OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

ΚΕΔΕ: Οι Δήμοι ως φορείς συνοχής και ανθεκτικότητας στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο νέο ΕΣΠΑ

Παπαστεργίου: Πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ – Οι Δήμοι χρειάζονται τεχνική στήριξη, καθώς και να γίνει διακριτός ο ρόλος τους στο σχεδιασμό και αξιοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ΔημήτρηςΠαπαστεργίου συμμετείχε στην  διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ΚΕΔΕ με θέμα: Οι Δήμοι ως φορείς συνοχής και ανθεκτικότητας στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο νέο ΕΣΠΑ.

Την Ημερίδα χαιρέτησαν τους ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Περιφερειάρχης Αττικής και Αντιπρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, κ. Γιώργος Πατούλης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε.  κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχοι, μέλη της Κ.Ε.Δ.Ε. και του Ι.Τ.Α. κ.α., ενώ τοποθετήσεις έκαναν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Αθηναίων, κ. Αλέξανδρος Τσιατσιάμης.

Στην ημερίδα από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας συμμετείχαν οι: Λάζαρος Κυρίζογλου, Α’ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δημήτρης Κάρναβος, Β’ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Καφαντάρης, Γενικός Γραμματέας ΚΕΔΕ – Δημοτικός Σύμβουλος Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Μπίρμπας, μέλος ΔΣ ΚΕΔΕ – μέλος ΔΣ ΙΤΑ – Δημοτικός Σύμβουλος Αιγάλεω, Γιώργος Ιωακειμίδης, μέλος ΔΣ ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Πρόεδρος Επιτροπής ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Αιγιαλείας και Ευστράτιος Χαρχαλάκης, Πρόεδρος Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Κυθήρων-Αντικυθήρων

Την διαδικτυακή ημερίδα παρακολούθησαν 220 Δήμαρχοι και αιρετοί από όλη την Ελλάδα.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ΔημήτρηςΠαπαστεργίου αναφέρθηκε στην ανάγκη επίσπευσης όσον αφορά την αποσαφήνιση των διαδικασιών που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και την επιτάχυνση στους ρυθμούς υλοποίησης, ώστε οι Δήμοι να μπορέσουν να απορροφήσουν πόρους και να εκμεταλλευτούν την μοναδική αυτή ευκαιρία για την Ελλάδα και τις τοπικές μας κοινωνίες.

Ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε τις ανησυχίες της ΚΕΔΕ για τη συνεχιζόμενη έλλειψη παροχής τεχνικής βοήθειας προς τους Δήμους, κάνοντας λόγο για ευθύνη της ΕΕΤΑΑ, την οποία κάλεσε να βγει από την εσωστρέφειά της και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να βοηθηθούν ουσιαστικά οι Δήμοι.

Επισημαίνοντας ότι εκκρεμεί η συνάντηση που έχει ζητήσει η ΚΕΔΕ από τον Πρωθυπουργό για το θέμα του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ αλλά και στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε τον σημαντικό ρόλο του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που με το Επιστημονικό και Διοικητικό του Συμβούλιο συμβάλει με θέσεις και τεκμηριωμένες προτάσεις και μελέτες, στην αποτελεσματική προώθηση και υλοποίηση των πρωτοβουλιών της ΚΕΔΕ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε:

«Η προσεχής χρονική περίοδος έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον κι αξία, γιατί έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ που αρχίζει να σχηματοποιείται. Ήρθε η ώρα να δούμε και να ξεκαθαρίσουμε τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτά τα προγράμματα.
Για το λόγο αυτό άλλωστε έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Τονίζουμε την ανάγκη να κερδίσουμε χρόνο και να μην χάσουμε πόρους, κι αυτό θα γίνει αν τα Υπουργεία συγκεκριμενοποιήσουν τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Χρειάζονται αποσαφηνίσεις: πώς θα τρέξουν αυτά τα έργα, για παράδειγμα θα χρειαστεί να φτιάξουμε έναν φάκελο ο κάθε Δήμος και αν ναι, πού θα καταθέσουμε με τις προτάσεις μας; Σε υφιστάμενες διαχειριστικές αρχές ή θα δημιουργηθεί κάποια νέα δομή;
Όλα αυτά καλό θα είναι να ξεκαθαριστούν και μάλιστα πολύ σύντομα.

