OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

lockdown4 σε Λονδίνο και νοτιοανατολική Αγγλία, λόγω επικίνδυνης μετάλαξης του ιού

Λονδίνο (CNN)Μέρη της Βρετανίας θα επανέλθουν στο κλείδωμα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων μετά από μια πρόσφατα αναγνωρισμένη ποικιλία Covid-19 που αποδείχθηκε ότι εξαπλώθηκε πιο γρήγορα από τα προηγούμενα στελέχη του ιού.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε το Σάββατο μια σειρά αυστηρότερων περιορισμών κοροναϊού, αυστηρότερους κανόνες σχετικά με τη μίξη των νοικοκυριών που επρόκειτο να χαλαρώσουν τα Χριστούγεννα στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία.
Ο πρωθυπουργός έσπασε την είδηση ​​το Σάββατο ότι το Λονδίνο και τα νοτιοανατολικά της Αγγλίας, όπου οι περιπτώσεις αυξάνονται, θα περάσουν στους περιορισμούς της κατηγορίας 4, παρόμοιοι με το κλείδωμα, την Κυριακή.
“Η εξάπλωση οφείλεται στη νέα παραλλαγή του ιού”, δήλωσε ο Τζόνσον σε μια βιαστικά τηλεφωνική συνέντευξη. “Φαίνεται να εξαπλώνεται πιο εύκολα και μπορεί να είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό από το προηγούμενο στέλεχος.”
Ο επικεφαλής ιατρός της Αγγλίας, καθηγητής Chris Whitty, προειδοποίησε το Σάββατο ότι μια νέα παραλλαγή του Covid-19 “μπορεί να εξαπλωθεί πιο γρήγορα” από τα προηγούμενα στελέχη του ιού.
Ανάλυση από τον Luke McGee
Μόνο την Τετάρτη ο Μπόρις Τζόνσον επιτέθηκε στον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Κίιρ Στάρμερ, επειδή ήθελε να “ακυρώσει τα Χριστούγεννα”, πριν πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στην οποία ενημέρωσε το κοινό ότι εάν ήθελαν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με τους αγαπημένους τους, το κεφάλι τους είναι.

Αυτή η ξαφνική αλλαγή πολιτικής λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα και τρεις ημέρες πριν τεθεί σε ισχύ οι ειδικοί χριστουγεννιάτικοι κανόνες του Τζόνσον είναι ένα πολιτικό ορυχείο για έναν πρωθυπουργό, του οποίου η αντιμετώπιση της πανδημίας έχει δεχθεί επίθεση από όλες τις πλευρές.

Για τους αντιπάλους του, μια στροφή στα τέλη της ημέρας θα χαρακτηρίσει τη συνήθεια του Τζόνσον να αντιστέκεται στη λήψη σκληρής δράσης, την οποία αποδίδουν στην απροθυμία του να είναι φορέας κακών ειδήσεων. Οι κριτικοί μπορούν εύλογα να επισημάνουν πολλά παραδείγματα του πρωθυπουργού που αγνοεί τις κλήσεις του Starmer για εισαγωγή αυστηρότερων μέτρων, μόνο για να γίνει ακριβώς εκείνες τις ημέρες ή εβδομάδες αργότερα.

Για τους επικριτές του στο Συντηρητικό Κόμμα που ήταν άβολα με την προσβολή των ελευθεριών και των ελευθεριών των ανθρώπων από την έναρξη της πανδημίας, αυτό είναι περισσότερο απόδειξη ότι ο Τζόνσον είναι ένας αναποφάσιστος ηγέτης που παρακολουθεί τους επιστημονικούς του συμβούλους.

Και στο κοινό, είτε πιστεύουν ότι οφείλεται στην αδράνεια ή την αναποφασιστικότητα του, ο Τζόνσον θα θυμόμαστε πάντα ως πρωθυπουργός που ακύρωσε τα Χριστούγεννα για τόσους πολλούς. Η Downing Street πρέπει τώρα να προσευχηθεί ότι αυτή η επείγουσα δράση είναι αρκετή για να αποτρέψει αυτό που θα συνέβαιναν πολλοί ύποπτοι: χιλιάδες περισσότεροι θάνατοι στους 65.000 κορυφαίους που έχουν ήδη βιώσει το Ηνωμένο Βασίλειο.

