OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Νικαράγουα: Η αντιπολιτευόμενη Κριστιάνα Τσαμόρο κινδυνεύει να αποκλειστεί από τις προεδρικές εκλογές

Η Κριστιάνα Τσαμόρο, για πολλούς η σοβαρότερη αντίπαλος του αρχηγού του νικαραγουανού κράτους, του Ντανιέλ Ορτέγα, στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, τέθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση χθες Τετάρτη, καθώς η εισαγγελία την κατηγορεί για «ξέπλυμα χρήματος», κατηγορία που η ενδιαφερόμενη απορρίπτει.

«Έπειτα από πέντε ώρες που η αστυνομία παρέμενε στο σπίτι της αδελφής μου (…), στις 17:15 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 02:15 σήμερα Πέμπτη ώρα Ελλάδας) την έθεσε σε ‘κατ’ οίκον κράτηση’, σε απομόνωση. Το σπίτι της παραμένει κατειλημμένο από την αστυνομία», ανέφερε ο αδελφός της 67χρονης εκδότριας και δημοσιογράφου, ο Κάρλος Φερνάντο Τσαμόρο, μέσω Twitter.

Αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένων μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, εισέβαλαν στην κατοικία της κυρίας Τσαμόρο, στο νοτιοανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, ενώ ετοιμαζόταν να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αρέλια Βάρβα, βοηθός της.

Φίλοι και συγγενείς προσπάθησαν να πάνε στο σπίτι της αλλά η αστυνομία τους εμπόδισε να μπουν, απωθώντας βίαια μεταξύ άλλων δημοσιογράφους.

Η κυρία Τσαμόρο ήλπιζε να κερδίσει τον Ντανιέλ Ορτέγα στις προεδρικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, όπως είχε κάνει πριν από 31 χρόνια η μητέρα της, η Βιολέτα Τσαμόρο.

Όμως το ανερχόμενο αστέρι της αντιπολίτευσης έχει βρεθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες στο στόχαστρο εισαγγελικής έρευνας για ξέπλυμα χρήματος, που η ίδια χαρακτηρίζει «μακάβρια φάρσα» με πολιτικά κίνητρα, για να εμποδιστεί να κατέβει στις εκλογές.

«Η απαγόρευση με αυθαίρετο τρόπο στην ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Κριστιάνα Τσαμόρο (σ.σ. να θέσει υποψηφιότητα) αντανακλά τον φόβο του Ορτέγα για τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», έκρινε μέσω Twitter ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν από την Κόστα Ρίκα, όπου κάνει την πρώτη του επίσκεψη στη Λατινική Αμερική. «Οι Νικαραγουανοί αξίζουν αληθινή δημοκρατία», πρόσθεσε.

Η κυρία Τσαμόρο, που δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα, είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να ζητήσει τη στήριξη της διασπασμένης αντιπολίτευσης ενόψει των προεδρικών εκλογών στις οποίες ο κ. Ορτέγα, στην εξουσία από το 2007, προεξοφλείται πως θα διεκδικήσει τέταρτη συναπτή θητεία.

Η νικαραγουανή δικαιοσύνη ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι δικαστήριο στη Μανάγουα διέταξε την επέμβαση της αστυνομίας και «τη σύλληψη της Κριστιάνας Τσαμόρο, που κατηγορείται για καταχρηστική διαχείριση (…) και ξέπλυμα χρήματος, αγαθών και πόρων, που ζημίωσε το κράτος και την κοινωνία της Νικαράγουας». Το βράδυ της Τρίτης, η εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος της και ζήτησε να της στερηθεί το δικαίωμα να αναλαμβάνει δημόσια αξιώματα, σημειώνοντας πως «δεν απολαύει πλέον πλήρη αστικά και πολιτικά δικαιώματα καθώς εμπλέκεται σε ποινική διαδικασία».

Νομικοί έκαναν λόγο για «παράνομη» διαδικασία, καθώς δεν έχει υπάρξει απόφαση του Εκλογοδικείου.

 

Σχετικά Άρθρα

Ελληνική Λύση: Από πότε συνιστά «γεωπολιτικό ρίσκο» η εφαρμογή του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου;

otavoice

Ουκρανία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από ρωσική επίθεση με drones στην πόλη Ισμαήλ

otavoice

ΕΤΑΑ: Ο πόλεμος επιβαρύνει την οικονομία του Λιβάνου – Το ΑΕΠ της Ρωσίας τονώνεται από το πετρέλαιο

otavoice

Κ. Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ η διαφορά μας με την Τουρκία

otavoice

Τουλάχιστον 163 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν από το Λιμενικό

otavoice

Αργεντινή: Το 52,9% του πληθυσμού πλήττεται από τη φτώχεια

otavoice