της Ηλείας.

Η Ηλεία δεν έχει πληγεί από το κύριο τμήμα της κακοκαιρίας  και κυρίως τα ακραία φαινόμενα εντοπίζονται στο παραλιακό μέτωπο. Τις  επόμενες ώρες η κακοκαιρία θα πλήξει και το εσωτερικό του νομού, που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.Για την ώρα έχουν αναφερθεί ζημιές κυρίως από πτώσεις δένδρων.

Πτώση δένδρων στην κεντρική πλατεία του Πύργου, δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Εικόνες από τις ζημιές που έχουν προκληθεί στην Κεφαλονιά 

Ισχυροί άνεμοι και βροχές προκάλεσαν ζημιές στην περιοχή Καραβόμυλο της Σάμης. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες από το inkefalonia.gr, δέντρα έχουν ξεριζωθεί, ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα έχουν παρασυρθεί και όλα αυτά ενώ η κακοκαιρία θα συνεχίσει να σφυροκοπά το νησί και τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδοτησης σε πολλές περιοχές, καθώς έχουν σπάσει πυλώνες ρεύματος. Λόγω της σφοδρότητας της κακοκαιρίας δεν είναι εφικτό να προσεγγίσουν τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, έχουν σημειωθεί εκατοντάδες πτώσεις δέντρων και κλαδιών δημιουργώντας προβλήματα και στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στην Αγία Ευφημία του δήμου Σάμης, όπου η ισχυρή βροχόπτωση σε συνδυασμό με το μεγάλη ένταση των ανέμων δημιούργησε χειμάρρους με λάσπες και φερτά υλικά. Επίσης στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες από τον δήμο, οι ισχυροί άνεμοι, που κατά την διάρκεια της νύχτας έφθασαν τα 11 μποφόρ, έβγαλαν τρία ιστιοφόρα στη στεριά και μέσα στο λιμάνι έχουν βυθιστεί τουλάχιστον άλλα τέσσερα. Στη Αγία Ευφημία, από τον χείμαρρο που δημιουργήθηκε υπήρξε εισροή υδάτων σε καταστήματα.

 

Σχετικά Άρθρα

Εκτός Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ o Παύλος Πολάκης

otavoice

Πανελλήνιες 2024 – Βάσεις: Οι 20 σχολές με τα υψηλότερα μόρια

otavoice

Ροδιά Τυρνάβου: Ήρωας ο ιερέας του χωριού – Έσβησε την φωτιά πριν εξαπλωθεί

otavoice

ΕΟΔΥ: 35 θάνατοι με covid-19 την τελευταία εβδομάδα – 788 εισαγωγές

otavoice

Αγωνία τέλος! Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ

otavoice

Εφευρέσεις Ελλήνων από την αρχαιότητα- Το «drone» του Αρχύτα

otavoice