“Αυτό τώρα εξαπλώνεται πολύ γρήγορα”, προειδοποίησε ο Τζόνσον. “Είναι με πολύ βαριά καρδιά που λέω ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τα Χριστούγεννα όπως είχε προγραμματιστεί”
Ο Τζόνσον τόνισε ότι σε περιοχές που υπόκεινται στους πιο δύσκολους περιορισμούς, δεν θα υπάρχει πιθανότητα ανάμιξης των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Σε περιοχές κάτω από το Επίπεδο 3, η ανάμιξη θα περιορίζεται πλέον στην ημέρα των Χριστουγέννων.


Όπως πρόσφατα αυτήν την εβδομάδα, ο Τζόνσον επανέλαβε τη δέσμευσή του να χαλαρώσει τους κανόνες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, επιτρέποντας σε τρία νοικοκυριά να αναμιχθούν για πέντε ημέρες. Όμως το Σάββατο, ολόκληρο το έθνος καλείται να μην ταξιδέψει και όσοι υπόκεινται στο υψηλότερο επίπεδο περιορισμών, δεν θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό εκτός από επαγγελματικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με τον Whitty, η νέα παραλλαγή ευθύνεται για το 60% των λοιμώξεων στο Λονδίνο, οι οποίες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα.
Νωρίτερα, είπε ότι “επείγουσα εργασία” βρίσκεται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί εάν το νέο στέλεχος, που επικρατεί στα νοτιοανατολικά της Αγγλίας, μπορεί να προκαλέσει υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.
“Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το νέο στέλεχος προκαλεί υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ή ότι επηρεάζει τα εμβόλια και τις θεραπείες, αν και βρίσκεται σε εξέλιξη επείγουσα εργασία για να επιβεβαιωθεί αυτό”, δήλωσε ο Whitty σε δήλωση.
Ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει δύο κορεσμένες εβδομάδες. Οι επικριτές φοβούνται ότι η αδύναμη ηγεσία του θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά το Ηνωμένο Βασίλειο
Ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει δύο κορεσμένες εβδομάδες. Οι επικριτές φοβούνται ότι η αδύναμη ηγεσία του θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά το Ηνωμένο Βασίλειο
Όπως και με άλλες νέες παραλλαγές ή στελέχη του Covid-19, αυτό φέρει ένα γενετικό δακτυλικό αποτύπωμα που το καθιστά εύκολο να εντοπιστεί και συμβαίνει να είναι ένα που είναι πλέον κοινό. Αυτό δεν σημαίνει ότι η μετάλλαξη την έκανε πιο εύκολη, ούτε σημαίνει απαραίτητα ότι αυτή η παραλλαγή είναι πιο επικίνδυνη.
Πολλοί εμπειρογνώμονες στη γενετική και την επιδημιολογία των ιών σημειώνουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι απλώς ένα «τυχερό» στέλεχος που έχει ενισχυθεί εξαιτίας ενός γεγονότος superspreader. Θα μπορούσε να είναι η μετάλλαξη με κάποιο τρόπο την εξαπλώνεται πιο εύκολα χωρίς να προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια. ή θα μπορούσε να είναι τυχαία.
Η επιστημονική συμβουλευτική ομάδα της κυβέρνησης για το Covid-19 προειδοποίησε επίσης ότι το νέο στέλεχος είναι «πραγματική αιτία ανησυχίας» και ζήτησε επείγουσα δράση. Στο Twitter, ο Jeremy Farrar είπε, “Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να κατανοήσει περισσότερα, αλλά η επείγουσα δράση τώρα είναι κρίσιμη. Δεν υπάρχει μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και παγκοσμίως που δεν πρέπει να ανησυχεί. Όπως σε πολλές χώρες, η κατάσταση είναι εύθραυστη.”
Ο Whitty προέτρεψε επίσης τους ανθρώπους να λάβουν περισσότερες προφυλάξεις. “Δεδομένης αυτής της τελευταίας εξέλιξης, είναι πλέον πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ ότι το κοινό συνεχίζει να αναλαμβάνει δράση στην περιοχή του για τη μείωση της μετάδοσης”, είπε.

 

Σχετικά Άρθρα

Δέκα ερωταπαντήσεις για το ενεργειακό κόστος και τα νέα μέτρα στήριξης

otavoice

Έξι βουλευτές υποψήφιοι στην εκλογή νέου προέδρου της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης

otavoice

Μπάιντεν: Θα εξέταζα να αποσυρθώ, εάν προέκυπτε ιατρικό πρόβλημα

otavoice

Γιατί η δήμαρχος του Παρισιού βούτηξε στον Σηκουάνα

otavoice

Φωτιά στο Σοφικό: Φόβοι για αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

otavoice

Ρ. Μέτσολα: Οι προκλήσεις της Κύπρου είναι προκλήσεις της ΕΕ

otavoice