OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Lockdown: Τι ανοίγει από Δευτέρα (14/12) – Όλες οι ανακοινώσεις για τα καταστήματα

Κλειστό το λιανεμπόριο έως 7/1 – Click away από τις 13/12, ανοίγουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι Στέλιος Πέτσας και Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσαν τους όρους λειτουργίας της αγοράς και των καταστημάτων την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν ευρύ άνοιγμα των καταστημάτων, κάτι που έχει τονίσει με τον πιο σαφή τρόπο τόσο ο Στέλιος Πέτσας όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Έτσι λοιπόν και σύμφωνα με την σημερινή ενημέρωση θα ανοίξουν από την Δευτέρα (14/12) κάτω από αυστηρούς κανόνες τα κομμωτήρια με διευρυμένο ωράριο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και με ραντεβού.

Επίσης από τη Δευτέρα ανοίγουν τα 1784 βιβλιοπωλεία που πωλούν μόνο βιβλία επίσης με διευρυμένο ωράριο.

Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.

Από την Κυριακή και έως τις 7 Ιανουαρίου θα επιτραπεί στα καταστήματα το click away η παραλαβή δηλαδή παραγγελίας από το κατάστημα.

Για τις εκκλησίες ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν δύο λειτουργίες ανήμερα των Χριστουγέννων και Φώτων με μόνο έως 9 άτομα ανά ναό και έως 25 άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς

Σημειώνεται ότι για τα Θεοφάνεια δεν θα επιτραπεί αγιασμός σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις:

  • Απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και την περίοδο των εορτών.
  • Θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί από την Κυριακή 13 Δεμκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου. Παραμένει η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.
  • Η καραντίνα για τους Έλληνες του εξωτερικού που θα έρθουν στην Ελλάδα, περιορίζεται από τις 10 στις 3 ημέρες.

«Παρά το γεγονός ότι παρήλθαν πέντε εβδομάδες από την εφαρμογή του δεύτερου lockdown, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη. Τα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο παραμένουν υψηλά. Τα πιο πολλά – ανά 100.000 κατοίκους πληθυσμού – εντοπίζονται στους Νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας. Ανησυχητική κρίνεται – με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών – και η κατάσταση στη Δυτική Αττική.

Την ίδια στιγμή, πιεστική εξακολουθεί να παραμένει και η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και ιδίως στις Μ.Ε.Θ. των οποίων το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 83% στην Επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.

Το συμπέρασμα από την αξιολόγηση των δεδομένων δεν είναι δυστυχώς ικανοποιητικό: δεν πέφτουν τα κρούσματα και δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ στο βαθμό που αναμενόταν. Με ευθύνη όλων μας.

Δεν μπορούμε, κατ’ επέκταση, να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων με τον τρόπο και στον χρόνο που όλοι θα θέλαμε.

Καταστάσεις συνωστισμού – όπως αυτές που είδαμε στη Βρετανία και τη Γαλλία – χτυπούν ένα καμπανάκι κινδύνου σε όλους μας. Είναι αναγκαίο να αποφευχθούν τέτοιες εικόνες στη χώρα μας. Και είναι στο χέρι μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σχετικά Άρθρα

Το Υπουργείο Άμυνας απαντά στην προκλητική τουρκική ανακοίνωση για τις δηλώσεις Δένδια

otavoice

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα τρία μέτρα για τους καταναλωτές – Ποια τιμολόγια θα επιδοτηθούν

otavoice

Ο «εκλεκτός» του Τραμπ: Ποιος είναι ο Τζέι Ντι Βανς που επέλεξε για υποψήφιο αντιπρόεδρο

otavoice

Ξεκινάει στη Θεσσαλονίκη η προετομασία για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής

otavoice

Σουδάν: Έκκληση προς τον ΟΗΕ απευθύνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

otavoice

Μεντβέντεφ: Casus belli για τη Ρωσία η ένταξη της Ουκρανίας στο NATO

otavoice