OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός αναχαίτισε τουρκικό πλοίο- Η Αίγυπτος χτύπησε θύλακα τζιχαντιστών στη Λιβύη

Οι δυνάμεις της Λιβύης με έδρα την Ανατολή αναχαίτισαν  τουρκικό πλοίο με σημαία της Τζαμάικας που κατευθυνόταν  προς το λιμάνι της Μισράτα στη δυτική Λιβύη, δήλωσε ο εκπρόσωπός τους. Επίσης μια ακόμη σημαντική είδηση είδε το φως της δημοσιότητας τα τελευταία  λεπτά. Η Αίγυπτος έπληξε θύλακα με τζιχαντιστές μισθοφόρους , στη Λιβύη.

Το πλοίο που δέσμευσαν οι δυνάμεις της Λιβύης ονομάζεται Mabruka, «διερευνήθηκε για παραβιάσεις των θαλάσσιων νόμων και κανονισμών», δήλωσε ο Ahmed al-Mismari, εκπρόσωπος  του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) αργά τη Δευτέρα στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόσθεσε ότι το πλοίο εισήλθε σε απαγορευμένη περιοχή και το πλήρωμά του δεν απάντησε σε κλήση του ναυτικού της Λιβύης. Στη συνέχεια ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι Ras al-Hilal.

Στο 17 μελές πλήρωμα του πλοίου είχε εννέα Τούρκους υπηκόους  και έναν ναυτικό του Αζερμπαϊτζάν, είπε ο εκπρόσωπος .

Ο Αλ Μισμάρι κατηγόρησε τη Δευτέρα την Τουρκία ότι συνέχισε να προμηθεύει όπλα και μαχητές στο GNA.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ ανέφερε τους ξένους υποστηρικτές και των δύο πλευρών ότι παραβίασαν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Η Τουρκία είναι ο βασικός  υποστηρικτής της  κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στη δυτική Λιβύη, η οποία εδώ και χρόνια πολεμά το LNA και την οποία προμηθεύει με όπλα, ενώ έχει στείλει χιλιάδες Σύρους μισθοφόρους τζιχαντιστές να πολεμούν στο πλευρό του GNA.

Η Λιβύη βρίσκεται σε αναταραχή από την ανατροπή του Muammar Gaddafi το 2011 και έχει γίνει πεδίο μάχης για αντίπαλες δυνάμεις αντιπροσώπευσης. Το GNA και το LNA υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Οκτώβριο και τα Ηνωμένα Έθνη προωθούν έναν πολιτικό διάλογο με στόχο τις εκλογές του επόμενου έτους ως λύση στη μακροχρόνια σύγκρουση της Λιβύης.

Αλλά και οι δύο πλευρές έχουν σταματήσει να αποσύρουν δυνάμεις από την πρώτη γραμμή, όπως απαιτείται από την ανακωχή, ενώ ένα περιστατικό στη νότια Λιβύη την Κυριακή, στο οποίο οι δυνάμεις του LNA κατέλαβαν ένα στρατιωτικό στρατόπεδο, έχει δοκιμάσει περαιτέρω τη συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ώρες δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου έπληξαν θύλακα στο Λιβυκό έδαφος με μισθοφόρους τζιχαντιστές. Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σοβαρή και δείχνει την αποφασιστικότητα να εκδιωχθούν από το Λιβυκό έδαφος οι χιλιάδες μεταφερόμενοι μισθοφόροι της Άγκυρας, που η παρουσία τους απομακρύνει την ελπίδα για επίλυση του λιβυκού  ζητήματος.

 

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, καταδικάστηκε για δωροδοκία

otavoice

Εκλέχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι 14 Αντιπρόεδροί του

otavoice

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ελληνίδα αθλήτρια στίβου θετική σε έλεγχο ντόπινγκ

otavoice

Οι παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος – Τα πιθανά σενάρια και οι αντιδράσεις

otavoice

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Βογκάν Γέθινγκ

otavoice

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

otavoice