OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Κοινό μέτωπο Ε.Ε. – ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα: Ζητούν νέα έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού

Κοινή στάση θα κρατήσουν απέναντι στην Κίνα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ καθώς στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δεσμευθούν σε τερματισμό των διατλαντικών εμπορικών διαφωνιών αλλά και να ζητήσουν μια νέα έρευνα για την προέλευση της COVID-19, σύμφωνα με προσχέδιο ανακοίνωσης.

Σύμφωνα με το Reuters, το επτασέλιδο προσχέδιο επιδιώκει να δείξει απτά αποτελέσματα του «νέου ξεκινήματος» που χαιρετίστηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέλαβε από τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο.

Το προσχέδιο, που θα συζητηθεί από τους πρεσβευτές της ΕΕ, δεσμεύεται σε τερματισμό της μακράς διαμάχης για τις επιδοτήσεις προς εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών πριν από τις 11 Ιουλίου και στην άρση των δασμών στον χάλυβα που επιβλήθηκαν πριν από τρία χρόνια έως τον Δεκέμβριο.

Παρά την πίεση από αμερικανικές χαλυβουργίες να διατηρηθούν οι φόροι εθνικής ασφάλειας που επέβαλε ο Τραμπ, το προσχέδιο ανέφερε: «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την άρση πριν από την 1η Δεκεμβρίου 2021 όλων των πρόσθετων/τιμωρητικών δασμών και στις δύο πλευρές που συνδέονται με τη διαμάχη μας για τον χάλυβα και το αλουμίνιο».

Σημειώνεται πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτερες παγκοσμίως εμπορικές δυνάμεις, μαζί με την Κίνα, αλλά ο Τραμπ προσπάθησε να θέσει την ΕΕ στο περιθώριο, καθώς η κυβέρνησή του, αφού τερμάτισε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, επικεντρώθηκε στη συρρίκνωση του αυξανόμενου αμερικανικού ελλείμματος στο εμπόριο αγαθών.

Ο Μπάιντεν, ωστόσο, θεωρεί την ΕΕ σύμμαχο στην προώθηση του ελεύθερου εμπορίου καθώς και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τον τερματισμό της πανδημίας της COVID-19.

Σχετικά Άρθρα

A. Mπλίνκεν: Το Ισραήλ στηρίζει την ειρηνευτική μας πρόταση

otavoice

Οι Ρώσοι βoμβαρδίζουν το Μίρνοχραντ – Εγκαταλείπουν οι άμαχοι την Ποκρόφσκ

otavoice

Άδεια χρήσης όπλων μεγάλου βεληνεκούς ζήτησε ο Ζελένσκι από τη Δύση

otavoice

Βορειοανατολική Αττική: 146 ακατάλληλες κατοικίες- Ζημιές σε 31 επιχειρήσεις

otavoice

Νικαράγουα: Εκτός νόμου τέθηκαν 1.500 ΜΚΟ – Κατασχέθηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία

otavoice

Μόσχα: Το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream διατάχθηκε από τις ΗΠΑ

otavoice