OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Οι Καθολικοί προσεύχονται στη Νίκαια για τους “τρεις μάρτυρες τους”, θύματα του Ισλάμ

Για την Ημέρα των Αγίων Πάντων, οι Καθολικοί της Νίκαιας προσεύχονται για τους «τρεις μάρτυρες» τους

Μετά την επίθεση στη Βασιλική Notre-Dame de l’Assomption, η Μάζα των Αγίων Πάντων, την Κυριακή 1 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ., θα αφιερωθεί στα τρία θύματα και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Κατά τη διάρκεια μιας προσευχής μπροστά στη Notre-Dame de l'Assomption στη Νίκαια, Σάββατο, 31 Οκτωβρίου.
Κατά τη διάρκεια μιας προσευχής μπροστά στη Notre-Dame de l’Assomption στη Νίκαια, Σάββατο, 31 Οκτωβρίου. ERIC GAILLARD / REUTERS

Τρεις ημέρες μετά τη δολοφονική επίθεση σε μια από τις εκκλησίες τους, οι Καθολικοί της Νίκαιας συγκεντρώνονται αυτήν την Κυριακή 1 Νοεμβρίου υπό στενή παρακολούθηση για τους εορτασμούς της Ημέρας των Αγίων Πάντων με μια ειδική προσευχή για τους τρεις « μάρτυρες » τους. Αυτά τα θύματα ήταν οι πιστοί, ο Vincent Loques, ο 54χρονος σακστάν, η Nadine Devillers, ένας 60χρονος κάτοικος της γειτονιάς και ο Simone Barreto Silva, ένας 44χρονος Βραζιλιάνος κάτοικος στη Γαλλία.

Η ανάπτυξη των δυνάμεων ασφαλείας έχει αυξηθεί σε ολόκληρη τη Γαλλία, τοποθετημένη σε επίπεδο «βομβαρδισμού έκτακτης ανάγκης», ιδίως γύρω από τις εκκλησίες. Παρά την εξάπλωση του Covid-19 που οδήγησε στον περιορισμό των Γάλλων, οι λατρείες έχουν λάβει παρέκκλιση από τις δημόσιες αρχές έως και τη Δευτέρα , μετά την οποία οι μάζες με το κοινό θα τεθούν σε αναστολή για ένα μήνα.

“Θυμηθείτε τους αδελφούς και τις αδελφές της Νίκαιας”

Ενθαρρύνοντας τους πιστούς να παρευρεθούν στις μάζες, ο δήμαρχος της Νίκαιας Christian Estrosi θα παρευρεθεί σε τελετή διαλογισμού αυτήν την Κυριακή το απόγευμα στη Βασιλική της Παναγίας των Παρισίων. Σε αυτήν την εκκλησία στο κέντρο της πόλης πραγματοποιήθηκε η επίθεση, που περιγράφεται ως «ισλαμιστής τρομοκράτης» από τον Εμμανουήλ Μακρόν .

Αυτή την Κυριακή στις 6 μ.μ., ο κ. André Marceau, επίσκοπος της Νίκαιας, θα προεδρεύει της μάζας, παρουσία των ιερέων της Νίκαιας και των ιερέων της ενορίας, δείχνει τη μητρόπολη της Νίκαιας. Λόγω περιορισμών υγείας, μόνο οι τοπικοί ενορίτες θα προσκληθούν σε αυτόν τον εορτασμό. Μια μάζα αποζημίωσης θα γιορτάζεται σύμφωνα με μια « ποινική τελετή » στη μνήμη των τριών θυμάτων, υπογραμμίζει την επισκοπή. Αυτή η τελετή είναι απαραίτητη όταν μια « βαριά προσβλητική δράση » (όπως ανθρωποκτονία) διαπράττεται σε μια εκκλησία, προκειμένου να είναι σε θέση να συνεχίσει τις γιορτές στο σχετικό κτίριο.

Un portrait de Simone Barreto Silva, la Brésilienne de 44 ans assassinée jeudi à Nice.
Ένα πορτρέτο του Simone Barreto Silva, ο 44χρονος Βραζιλιάνος που δολοφονήθηκε την Πέμπτη στη Νίκαια. ERIC GAILLARD / REUTERS