Η αίσθηση που έχω είναι το Ταμείο ανάκαμψης σχεδιάστηκε με πολλή προσοχή αλλά ακόμη υπάρχουν ουσιώδη πράγματα που δεν έχουν καθοριστεί και θα πρέπει να επιμείνουμε ότι την ώρα αυτή πρέπει να στηριχτεί ακόμη περισσότερο η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχουμε την ευκαιρία να υλοποιήσουμε σημαντικά έργα και παρεμβάσεις που θα έχουν μόνιμο αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες και θα λύσουν προβλήματα.

Όσον αφορά το νέο ΕΣΠΑ, επιμένουμε ότι οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν ουσιαστική συμμετοχή σε όλα τα στάδια υλοποίησης του. Να μην είμαστε ξανά στο ίδιο έργο θεατές, να τρέχουν δηλ. οι προσκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ χωρίς τη δική μας συμμετοχή, ούτε καν στη φάση της διαβούλευσης – ενημέρωσης για τον χρονοπρογραμματισμό. Μαθαίναμε για τις προσκλήσεις από τα ΜΜΕ και τρέχουμε μετά χωρίς τεχνική βοήθεια να προλάβουμε.

Δεν τρέφω αυταπάτες ότι θα φτιαχτούν ξαφνικά, ειδικά για μας διαχειριστικές αρχές. Υπάρχουν όμως υφιστάμενες διαχειριστικές αρχές με τις οποίες μπορούμε να συνεργαστούμε απευθείας, σε συγκεκριμένα, διακριτά κομμάτια του ΕΣΠΑ που ούτως ή άλλως αφορούν μόνο τους Δήμους – κυρίως στον στόχο πολιτικής 5 για θέματα smart cities και ΟΧΕ, οι οποίες σε αυτό το ΕΣΠΑ δεν πήγαν καθόλου καλά.

Για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να έχουμε τεχνική βοήθεια. Και τεχνική βοήθεια στο μοντέλο της ΕΕΤΑΑ των 45 ή 50 μηχανικών στην Αθήνα δεν πρόκειται να δουλέψει».

Ο Πρόεδρος Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέλος ΔΣ ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος εξήγησε:

Ο Πρόεδρος του ΙΤΑ, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος που ήταν και ο οικοδεσπότης της σημερινής ημερίδας αναφέρθηκε στον ρόλο του ΙΤΑ ως δεξαμενής σκέψης και ιδεών που συμβάλει υποστηρικτικά στο έργο της ΚΕΔΕ και ευρύτερα των τοπικών κοινωνιών, πάνω σε σημαντικά ζητήματα που άπτονται στη λειτουργία του κράτους και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Αναφερόμενος στην ημερίδα τόνισε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι που φυσικά επηρεάζει και την λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επεσήμανε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ 21-27 είναι η αρχή μιας νέας εποχής για την Ελλάδα με πόρους που θα αλλάξουν την πορεία της και θα τη θέσουν σε τροχιά ανάπτυξης και τόνισε τον σπουδαίο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και δήλωσε χαρακτηριστικά:
Οι Δήμοι τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα κατά την περίοδο της πανδημίας κληθήκαμε να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας σταθερότητας και ανάπτυξης, με την ουσιαστική ενίσχυση των βασικών υποδομών και των κοινωνικών υπηρεσιών – και ομολογουμένως τα καταφέραμε μια χαρά παρά τις δυσκολίες.

Η παρούσα όμως κρίση, όπως και η προηγούμενη της δεκαετούς οικονομικής κρίσης ανέδειξαν τη σημασία και την αναγκαιότητα  θεσμικής αναβάθμισης του ρόλου της Τ.Α. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη χωρίς την καθοριστική συμβολή των Δήμων και των Περιφερειών.
Η Τ.Α. έχει την εμπειρία και την ικανότητα να συμμετέχει ενεργά και αποφασιστικά στη λήψη αποφάσεων που έχουν να κάνουν με την συνολική ανάπτυξη της χώρας. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι οι Δήμοι να καταστούν εταίροι του αναπτυξιακού σχεδιασμού. Να αναβαθμίσουν την διοικητική τους ικανότητα στην ωρίμανση και διαχείριση έργων να αξιοποιήσουν μεγαλύτερο μέρος των διατιθέμενων πόρων να συμμετέχουν σε όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα με ρόλο ενεργό. Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει και αυτή η αλλαγή έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Δύο χρόνια ακριβώς από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος και έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Η Τ.Α. ισχυρή και αποτελεσματική είναι έτοιμη να συνεργαστεί με στόχο τη δημιουργία ενός εξωστρεφούς και ανταγωνιστικού περιβάλλοντος για τη χώρα μας.

