OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Εγκληματική επίθεση με κανόνι νερού της αστυνομίας στην Κύπρο- Σοβαρός τραυματισμός 25χρονης

Σε χειρουργική επέμβαση υποβάλλεται η 25χρονη Αναστασία που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της Λευκωσίας, με την Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, να αρχίζει αυτεπάγγελτη έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο υπήρξε υπέρμετρη βια από πλευράς των μελών της Δύναμης.

Θύελλα αντιδράσεων για τα επεισόδια-Ζητά έρευνα ο Αρχηγός, πυρά από τα κόμματα

Η 25χρονη σε ανάρτηση της, αναφέρει πως «είμαι η Αναστασία Δημητριάδου και έχω δεχτεί αστυνομική επίθεση από water cannon γιατί χόρευα ειρηνικά στο πεζοδρόμιο. Έχω σοβαρά τραύματα στο μάτι και χρειάζομαι επέμβαση, όμως δεν μετανιώνω για τίποτα! Τα φιλιά μου και καλή δύναμη σε όλους».

Την ίδια ώρα, σε ανάρτηση στη σελίδα Συσπείρωση Ατάκτων που συμμετείχαν στην πορεία, αναφέρεται πως «η κατάσταση της υγείας της 25χρονης είναι σοβαρή και θα χρειαστεί να υποβληθεί άμεσα σε επέμβαση με laser για να γλυτώσει το μάτι της. Είναι πιθανόν να έχει μόνιμη βλάβη».

Επίσης, ενημερώνουν πως «εκ μέρους των διοργανωτών της χτεσινής διαμαρτυρίας θα δημιουργήσουμε κουτί εισφορών για την κάλυψη των ιατρικών εξόδων της Αναστασίας. Λεπτομέρειες θα ανακοινώσουμε εντός των ημερών. Προς το παρών στέλνουμε την αλληλεγγύη μας στην Αναστασία και της ευχόμαστε σύντομη ανάρρωση. Για την Αναστασία αλλά και για όλους που δέχτηκαν καταστολή χτες, λέμε ότι τούτο ΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΔΑΜΕ».

Η 25χρονη που χτυπήθηκε από τη ρίψη νερού από το όχημα της Αστυνομίας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Άλφα, εξέφρασε την πρόθεση να κινηθεί νομικά κατά της Αστυνομίας.

«Καταλαβαίνω ότι πρέπει να γίνουν έρευνες, αλλά δείτε το βίντεο, και κρίνετε μόνοι σας αν έχει ασκηθεί υπέρμετρη βία, συγκρίνονται τα ρόπαλα με τα πορτοκάλια; Που ζούμε; Αυτό που έγινε προκάλεσε πολλά πράγματα, ο κόσμος αγανάκτησε, δεν ακούει πλέον κανέναν. Πήγα στη διαδήλωση, δεν έβρισα κανέναν, δεν έριξα πορτοκάλια, γάλατα ή πέτρες. Απλά χόρευα, ασκούσα το δικαίωμα κίνησης, φορούσα μάσκα και βρισκόμουν στο πεζοδρόμιο. Χόρευα και απλά ήρθε εκείνη η αντλία και μου έριξε στο πρόσωπο χωρίς λόγο, απλά για να παραδειγματιστούν οι άλλοι. Λιποθύμησα για δέκα λεπτά, με σήκωσαν κάποιοι εκεί. Η Αστυνομία δεν κάλεσε ούτε και ένα ασθενοφόρο, πήγα στο νοσοκομείο. Μόλις άνοιξα τα μάτια μου είδα έναν αστυνομικό από πάνω μου. Μπορούσε να ήταν ένα μωρό στη θέση μου, εγώ θα κινηθώ νομικά μέχρι να δω αυτούς τους ανθρώπους να τιμωρούνται».

