OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Ξεκινά η “Γαλάζια Πατρίδα” με το Τσεσμέ στο κεντρικό Αιγαίο- Θεατής στην παραβίαση η Ελλάδα

Ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι της 7 Μαρτίου, η μεγαλύτερη διακλαδική άσκηση της Τουρκίας με την προκλητική ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα», σε Αιγαίο και Μεσόγειο Θάλασσα. Σε επιφυλακή όπως πάντα οι Ένοπλες Δυνάμεις θα παρακολουθούν διακριτικά τις τουρκικές κινήσεις.

Η  άσκηση που γίνεται σε μια περίοδο που η Τουρκία επανήλθε στην τακτική των προκλήσεων και των κυριαρχικών αμφισβητήσεων της Ελλάδας στα θαλάσσια σύνορα της και προχώρησε στην παρουσία του ωκεανογραφικού του πολεμικού ναυτικού  Τσεσμέ στο κεντρικό Αιγαίο για διεξαγωγή ερευνών, στοχεύει να εξετάσει την ετοιμότητα των αρχηγείων, των μονάδων και των πλοίων που συνδέονται με τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων, να δοκιμάσει τους βασικούς τύπους επιχειρήσεων σε επίπεδο Ομάδας Εργασίας, Ναυτικών Επιχειρήσεων και από κοινού να βελτιώσει τις δυνατότητες της τακτικής λειτουργίας, τις μεθόδους διαλειτουργικότητας με άλλες δυνάμεις δυνάμεων και την ικανότητα αμοιβαίας υποστήριξης, αυξάνοντας την ετοιμότητα μάχης των μερών που θα συμμετάσχουν.

Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να ακυρώσει την προκλητική παρουσία του ωκεανογραφικού και επιλέγει να αποδεχτεί μια ακόμη προκλητική ενέργεια της Άγκυρας, που δυστυχώς δημιουργεί κακό προηγούμενο και τετελεσμένα. Η αντίδραση δια της διπλωματικής οδού, με μια τυπική διαδικασία, στέλνει στην διεθνή κοινότητα λάθος μήνυμα. Στο εσωτερικό της χώρας η ομίχλη από τα σεξουαλικά σκάνδαλα, η υπόθεση του εκτελεστή Κουφοντίνα  και το επικοινωνιακό ντελίριο, συγκαλύπτουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στρέφοντας την προσοχή της κοινής γνώμης σε βολικά αφηγήματα.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το Τσεσμέ φέρεται να πήρε τις πρωινές ώρες εντολή να αποχωρήσει από τον χώρο της παράνομης navtex που πλέει τα τελευταία εικοσιτετράωρα και βρίσκεται ήδη στον κόλπο της Σμύρνης.

 

 

Στην άσκηση που χαρακτηρίζεται ως ο τουρκικός “Παρμενίωνας”, συμμετέχουν από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων 82 πλοία, 5 ναυτικά περιπολικά αεροσκάφη, 12 ναυτικά ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV’s), αμφίβιες κι υποβρύχιες δυνάμεις και επιθετικά ελικόπτερα από τον Στρατό. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει με F-16, F-4 και Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας κι ιπτάμενα ραντάρ, ενώ θα συμμετάσχουν και δυνάμεις από την Στρατοχωροφυλακή και πλοία του Λιμενικού.

Στην άσκηση, τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) θα χρησιμοποιηθούν σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο στην περιοχή των ναυτικών επιχειρήσεων ενώ θα χρησιμοποιηθούν και μη επανδρωμένα οχήματα υψηλής ταχύτητας ως στόχοι για τη δημιουργία ενός πραγματικού περιβάλλοντος ασκήσεων.

Στον χάρτη αποτυπώνεται το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, που αποτελεί επιχειρησιακό οδηγό στα σχέδια της άσκησης, με την οποία αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, εντάσσοντας στην Τουρκία μεγάλο αριθμό ελληνικών νησιών, όπως η Λέσβος, η Λήμνος. η Σαμοθράκη, η Χίος , κα.

 

Σχετικά Άρθρα

Νασράλα: Η Χεζμπολάχ στόχευσε μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στο Τελ Αβίβ

otavoice

Έσπασε το «φράγμα» των 6 μέτρων ο Καραλής

otavoice

Μαίνεται για τέταρτη ημέρα η πυρκαγιά στο Παγγαίο Όρος

otavoice

Η Κάμαλα Χάρις συγκέντρωσε 540 εκατ. δολάρια από δωρεές μόλις σε ένα μήνα

otavoice

Καιρός: Μπόρες και πτώση της θερμοκρασίας από τη Δευτέρα

otavoice

Ιορδανία: Η Royal Jordanian αναστέλλει τις πτήσεις της στη Βηρυτό

otavoice