OTA VOICE
Απόψεις

Αλησμόνητες πατρίδες…

Άρθρο του Αντιδημάρχου Παιδιού του Δήμου Αγίας Βαρβάρας Δημήτρη Σωτηρόπουλου

Αλησμόνητες πατρίδες

Για τους γονείς της μητέρας μου που γεννηθήκαν στην Κίο της Προποντίδας (Gemlik).
Ο χαμός της αδελφής της γιαγιάς μου, στη σφαγή της Σμύρνης λίγο πριν ανέβουν στο καράβι της λευτεριάς, της άφησε τον θρήνο στα χείλη και ένα παντοτινό μοιρολόι στην ψυχή. Τα καλοκαίρια στο χωριό, τη Νέα Κίο, κάθε που γλύκαινε η νύχτα και το θλιμμένο λάλημα του γκιώνη αντιλαλούσε, σαν παραμύθι, μου μιλούσε για όσα χάθηκαν, για κάθε όνειρο που έσβησε στις φλόγες.Για αυτούς που γλύτωσαν κι ήρθαν στην πατρίδα, αλλά και για τον δεύτερο διωγμό από τα «αδέλφια» τους, τους Έλληνες που δεν ήθελαν τους νεόφερτους.

Μικρός ήμουν, δεν καταλάβαινα πολλά. Έβλεπα όμως καθώς περνούσαν απ ‘τα μάτια της οι εικόνες όσων εγκατέλειψε, τον καημό να την συνεπαίρνει.
Αν έμαθα κάτι από τη γιαγιά μου την Άννα, είναι πως μπορεί το βιός των ξεριζωμένων να εξανεμίστηκε και να κουβάλησαν πείνα και πίκρα μεγάλη στα λιγοστά μπαγκάζια τους, έφεραν όμως μαζί, την αξιοπρέπεια, τη νοικοκυροσύνη, την εργατικότητα και την άφταστη δημιουργικότητα.

Μπόλιασαν την πατρίδα με τις μνήμες, τις προοδευτικές ιδέες, τα αρώματα, τις γεύσεις και τις εξαίσιες μουσικές απ’ τον ευλογημένο τόπο.
Πολλές φορές σκεφτόμουν πώς να βρω ένα τρόπο να μεταλαμπαδεύσω όσα γνώριζα όσα κατάφερα και διατηρώ ακόμα στην μνήμη μου.
Μεγάλωσα, τα χρόνια πέρασαν χωρίς να το έχω καταφέρει. Με πλημμύρισαν δεκάδες συναισθήματα όταν έμαθα για τις δραστηριότητες του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» και της μουσειοσκευής του με θέμα «Κάποτε στη Μικρά Ασία» πρότεινα στο δήμαρχο Λάμπρο Μίχο και αμέσως αγκάλιασε με μεγάλη θέρμη, την ιδέα να φερουμε τη δράση και στα δικά μας παιδιά! Χάρηκα πάρα πολύ, όταν η μουσειοσκευή έφτασε στα σχολεία της πόλης μάς , πήραν πιστεύω μια γεύση από τη ζωή των Ελλήνων στις πόλεις και τα χωριά της Μικράς Ασίας, πριν την καταστροφή και τον ξεριζωμό. Είδαν με εικόνες όσα εγώ άκουγα με λόγια.

Εφέτος που όλα φαντάζουν “γκρίζα” δεν το βάλαμε κάτω. Καταφέραμε την επανάληψη της δράσης μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου, ώστε να
δώσουμε την ευκαιρία σε ακόμη περισσότερους μαθητές να ανακαλύψου στοιχεία της ιστορικής συνέχειας μιας περιοχής εμβληματικής, της Μικράς Ασίας! Και θα συνεχίσουμε..

Θυμηθείτε ΕΔΩ την καινοτόμα δράση της Αντιδημαρχίας Παιδιού του Δήμου σε συνεργασία με το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου», που μεταφέρει ένα ολόκληρο μουσείο στις τάξεις των σχολείων της Αγίας Βαρβάρας.

Σχετικά Άρθρα

Ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, για την στήριξη των Κτηνοτρόφων

otavoice

Η απόχη και η αποχή, του Γιάννη Γκουντιού

otavoice

Ελίζα Βόζεμπεργκ: “Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι και να υπηρετήσω τα εθνικά μας συμφέροντα”

otavoice

Η Ελλάδα γερνάει και δεν γεννάει

otavoice

Μ. Βελεγράκης: Η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός πολιτικο – διοικητικός

otavoice

«Η ευρωπαϊκή “ψήφος” ενός 100% ευρωπαϊκού κόμματος»

otavoice