OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Κυρώσεις ή λόγια; Σήμερα η συζήτηση των ηγετών της ΕΕ για την τουρκική παραβατικότητα

Δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και κυρίως στην τουρκική προκλητικότητα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Το ερώτημα είναι αν η ΕΕ θα συνεχίσει να διαπιστώνει την παραβατικότητα της Άγκυρας ή θα πάρει άμεσα αποφάσεις κυρώσεων που θα στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα. Γιατί μέχρι σήμερα και με ευθύνη της γερμανικής πλευράς υπάρχει μια άτυπη ανοχή στις τουρκικές επιθετικές ενέργειες κατά Ελλάδας και Κύπρου. Κυρώσεις ή λόγια;

Ποιος είναι ο σύμμαχος για την ΕΕ; Η Ελλάδα και η Κύπρος ή το καθεστώς του εγκληματία Ταγίπ Πασά Ερντογάν;

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα συζητήσουν το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας μετά τις τελευταίες εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στο πρόγραμμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το κλίμα που διαμορφώνεται μετά και τον νέο κύκλο προκλήσεων είναι αρνητικό για την Άγκυρα και δεν είναι εφικτό η Μέρκελ να συνεχίσει τη ν πολιτική των μη κυρώσεων. Αλλιώς κινδυνεύει η συνοχή των μελών-κρατών.

«Η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ πρέπει να δείξει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος εχθές στη Σύνοδο.

Σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία, η μόνη υπερδύναμη με ξεκάθαρη τοποθέτηση, με τον Εμμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι το ζήτημα της Τουρκίας επανέρχεται στο τραπέζι «υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων».

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Άγκυρας ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, αλλά απομένει να δούμε στις πράξεις τις διαθέσεις του Βερολίνου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Το αρχικό τελεσίγραφο που είχε δοθεί στον  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εκπνέει τον Δεκέμβριο, όταν θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις στην πράξη, σύμφωνα με τις χθεσινές τοποθετήσεις έρχεται χρονικά πιο κοντά με την γαλλική  πλευρά να οριοθετεί σε μια εβδομάδα την υποχρέωση η Τουρκία να κάνει στροφή 180 μοιρών και να ακολουθήσει όσα στην περασμένη Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκαν.

Για το Brexit, οι 27 εξέφραζαν χθες ανησυχία διότι η πρόοδος που έχει γίνει δεν είναι αρκετή για να υπάρξει συμφωνία.

Για την κλιματική αλλαγή, έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στο 55% μέχρι το 2030, ωστόσο φαίνεται ότι η ΕΕ ακόμη έχει δρόμο ώσπου να ορίσει αυτόν το στόχο.

Σχετικά Άρθρα

Δέκα ερωταπαντήσεις για το ενεργειακό κόστος και τα νέα μέτρα στήριξης

otavoice

Έξι βουλευτές υποψήφιοι στην εκλογή νέου προέδρου της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης

otavoice

Μπάιντεν: Θα εξέταζα να αποσυρθώ, εάν προέκυπτε ιατρικό πρόβλημα

otavoice

Γιατί η δήμαρχος του Παρισιού βούτηξε στον Σηκουάνα

otavoice

Φωτιά στο Σοφικό: Φόβοι για αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

otavoice

Ρ. Μέτσολα: Οι προκλήσεις της Κύπρου είναι προκλήσεις της ΕΕ

otavoice