Τζιτζικώστας: “Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το μεγάλο βήμα”

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας,  Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και Πρόεδρος της ΕΝΠΕ σημείωσε τον δυναμικό ρόλο που παίζουν πλέον οι δήμοι και οι περιφέρειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην ανάπτυξη.

Ο αντίκτυπος των έργων και των δράσεων των περιφερειών και των δήμων, τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, αγγίζει απευθείας τους πολίτες και επηρεάζει τη ζωή και την καθημερινότητας όλων. Και συμπλήρωσε:

«Τώρα έχουμε επιτέλους και τα εργαλεία αυτή η πολιτική να γίνει πιο εμφανής και πιο αποτελεσματική. Είμαι  βαθιά πεπεισμένος ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια εμβληματική, μια κομβική ευκαιρία να μετασχηματίσουμε την οικονομία της χώρας σε όλα τα επίπεδα», κάνοντας λόγο για «έναν μετασχηματισμό που οι περιφέρειες και οι δήμοι  θα μπουν στην πρώτη γραμμή, θα ενισχυθούν με αρμοδιότητες και πόρους».

Ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ακόμη ότι η μεγαλύτερη πρόκληση σε αυτή τη φάση είναι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης να φτάσουν παντού, στους πολλούς, να ενισχύσουν τους μικρούς και μεσαίους, αλλά κυρίως να απαντήσουν στις πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής. Και αυτό το πλαίσιο περνάει από την Αυτοδιοίκηση. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών περιφερειών και αυτό μπορεί να γίνει με τη συνεργασία όλων των επιπέδων διακυβέρνησης.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να πορεύεται διχασμένη και υπενθύμισε τη δέσμευση του ίδιου και του προέδρου της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου για συνεργασία. Μάλιστα πρότεινε αμέσως μετά την πανδημία να πραγματοποιηθεί ένα κοινό μεγάλο αυτοδιοικητικό συνέδριο της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.

Και καταλήγοντας τόνισε: «Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το μεγάλο βήμα, τη μετάβαση από την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Τοπική και Περιφερειακή Διακυβέρνηση».

Πατούλης: “Θέλουμε το νέο ΠΕΠ Αττικής να είναι στοχευμένο, αποδοτικό και δίκαιο”

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Γ. Πατούλης στην παρέμβασή του υπογράμμισε πως το Ταμείο Ανάκαμψης σε συνδυασμό με τους εγχώριους δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους μπορεί να αποτελέσει την μοναδική ευκαιρία για μια δραστική αλλαγή, με την επισήμανση ωστόσο πως «πρέπει να αλλάξει η συγκεντρωτική διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων».

Τόνισε πως οι δήμοι και οι περιφέρειες πρέπει να παίξουν έναν ευρύτερο ρόλο με ενεργή συμμετοχή στο σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διακυβέρνηση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, έτσι ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος πολλές περιοχές να μείνουν πίσω.

Αναφερόμενος στην αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας Αττικής, επισήμανε πως στόχος είναι ο παραγωγικός μετασχηματισμός της οικονομίας να συνοδεύεται από την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.  «Μεσοπρόθεσμα, αναπτύσσουμε σχέδια για μια πιο αποδοτική χρήση των πόρων και πιο βιώσιμα μοντέλα κατανάλωσης και παραγωγής, ιδίως προωθώντας την κυκλική οικονομία και αξιοποιούμε επενδύσεις οι οποίες συνδυάζουν την οικονομική ανάκαμψη με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα με έμφαση σε καθαρές μορφές ενεργειακής απόδοσης», τόνισε.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του αναφέρθηκε στο νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, υπογραμμίζοντας: «Θέλουμε το νέο ΠΕΠ Αττικής να είναι στοχευμένο, αποδοτικό και δίκαιο. Να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό τα περισσότερα από 2 δις που θα δοθούν από Κοινοτικούς και Εθνικούς Πόρους μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, στην προσπάθεια που κάνουμε για επιστροφή στην κανονικότητα και ανάπτυξη στην μετά-covid Περίοδο».

