OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Εκτός κινδύνου ο Δανός Έρικσεν- Οι ηρωικές προσπάθειες που τον επανέφεραν στη ζωή

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Δανίας, η κατάσταση της υγείας του Δανού ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσεν, έχει σταθεροποιηθεί και δεν διατρέχει κίνδυνο.

Ο παίκτης ανέκτησε τις αισθήσεις του και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε νοσοκομείο της Κοπεγχάγης όπου υποβάλλεται σε σειρά εξετάσεων.

Μάλιστα ο διεθνής Δανός μέσος  μίλησε με βιντεοκλήση στους συμπαίκτες του και τους ζήτησε να συνεχίσουν τον αγώνα με την Φινλανδία.

Νεότερη ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας του Κρίστιαν Έρικσεν, έκανε στα social media η ομοσπονδία της Δανίας.

«Τελευταία νέα: Σήμερα το πρωί μιλήσαμε με τον Κρίστιαν Έρικσεν, ο οποίος έστειλε τους χαιρετισμούς του στους συμπαίκτες του. Η κατάστασή του είναι σταθερή και συνεχίζει να νοσηλεύεται για περαιτέρω εξετάσεις. Η ομάδα και οι εργαζόμενοι της εθνικής Δανίας έχουν δεχθεί στήριξη και θα συνεχίσουν να είναι ο ένας δίπλα στον άλλο μετά το χθεσινό περιστατικό. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους πάντες για τις εγκάρδιες ευχές στον Κρίστιαν Έρικσεν, από τους φιλάθλους, τους παίκτες, τις βασιλικές οικογένειες της Δανίας και της Αγγλίας, τις εθνικές ομοσπονδίες, τους συλλόγους και όχι μόνο. Ενθαρρύνουμε τον καθένα να στείλει τα μηνύματά του στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Δανίας, που θα φροντίσει να τα μεταφέρει στον Κρίστιαν και στην οικογένειά του».

Καθοριστική ήταν η παροχή των πρώτων βοηθειών από το ιατρικό τιμ, που κράτησαν στη ζωή τον 29 χρονο. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί τα πρώτα λεπτά σε τέτοιες περιπτώσεις είναι κρίσιμα και η ιατρική συνδρομή είναι καθοριστική. Τα πρώτα τέσσερα λεπτά είναι κρίσιμα και απαιτούν συγκεκριμένη διαδικασία, που ευτυχώς στη σημερινή περίπτωση ακολουθήθηκε με υποδειγματική αμεσότητα.

Ο Χένρι Ουίντερ, επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος των The Times, δήλωσε στο BBC Radio: “Αν γνωρίζετε τους Δανούς, ξέρετε ότι δεν είναι απλώς συμπαίκτες, άνθρωποι όπως ο Simon Kjaer και ο Kasper Schmeichel, είναι φίλοι και βοήθησαν τον Έρικσεν στη στιγμή της ανάγκης του. Είδαμε τον χαρακτήρα των ανδρών αυτών όταν παρηγορούσαν τη σύντροφο του Κρίστιαν, ενώ προσπάθησε να βρεθεί στο πλάι του αγαπημένου της. Κατασκευάζουμε παίκτες και τους βάζουμε σε ένα βάθρο, αλλά είναι άνθρωποι σαν εμάς”.

Το ματς διακόπηκε στο 42ο λεπτό μετά από αιφνίδια πτώση του διεθνούς άσου της Δανίας και για τουλάχιστον 15 λεπτά του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες για να μην χάσει τη ζωή του, ενώ χρησιμοποιήθηκε και απινιδωτής.

Οι παίκτες των δύο ομάδων ξέσπασαν σε κλάματα, όπως και στις εξέδρες χιλιάδες θεατές παρακολουθούσαν συγκλονισμένοι τις προσπάθειες του ιατρικού τιμ να σωθεί ο αθλητής.

Ο Έρικσεν μεταφέρθηκε με φορείο, ενώ οι συμπαίκτες του είχαν δημιουργήσει ένα τοίχος ¨προστασίας¨ γύρω του.

Συνεχίστηκε κανονικά ο αγώνας, με νεότερη απόφαση  της UEFA

Ο αγώνας Δανίας- Φιλανδίας διακόπηκε, όπως ήταν φυσικό, με απόφαση της UEFA. Μετά την θετική έκβαση της υγείας του Έρικσεν ο αγώνας αποφασίστηκε να συνεχιστεί, μετά και την επιθυμία των ομάδων.

Συγκλονιστικές στιγμές κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός στο «Πάρκεν». Οι Φινλανδοί φωνάζαν το μικρό όνομα του Κρίστιαν Έρικσεν και οι Δανοί το επίθετο για πολύ ώρα και αφού νωρίτερα ο διεθνής μέσος είχε ανακτήσει τις αισθήσεις και με το ασθενοφόρο μεταφερόταν για νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.