Άλλες καθολικές εκκλησίες στη Γαλλία έχουν προγραμματίσει να προσευχηθούν για τα θύματα στις 29 Οκτωβρίου. Η επίθεση σηματοδότησε βαθιά τους πιστούς της επισκοπής του Μπουρζ, εξηγεί ο Αρχιεπίσκοπος Monsignor Jérôme Beau στη Γαλλία Bleu  : «Οι Χριστιανοί σκοτώθηκαν επειδή ήταν Χριστιανοί. Οι άνθρωποι που πραγματοποίησαν αυτήν την επίθεση έκαναν το επιχείρημα στο όνομα του Θεού. Δεν μπορούμε να επιτεθούμε σε κάποιον στο όνομα του Θεού, γιατί το να αρνηθούμε το άλλο είναι να αρνηθούμε τον Θεό » Επίσης στη Νάντη, αυτήν την Κυριακή, η γιορτή των Αγίων Πάντων θα έχει μια ιδιαίτερη πτυχή – ο Επίσκοπος της Νάντης Λόρεντ Περσερού διαβεβαίωσε ότι η Λειτουργία την 1η Νοεμβρίου θα είναι μια ευκαιρία για τους Καθολικούς να «θυμηθείτε τους αδελφούς και τις αδελφές της Νίκαιας που κατέθεσαν την πίστη τους στο σημείο να χύσουν αίμα » Από την πλευρά του, ο επίσκοπος Puy-en-Velay, κ. Luc Crepy, δεν θα γιορτάσει την Ημέρα των Αγίων Πάντων στον καθεδρικό του σήμερα την Κυριακή. Θα πάει σε εκκλησίες σε χωριά που βρίσκονται στα « ύψη » και στα « βουνά » του Haute-Loire, εξηγεί στον Παρισινό : θα γιορτάσει τρεις μάζες, στις 9:30 π.μ., 11:00 π.μ. και 3:00 μ.μ. θετικός ιερέας για το Covid-19 και νοσηλεύτηκε σε σοβαρή κατάσταση. Το σπιτικό του ιερέα είναι μια έκκληση να μην μπει σε ” βίαιο θυμό “, εξηγεί καθημερινά, μετά την τρομοκρατική επίθεση που στοχεύει την Καθολική κοινότητα στη Νίκαια.

“Μένω ξύπνιος”

« Νομίζω ότι πρέπει να παραμείνουμε δυνατοί, δεν πρέπει να φοβόμαστε, πρέπει να διεκδικούμε τους εαυτούς μας ως Χριστιανούς και να μην αφήνουμε αυτό το πράγμα να περάσει. Η απόκρυψη δεν είναι η λύση », εμπιστεύεται ο AFP Hubert Sirvent, ένας Νίκος που θα πάει μαζικά. Μια εξάσκηση Καθολική, η Manuella, επικεφαλής του τμήματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νίκαιας, σχεδίαζε επίσης να πάει μαζική αυτή την Κυριακή στη μνήμη των γονέων της. Φέτος, όμως, θα έχει « ειδικές προσευχές» για τους « τρεις μάρτυρες » την Πέμπτη. «Το περασμένο Σάββατο ήμουν μαζικά και το σακραστά ήταν εκεί, όπως πάντα », είπε αυτός ο γιατρός.

« Πρέπει να είμαστε σε θέση να δώσουμε το μήνυμα σε άλλους ότι παραμένουμε όρθιοι! Η ελευθερία μας έκφρασης είναι ακριβώς η ελευθερία μας να ανοίγουμε τις εκκλησίες μας, όπου διακηρύσσουμε ότι η πίστη μας είναι μήνυμα αγάπης » , επέμεινε ο επίσκοπος της Νίκαιας, κ. André Marceau, σε συνέντευξη το Σάββατο 31 Οκτωβρίου στη Νίκαια. – Πρωί . Ενώ κάλεσε τους Μουσουλμάνους να « αναλάβουν δράση » ενάντια στον εξτρεμισμό, ισχυρίστηκε ότι δεν θα ήταν «Τσάρλι» , αναφερόμενος στη σατιρική εβδομαδιαία που δημοσίευσε τα κινούμενα σχέδια του Μωάμεθ. Άλλοι επίσκοποι στη Γαλλία αμφισβήτησαν τη χρήση αυτών των σχεδίων και τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης.

Οι Cults στοχεύουν πολλές επιθέσεις

Η έρευνα στη Νίκαια συνεχίζει να προσδιορίζει ιδίως εάν ο δράστης επωφελήθηκε από συνενοχή.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ υπογράμμισε ” ολόκληρη την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιτρέψει σε όλους να ασκήσουν τη λατρεία τους με ασφάλεια και ελευθερία ” μετά από έναν Ορθόδοξο ιερέα πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε μπροστά από την εκκλησία του το Σάββατο , για λόγοι ακόμα άγνωστοι. ” Η αποφασιστικότητά μας δεν θα εξασθενήσει “, συνέχισε ο Jean Castex, ταξιδεύοντας στο Saint-Etienne-du-Rouvray, όπου ο πατέρας Hamel δολοφονήθηκε από τζιχαντιστές το 2016 .

Πηγή Le Figaro

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, καταδικάστηκε για δωροδοκία

otavoice

Εκλέχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι 14 Αντιπρόεδροί του

otavoice

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ελληνίδα αθλήτρια στίβου θετική σε έλεγχο ντόπινγκ

otavoice

Οι παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος – Τα πιθανά σενάρια και οι αντιδράσεις

otavoice

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Βογκάν Γέθινγκ

otavoice

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

otavoice