Υπενθυμίζεται πως για τα χθεσινά επεισόδια, ο Αρχηγός Αστυνομίας ζήτησε έρευνα από την Ανεξάρτητη Αρχή Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, η οποία αύριο αναμένεται να ζητήσει τον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών. Η Αστυνομία προέβη σε έντεκα συλλήψεις, ενώ εξέδωσε έξι εξώδικα σε διαμαρτυρόμενους για παραβίαση των μέτρων για την πανδημία.

Έκθεση γεγονότων, σε σχέση με τις οδηγίες που δόθηκαν, ζήτησε από τον Αρχηγό Αστυνομίας και η υπουργός Δικαιοσύνης.

Τι λέει η αντιπολίτευση για τα γεγονότα

Όπως αναφέρει το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του, «η αστυνομική βία σε βάρος ειρηνικής διαδήλωσης το περασμένο Σάββατο συνιστά όνειδος για την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού διολισθαίνει καθημερινά στον αυταρχισμό και σε καθεστωτικές πρακτικές, νομίζοντας ότι έτσι θα καταπνίξει την κοινωνική κατακραυγή σε βάρος της.

Η Υπουργός και ο Αρχηγός της Αστυνομίας ας μην επιχειρούν να κρυφτούν πίσω από ερευνητικές επιτροπές ή να μετακυλήσουν τις δικές τους ευθύνες σε υφιστάμενους αστυνομικούς. Οφείλουν να απαντήσουν: Ποιος έδωσε τις οδηγίες στην αστυνομία κατά τη προχθεσινή διαδήλωση; Ήταν προειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να διαλυθεί η διαδήλωση;

Το ΑΚΕΛ ζητά την άμεση παραίτηση της κας Γιολίτη, η οποία πέρα από ασύγγνωστη ανικανότητα έχει να επιδείξει σειρά αντιδημοκρατικών πρακτικών και αντιλήψεων.

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ, με ανακοίνωση της, «καταδικάζει για ακόμα μία φορά την υπέρμετρη βία που υπέδειξαν το Σάββατο οι αστυνομικές αρχές στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Λευκωσία».

Όπως αναφέρει, «η δημόσια αναφορά από πλευράς Αστυνομίας για διεξαγωγή έρευνας από την ΑΑΔΙΠΑ δεν αρκεί.

Θα πρέπει η εν λόγω έρευνα να διεξαχθεί και να ολοκληρωθεί άμεσα και να εξετάζει τι οδηγίες είχαν οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στην διαδήλωση, ποιοι τις έδωσαν και εάν οι αναφορές της ΑΣΔΥΚ περί παράνομων οδηγιών ευσταθούν.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να εξεταστεί το ίδιο το διάταγμα για απαγόρευση διαδηλώσεων και διαμαρτυριών. Το να απαγορεύεις στους πολίτες το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι σαν να απαγορεύεις στους εργαζόμενους το δικαίωμα στην απεργία. Καλούμε την κυβέρνηση να διερευνήσει την δυνατότητα διεξαγωγής διαμαρτυριών μέσα σε ειρηνικό πλαίσιο και με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Επαναλαμβάνουμε πως το δικαίωμα των πολιτών στην διαμαρτυρία είναι αναφαίρετο.

Πηγή reporter.com

Σχετικά Άρθρα

ΥΠΕΣ-Google: Κατάρτιση δημοσίων υπαλλήλων σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης

otavoice

Καιρός: Υποχώρηση του καύσωνα – Μέχρι 38 βαθμούς η θερμοκρασία

otavoice

Έξι χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι: Συγγενείς θυμάτων ζητούν δικαίωση

otavoice

Φάταχ και Χαμάς συμφώνησαν για «προσωρινή κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης»

otavoice

Κάμαλα Χάρις: Εξασφάλισε τη στήριξη επαρκούς αριθμού αντιπροσώπων για το χρίσμα

otavoice

Ταραχές στο Μπανγκλαντές: Τουλάχιστον 173 νεκροί, πάνω από 1.100 συλλήψεις

otavoice