OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Τι κρύβει ο εκδοτικός οίκος; Πριν 7 μήνες η Πρεσβεία ζήτησε διόρθωση της απαράδεκτης αναφοράς για την Κύπρο

Η αποκάλυψη της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα δίνει άλλη διάσταση στο θέμα

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε αναφορά σε βιβλίο που εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος «Ψυχογιός», κατά την οποία το βόρειο τμήμα της Κύπρου ανήκει στην Τουρκία!!!

Πρόκειται για την έκδοση «Μαθαίνω και εξερευνώ: Η Ευρώπη», η οποία απευθυνόταν σε παιδιά. Περιείχε πληροφορίες για τα τις χώρες και τα μέρη της ηπείρου μας και συνοδευόταν από σχετικό παζλ.

«Η Κύπρος είναι νησί της Μεσογείου και το βόρειο τμήμα της ανήκει στην Τουρκία», αναφερόταν στο βιβλίο, γεγονός που προκάλεσε αναταραχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που είχαν ως αποτέλεσμα την απόσυρση του βιβλίου από την αγορά, εκ μέρους του εκδοτικού οίκου.

Ωστόσο η σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα προκαλεί πολλά ερωτήματα αναφορικά με τη στάση του εκδοτικού οίκου «Ψυχογιός» σε ένα φλέγον θέμα, όπως το Κυπριακό, με τις πληγές να είναι ακόμα ανοιχτές από τα όσα έγιναν το “μαύρο” καλοκαίρι του 1974 με την άνανδρη και ύπουλη τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο.

Όπως τονίζει η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη έκδοση και η απαράδεκτη για την Κύπρο αναφορά, περιήλθε στην αντίληψή της, από την 20η Ιουλίου 2020, και την επομένη, 21η Ιουλίου 2020, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος απέστειλε επιστολή, προς τον εκδοτικό οίκο, αναμένοντας άμεσες ενέργειες για να αποκατασταθεί η αλήθεια εκφράζοντας μάλιστα και την θλίψη του για την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Λίγες μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 23 Ιουλίου 2020, ο εκδοτικός οίκος Ψυχογιός ενημέρωσε την Πρεσβεία ότι το κείμενο έχει διορθωθεί για τη νέα έκδοση, επισυνάπτοντας, μάλιστα αντίγραφο της διορθωμένης σελίδας 17, όπου αναγραφόταν: «Η Κύπρος είναι νησί της Μεσογείου και το βόρειο τμήμα της είναι υπό τουρκική κατοχή».

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν έγινε ποτέ! Η απαράδεκτη αναφορά στο βιβλίο όμως είδε το φως της δημοσιότητας μόλις πριν από λίγες ώρες και μετά την δικαιολογημένη κατακραυγή οι «Εκδόσεις Ψυχογιός» αναγκάστηκαν να βγουν δημόσια και να αναφέρουν (μετά από 7 μήνες ξανά από την ενημέρωση στην Πρεσβεία) ότι η συγκεκριμένη έκδοση αποσύρεται από την αγορά, αποδίδοντας, αυτή τη φορά, το γεγονός σε λάθος του μεταφραστή. «Προφανώς και τα κατεχόμενα δεν μπορούν να μεταφραστούν ότι ‘ανήκουν’ στην Τουρκία».

Σίγουρα ο εκδοτικός οίκος είναι υπόλογος και καλείται να αποδείξει πως πραγματικά έγινε αυτό το απαράδεκτο και κραυγαλέο λάθος αλλά και να απαντήσει γιατί δεν έκανε πράξη την δέσμευση που είχε δώσει στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας:

 

Σχετικά Άρθρα

Γάζα- Χαν Γιουνίς: Δεκάδες άμαχοι νεκροί – Νέο κύμα προσφύγων

otavoice

Αύριο Τετάρτη «πετάει» για Παρίσι η ελληνική ολυμπιακή αποστολή

otavoice

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε η επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών

otavoice

Γ.Γ. ΟΗΕ – Ολυμπιακοί Αγώνες: «Καλώ όλους να καταθέσουν τα όπλα, ειρήνη για όλους»

otavoice

Σκηνικό έντασης στήνει η Τουρκία νότια Καρπάθου-Κάσου

otavoice

Πανελλαδικές 2024: Σε ποιες σχολές αναμένεται άνοδος και σε ποιες πτώση

otavoice