OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία – Νέα NAVTEX για το Ορούτς Ρέις

Νέα Navtex για το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis ανακοίνωσε η Τουρκία, σχεδόν ένα 24ωρο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και την δήθεν  διπλωματία των φυσικών καταστροφών η οποία ακολούθησε το μεγάλο σεισμό στην περιοχή της Σάμου.

Τα παραμύθια του εγκληματία Ερντογάν, “είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε” ήταν αναμενόμενο να τα πάει ο ισλαμικός άνεμος. Μόνο τα χορηγούμενα “ελληνικά” μέσα ενημέρωσης ( των τουρκοσήριαλ),  όλως περιέργως ανέπτυξαν μια δικιά τους φιλοτουρκική διπλωματία, βομβαρδίζοντας την κοινή γνώμη με επιτηδευμένα δημοσιεύματα.

Η νέα NAVTEX, σύμφωνα με το militaire.gr αφορά και τα συνοδευτικά του τουρκικού ερευνητικού Αταμάν και Τζένγκις Χαν και έχει χρονική διάρκεια μέχρι τις 14 Νοεμβρίου.

Προ ημερών η Τουρκία είχε ακυρώσει Navtex που ήταν προγραμματισμένη για τις 28η Οκτωβρίου σε μία κίνηση καλής θέλησης, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά που τελικά αποδεικνύεται μια επικοινωνιακή άνευ ουσίας κίνηση.

Tην είδηση για τη νέα Navtex μεταδίδει και το τουρκικό πρακτορείο EHA.

Τι απαντά το ΥΠΕΞ

«Δυστυχώς η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης  Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι ενέργειες αυτές, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών, “δείχνουν εκ νέου ότι η Τουρκία συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες αυτές”.

Περαιτέρω, τονίζει πως η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την παραβατική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε.

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση συμμάχων και εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά.

Σχετικά Άρθρα

Στην 4η Σύνοδο της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας ο Κ. Μητσοτάκης

otavoice

Φον ντερ Λάιεν: Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία για την επανεκλογή της – Το όραμά της για την ΕΕ

otavoice

Κιρ Στάρμερ και Σάιμον Χάρις δεσμεύτηκαν να «αναθερμάνουν» τη συνεργασία των χωρών τους

otavoice

Νάνσι Πελόσι σε Μπάιντεν: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν μπορείς να κερδίσεις τον Τραμπ

otavoice

Κορυφώνεται το κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες έως 43 βαθμούς – Μέτρα προστασίας για εργαζομένους

otavoice

Δέκα ερωταπαντήσεις για το ενεργειακό κόστος και τα νέα μέτρα στήριξης

otavoice