Μιχάλης Σταυριανουδάκης, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Εσωτερικών, τόνισε τον ρόλο του ΙΤΑ ως εργαλείου κινητοποίησης της ΚΕΔΕ και των Δήμων για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν σημαντικές δράσεις. Ο κ. Σταυριανουδάκης τόνισε ότι είναι πολύ μεγάλο το στοίχημα για τους Δήμους για να ωφεληθούν και να απορροφήσουν πόρους στο προσεχές διάστημα από τα νέα επενδυτικά προγράμματα.
«Το στοίχημα είναι μεγάλο και για τη χώρα για να ξεπεράσει δυσλειτουργίες που στο παρελθόν ήταν εμπόδιο για την απορρόφηση κονδυλίων. Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι πολλές. Πρέπει να προετοιμαστούμε έγκαιρα γιατί τα επενδυτικά προγράμματα που έρχονται δίνουν λύσεις σε μακροχρόνια προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ.Γ. του Υπ. Εσωτερικών.
«Είναι στο χέρι όλων μας και για μας στο Υπουργείο με συντονισμό και νομοθετικές ρυθμίσεις να λύσουμε τα χέρια των Δήμων για να μπορέσουν να ευεργετηθούν από προγράμματα και πόρους ύψους έως 15 δις ευρώ τα επόμενα έξι χρόνια. Και αναφέρομαι στο νέο  ΕΣΠΑ, το προηγούμενο, που έχει ακόμη κονδύλια προς απορρόφηση, το «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης που πρέπει να μεταφραστούν σε αναπτυξιακή πορεία για τις τοπικές κοινωνίες, δήλωσε ο κ .Σταυριανουδάκης.

Το πλάνο μας είναι μέσα από τον γενικό σχεδιασμό που αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να οδηγηθεί η χώρα σε ένα θετικό αποτέλεσμα με αναπτυξιακό αποτύπωμα, ανέφερε ο  Γ.Γ. του Υπ. Εσωτερικών.

Τέλος ο κ. Σταυριανουδάκης ανακοίνωσε ότι τα προβλήματα στελέχωσης που δημιουργήθηκαν στους Δήμους θα λυθούν εντός του Ιουνίου και θα προχωρήσει η διαδικασία στελέχωσης με μηχανικούς κυρίως στους μικρούς και μεσαίους Δήμους ενώ θα γίνει προσπάθεια και για επιπλέον προσωπικό μέσω του ΑΣΕΠ. Έτσι οι Δήμοι αυτοί, τόνισε ο Γ.Γ. θα μπορούν να στελεχωθούν με προσωπικό 4-6 ατόμων σε ειδικότητες που θα στοχεύουν στα νέα επενδυτικά εργαλεία.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος αναφέρθηκε στις προκλήσεις της νέας Προγραμματικής περιόδου.

Επεσήμανε την ανάγκη καλύτερου συντονισμού αλλά και της απορροφητικότητας που πρέπει να επιτευχθεί καθώς οι πόροι που διατίθενται είναι πολύ μεγάλοι και μάλιστα μεγαλύτεροι από την έως τώρα κατ’ έτος δυνατότητας απορρόφησης. «Με βάση την ετήσια φέρουσα ικανότητα της Δημόσιας Διοίκησης και των Περιφερειακών αρχών να απορροφούν κοινοτικούς πόρους δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 5 δις. Για να καταφέρουμε να απορροφήσουμε συνδυαστικά και τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ που είναι σημαντικά αυξημένοι αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει κατ’ ελάχιστο να απορροφούμε κατ’ έτος περί τα 10 δις.  Είναι ένα τεράστιο κονδύλι που δεν έχουμε την πολυτέλεια να το αφήσουμε αναξιοποίητο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Θεσμικός ρόλος της ΚΕΔΕ στο Δίκτυο Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης

Ο κ. Σκάλκος ανακοίνωσε στο πλαίσιο της αναβάθμισης του Δικτύου Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας θα έχει θεσμικά κατοχυρωμένη συμμετοχή στο όργανο.