 

Ο γιατρός της ομάδας της Δανίας, Martin Boesen, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα για το περιστατικό ξεκαθάρισε πως “Ήταν σαφές ότι ήταν αναίσθητος”.

Περιγράφοντας τα κρίσιμα πρώτα λεπτά  είπε: «Όταν έφτασα, ήταν γυρισμένος στο πλευρό του, ανέπνεε, μπορούσα να νιώσω έναν παλμό, αλλά ξαφνικά αυτό άλλαξε και αρχίσαμε να του κάνουμε CPR. Η βοήθεια ήρθε πολύ γρήγορα από την ιατρική ομάδα και το υπόλοιπο προσωπικό με τη συνεργασία τους, και κάναμε ό, τι έπρεπε να κάνουμε και καταφέραμε να επιστρέψουμε τον Κρίστιαν στη ζωή. Μίλησε μαζί μου προτού μεταφερθεί στο νοσοκομείο”.

Καθοριστική ήταν και η συμβολή του Άγγλου διαιτητή Anthony Taylor, που χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος σταμάτησε το παιχνίδι και έκανε σήμα στην ιατρική ομάδα να επέμβει άμεσα.

Θα ξαναπαίξει ο Ερικσεν; Τι λέει κορυφαίος αθλητικός καρδιολόγος 

“Κατάφεραν να τον φέρουν πίσω στη ζωή, το ερώτημα όμως είναι τι συνέβη; Και γιατί συνέβη;” αναφέρει στο BBC, ο Sanjay Sharma κορυφαίος αθλητικός καρδιολόγος της Βρετανίας, που είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον 29χρονο ποδοσφαιριστή, όταν βρισκόταν στην Tottenham.

“Αυτός ο άνθρωπος είχε κανονικές εξετάσεις μέχρι το 2019 (την περίοδο που ήταν στην Τότεναμ), οπότε πώς εξηγείται αυτή η καρδιακή ανακοπή;” πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Sanjay Sharma, καθηγητής αθλητικής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αγίου Γεωργίου του Λονδίνου, δήλωσε ότι οι ποδοσφαιρικοί φορείς και οι ιατροί είναι πιθανό να είναι «πολύ αυστηροί» και να μην επιτρέψουν στον Έρικσεν να παίξει ξανά, με τον ιταλικό σύλλογο της Ίντερ και την εθνική ομάδα.

Ο καθηγητής Sharma, ο οποίος προεδρεύει στην ειδική ομάδα καρδιολογίας για την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, δήλωσε στο BBC ότι «το πράγμα που έσωσε τη ζωή του ήταν πολύ επείγουσα και γρήγορη ιατρική φροντίδα που έλαβε».

“Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε να συμβεί καρδιακή ανακοπή, όπως οι υψηλές θερμοκρασίες ή μια άγνωστη προϋπάρχουσα ιατρική πάθηση” τόνισε. Οι αναφορές μετά τον αγώνα ότι ο Έρικσεν είχε τις αισθήσεις του πριν πάει στο νοσοκομείο ήταν «ένα πολύ καλό σημάδι».

“Είμαι πολύ ευχαριστημένος. Το γεγονός ότι είναι σταθερός και ξύπνιος, δείχνει ότι οι προοπτικές του θα είναι πολύ καλές» υπογράμμισε στο πρακτορείο ειδήσεων της PA.

 «Δεν ξέρω αν θα παίξει ξανά ποδόσφαιρο. Χωρίς να θέλω να το θέσω ωμά, πέθανε έστω και για λίγα λεπτά, αλλά πέθανε. Θα του επέτρεπε το ιατρικό προσωπικό να πεθάνει ξανά; Η απάντηση είναι όχι” τονίζει ο καθηγητής Sharma.

«Τα καλά νέα είναι ότι θα ζήσει, τα κακά νέα είναι ότι έρχεται το τέλος της καριέρας του. Δεν ξέρω αν θα παίξει άλλο επαγγελματικό ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έπαιζε. Θα ήμασταν πολύ αυστηροί” ξεκαθάρισε με βεβαιότητα.

 

Σχετικά Άρθρα

Πυρκαγιά στον Αλμυροπόταμο Ευβοίας- Κοντά σε σπίτια οι φλόγες

otavoice

Πενήντα χρόνια από την εισβολή του «Αττίλα»

otavoice

ΕΛ: Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να διαψεύσει άμεσα τους ισχυρισμούς Ερντογάν

otavoice

Προκαλεί και απειλεί ο γενοκτόνος, στυγνός εγκληματίας και εισβολέας στην Κύπρο

otavoice

Σε φορτισμένο κλίμα τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

otavoice

Μπανγκλαντές: Δυνάμεις του στρατού αναπτύσσονται στους δρόμους

otavoice