OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Μπορέλ: «Αφελές να θεωρήσουμε ότι τα προβλήματα με την Τουρκία έχουν τελειώσει»

Στα ευρωτουρκικά, αλλά και στην «εύθραυστη» κατάσταση» στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρεται στο blog του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοσέπ Μπορέλ.

Ο κ. Μπορέλ φροντίζει να μην θριαμβολογεί για τις ευρωτουρκικές σχέσεις επισημαίνοντας ότι «θα ήταν αφελές να θεωρήσουμε ότι τα προβλήματα έχουν τελειώσει» για να προσθέσει πως «η έκθεση για τις σχέσεις E.E.-Τουρκίας που παρουσίασα από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει μια διπλή προσέγγιση και προσδιορίζει τέσσερα κύρια στοιχεία έντασης στη σχέση: 1)θαλάσσιες διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο, 2)το ζήτημα του Κυπριακού, 3) διαφορετικούς στόχους σε περιφερειακές συγκρούσεις, ιδίως στη Λιβύη και τη Συρία και 4) και την επιδείνωση των δημοκρατικών προτύπων στην Τουρκία».

«Το έργο μπροστά δεν είναι εύκολο, οι ηγέτες της E.E. τόνισαν την ανάγκη για μια σταδιακή και αναλογική, αλλά και αναστρέψιμη προσέγγιση», σημειώνει και υπογραμμίζει ότι «το θάρρος και η αποφασιστικότητα, αλλά και η ευελιξία και η κατανόηση, είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση της σχέσης μας με βιώσιμο τρόπο. Μερικά από τα εκκρεμή ζητήματα έχουν εμπλακεί σε δεκαετείς διαφωνίες και συγκρούσεις. Ωστόσο, μια βασική διαφορά διακρίνει τις σημερινές προσπάθειες εξεύρεσης λύσεων από εκείνες του παρελθόντος: υπάρχει αυξημένη συνειδητοποίηση του πώς οι παλαιές διαφορές επηρεάζουν βαθιά τα συμφέροντα ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορούν πλέον να θεωρηθούν διμερή θέματα μεταξύ της Τουρκίας και ορισμένων κρατών μελών».

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, καταδικάστηκε για δωροδοκία

otavoice

Εκλέχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι 14 Αντιπρόεδροί του

otavoice

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ελληνίδα αθλήτρια στίβου θετική σε έλεγχο ντόπινγκ

otavoice

Οι παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος – Τα πιθανά σενάρια και οι αντιδράσεις

otavoice

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Βογκάν Γέθινγκ

otavoice

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

otavoice