Παράλληλα επεσήμανε ότι η διαβούλευση Περιφερειών και ΟΤΑ Α’ βαθμού για κάθε ζήτημα που αφορά χωρικές επενδύσεις πρέπει να είναι υποχρεωτική και αυτό θα το διασφαλίσει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Ο κ. Σκάλκος επεσήμανε τις προκλήσεις για την απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ τόνιζοντας ότι: στην τρέχουσα Προγραμματική περίοδο 14-20 οι ΟΤΑ και οι επιχειρήσεις τους υλοποιούν έργα προϋπολογισμού περισσότερα από 4,5 δις ευρώ. Αυτό είναι περίπου το 18,5% του ΕΣΠΑ. Τα συμβασιοποιημένα έργα όμως μέχρι το τέλος του 2020 μετά βίας ξεπερνούν το 50% και οι αντίστοιχες πληρωμές μετά βίας το 32%. Καταλαβαίνετε ποια είναι η πρόκληση.

Συζητούμε για το επόμενο ΕΣΠΑ αλλά το πρόβλημά μας είναι να καταφέρουμε να κλείσουμε με ασφάλεια πολλά από τα προγράμματα της τρέχουσας Προγραμματικής περιόδου μέχρι το 2023. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε. Αλλά επειδή καθημερινά παλεύουμε γι’ αυτό είναι ένας λόγος να ανησυχούμε για την επόμενη περίοδο παρά να επαναπαυόμαστε.

Ενδυνάμωση Θεσμικής Ικανότητας Αδύναμων Δικαιούχων – Δήμων

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ τόνισε ότι στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ έχει κλειδώσει και σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα ειδικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Προγράμματος Τεχνικής Βοήθειας για την ενδυνάμωση της θεσμικής ικανότητας των αδύναμων δικαιούχων, με αυξημένους πόρους. Από αυτό το πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί η παροχή εξειδικευμένων τεχνικών συμβουλών, η χρηματοδότηση μελετών, και ό,τι άλλο χρειάζεται προκειμένου να καταφέρουν οι Δήμοι και οι φορείς του Δημοσίου να ανταποκριθούν στην υλοποίηση σύνθετων έργων της επόμενης Προγραμματικής περιόδου. Τα έργα της επόμενης περιόδου απαιτούν συνέργειες στην κατεύθυνση της ψηφιακής μετάβασης, του πράσινου μετασχηματισμού της οικονομίας.

Ελλείψεις στελεχιακού δυναμικού στους Δήμους

Ο κ. Σκάλκος ανακοίνωσε ότι δρομολογούνται άμεσα οι διαδικασίες για προκήρυξη προσλήψεων 300 στελεχών μέσω ΜΟΔ με ένα μεγάλο κομμάτι να πάει προς τις Περιφέρειες για την υποστήριξη έργων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος κατέληξε λέγοντας: «Έχουμε ένα τρίπτυχο: Υπουργείο Εσωτερικών – Ενδυνάμωση Περιφερειών και Δήμων, οριζόντιες παρεμβάσεις από την Κυβέρνηση με νομοθετικές πρωτοβουλίες και συντονισμός μέσω στης Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ, με το πρόγραμμα της θεσμικής ικανότητας των αδύναμων δικαιούχων. Πρέπει να παραδεχτώ ένα κενό που χρειάζεται να το επεξεργαστούμε μαζί με την Τ.Α.: Πώς θα αποκτήσει συμμετοχή ο Α’ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον σχεδιασμό των προγραμμάτων. Χρειάζεται συνεννόηση και με τις Περιφέρειες.

Τις επόμενες εβδομάδες οι Διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών θα πρέπει να υποβάλουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ το πρώτο σχέδιο από τα τρία των νέων επενδυτικών προγραμμάτων. Οπότε χρειάζεται να καταθέστε τις προτάσεις σας για να έχουμε έναν αποτελεσματικό σχεδιασμό.

Παρέμβαση Α’ Αντιπρόεδρου ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου υπογράμμισε ότι οι δήμοι θέλουν και πρέπει να έχουν λόγο και ρόλο στο Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.

«Αν αυτό το αντιληφθεί και το κάνει πράξη το κεντρικό κράτος, τόνισε, τότε θα έχουμε θετικότερα αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών». Αναφερόμενος ο κ. Κυρίζογλου στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του κράτους, επισήμανε ότι εξακολουθούμε ως χώρα να έχουμε το πιο συγκεντρωτικό κράτος στην Ευρώπη. Αλλά, όπως είπε, όλα τα έργα γίνονται από φορείς του δημοσίου, τις περιφέρειες αλλά σε συγκεκριμένες περιοχές που ανήκουν σε δήμους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι δήμοι δεν πρέπει να είναι στην πράξη υπάλληλος θεσμός των περιφερειών, καθώς «είμαστε δύο διαφορετικοί, παράλληλοι θεσμοί».

Ο κ. Κυρίζογλου τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη στην χώρα.

«Κανείς δεν δικαιούται να ευτυχεί μόνος του. Δηλαδή οι δήμοι των πρωτευουσών των νομών, οι δήμοι των μεγάλων αστικών κέντρων και οι υπόλοιποι, τι να κάνουμε; Δεν είχαν προσωπικό, δεν είχαν τεχνικές υπηρεσίες για να ωριμάσουν έργα και δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν ταυτόχρονα και ισόχρονα το βηματισμό και άρα την ισόρροπη ανάπτυξη. Αυτά πρέπει να τα δούμε με ιδιαίτερη προσοχή» ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου.

Τέλος εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του για το αν θα προχωρήσουμε σε ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση με αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων. «Και αυτό διότι βλέπω σε ένα βαθμό να μην εννοεί το κεντρικό κράτος να κάνει πράξη αυτό που αποτελεί πραγματικότητα για την ΕΕ και αδήριτη ανάγκη για τη χώρα, να συγκλίνουμε δηλαδή με την ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Κάρναβος: «Κλειδί» στη διαδικασία αποτελεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να συμμετέχει ουσιαστικά στο σύνολο των διαδικασιών

Ο Β΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, επεσήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το εργαλείο για την άμεση εφαρμογή αλλά και βιωσιμότητα κάθε αναπτυξιακού μοντέλου προς όφελος της πατρίδας μας.

Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, περνάει σίγουρα μέσα από την αποκέντρωση της αναπτυξιακής διαδικασίας την απομείωση της γραφειοκρατίας, την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων των τοπικών οικονομιών, δίνοντας μάλιστα την απαραίτητη εξωστρέφεια σε αυτές, όπως είπε.

Υπογράμμισε ότι, «κλειδί» στη διαδικασία αποτελεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να συμμετέχει ουσιαστικά στο σύνολο των διαδικασιών.

Από την άλλη, πρόσθεσε, οφείλει να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της μέσα από το πέρασμά της – και το έκανε και πολύ βίαια στην κρίση – στη νέα ψηφιακή εποχή, αλλά δίνοντας και ώθηση στην πράσινη μετάβαση με τρόπο ολιστικό, στο σύνολο του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που αφήνει, μοχλεύοντας όπου είναι δυνατόν και με τις διαδικασίες, την ιδιωτική οικονομία προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η ψηφιακή μετάβαση θα επιτρέψει να λειτουργήσουμε  και ένα πιο φιλικό περιβάλλον στις επενδύσεις και ταυτόχρονα να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και  στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή να παρέμβουμε θετικά σε δύο εξαιρετικά κρίσιμες υστερήσεις του  ελληνικού παραγωγικού μοντέλου», σημείωσε.

Ο κ. Κάρναβος, είπε εμφατικά ότι μέσα από τις προτάσεις της ΚΕΔΕ αναδείχθηκε το πόσο σημαντική συνεισφορά έχει η ΤΑ, στο ότι είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό στοιχείο ενός νέου κοινωνικού συνεκτικού μοντέλου ανάπτυξης.

Τέλος υπογράμμισε ως αναγκαία την περαιτέρω εμπλοκή της Τ.Α , Α’ και Β’ Βαθμού, στη διαδικασία του Ταμείου Ανάκαμψης, και πρόσθεσε σχετικά με το ΕΣΠΑ, ότι η εμπειρία στην Ευρώπη, δίνει στις τοπικές αρχές μεγαλύτερο ρόλο και χρηματοδοτήσεις.

Σχετικά Άρθρα

«Λουκέτο» από την Περιφέρεια στην κατασκήνωση της Χαλκιδικής, που πνίγηκε η 8χρονη

otavoice

Μουσική πανδαισία με το «5ο Opera Gala Δημήτρης Καβράκος» στα Τρίκαλα

otavoice

Δ. Ήλιδας: Παρέμβαση στον ΕΛΓΑ για τα σοβαρά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή λόγω καύσωνα

otavoice

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

otavoice

Πανώλη αιγοπροβάτων: Στο Νότιο Αιγαίο επιτρέπονται οι μετακινήσεις ζώων μόνο για άμεση σφαγή

otavoice

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανάδοχοι έργων σε Πρέβεζα, Άρτα, Θεσπρωτία

otavoice