OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Ομαλά κυλούν οι εκλογές στην Αρμενία -Τι δήλωσαν οι διεκδικητές

Οι κάλπες άνοιξαν από το πρωί  στην Αρμενία την Κυριακή για τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές που ζήτησε ο πρωθυπουργός Νικολ Πασινιάν εν μέσω αυξανόμενου θυμού και αντιπαραθέσεων μετά την ήττα της χώρας στον πόλεμο με την εισβολή του  Αζερμπαϊτζάν, στο Αρτσάχ και την απώλεια εδαφών μετά από μια συμφωνία που αμφισβητήθηκε έντονα.

Ο Pashinyan, ο οποίος έχει χάσει μεγάλο μέρος της δημοτικότητας του από την στρατιωτική ήττα του περασμένου έτους, ελπίζει να ανανεώσει την εντολή του, αλλά βρίσκεται σε οριακή μάχη με τον πρώην πρόεδρο Robert Kocharyan.

Οι πολιτικοί παρατηρητές αναφέρουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι δύσκολο να προβλεφθεί μιας και  τόσο ο Pashinyan όσο και ο Kocharyan προσελκύουν τεράστια πλήθη στις τελευταίες ημέρες του προεκλογικού αγώνα.

Η ψηφοφορία στην Αρμενία θα ολοκληρωθεί στις 20:00 και θα ξεκινήσει η καταμέτρηση. Μέχρις στιγμής οι εκλογές κυλούν ομαλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, πλην κάποιων μεμονωμένων περιστατικών. Η συμμετοχή είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Σύμφωνα με τα στοιχεία έως τις 11 πμ είχε προσέλθει το 12,2% των ψηφοφόρων, το 26,82% στις 14:00 και στο 38,7% στις 17.00, όπως δήλωσε η  Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Λόρα Γκάλστιν.

25 πολιτικές δυνάμεις – 21 κόμματα και 4 συμμαχίες διεκδικούν θέση στο αρμενικό κοινοβούλιο.

50 ξένα και 68 τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν διαπιστευτεί για την κάλυψη των εκλογών, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας.

8 διεθνείς και 19 τοπικοί οργανισμοί πραγματοποιούν αποστολή παρατηρητή κατά τις εκλογές.

Σε περίπτωση που κανένα κόμμα ή συνασπισμός δεν κερδίσει την πλειοψηφία, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 18 Ιουλίου μεταξύ των δύο κομμάτων που θα συγκεντρώσουν τα υψηλότερα ποσοστά.

 Ο Pashinyan δήλωσε ότι ψήφισε υπέρ της ανάπτυξης της Αρμενίας.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν προσήλθε  στο εκλογικό τμήμα μαζί με την οικογένειά του.

Μετά την ψηφοφορία ο Pashinyan αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, επέτρεψε μόνο μια selfie με ένα παιδί που τον πλησίασε έξω από το εκλογικό κέντρο.

«Ψηφίζω για το μέλλον του κράτους και του λαού μας, για την ανάπτυξη της Αρμενίας», έγραψε ο Pashinyan στα κοινωνικά μέσα.

Ο πρώην πρόεδρος της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν ψήφισε στις πρώτες εκλογές του κοινοβουλίου. Ο Κοτσαριάν είναι υποψήφιος πρωθυπουργός της Συμμαχίας Hayastan. Προσήλθες για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα,  στο εκλογικό κέντρο 7/3 με τη σύζυγό του,  Μπέλλα Κοτσαρίαν.

«Πρώτα απ ‘όλα ψήφισα για αξιοπρεπή ειρήνη, μετά οικονομική ανάβαση, αυτή είναι η επιλογή», ​​δήλωσε ο Κοτσαριάν σε δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία.

Ερωτηθείς από έναν δημοσιογράφο πώς αισθάνεται,  είπε ότι βρίσκεται σε «μαχητικό πνεύμα».

Σχολίασε επίσης μια εκστρατεία επιχρίσματος που στοχεύει στη συμμαχία του, όταν φυλλάδια που περιέχουν ρητορική μίσους διασκορπίστηκαν στο κέντρο του Ερεβάν. «Νομίζω ότι η εμφάνιση των φυλλαδίων με τη φωτογραφία μου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του νόμου και υπάρχουν ήδη εικόνες στο διαδίκτυο, επειδή υπάρχουν κάμερες στην πόλη. Εάν η αστυνομία αποτύχει να συλλάβει τους εγκληματίες μέσα σε λίγες ώρες, θα ανακοινώσουμε ότι όλα αυτά γίνονται από την κυβέρνηση », δήλωσε ο Κοτσαριάν.

Ο Πρόεδρος της χώρας Αρμέν Σαρκισιάν ψήφισε το πρωί της Κυριακής στις πρόωρες εκλογές του κοινοβουλίου.

Ο Σαρκισιαάν ψήφισε σε ένα εκλογικό τμήμα στο Ερεβάν που ιδρύθηκε στο κτίριο της Ένωσης Συγγραφέων στη λεωφόρο Baghramyan.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν ψήφισε στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στις 20 Ιουνίου, χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

Ο Άρα Ζοχράμπιαν, ο οποίος ηγείται της εκλογικής λίστας του εθνικού χριστιανικού κόμματος «Ζαρτόνκ» για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 20ης Ιουνίου, ψήφισε σε ένα εκλογικό κέντρο.

Ο Άρμαν Μπαμπαγιάναν, ο οποίος ηγείται  της Συμμαχίας Δημοκρατών της Σιρίνιν-Μπαμπαγιάναν, ψήφισε στις βουλευτικές εκλογές της Αρμενίας στις 20 Ιουνίου.

Ο Babajanyan, δημοσίευσε στο διαδίκτυο μια φωτογραφία του αυτοκινήτου του που δείχνει το παρμπρίζ με μια τρύπα.

«Πυροβόλησαν στο αυτοκίνητό μου. Όταν ένας δολοφόνος, ένας κλέφτης και ένας Μαφιόζος συμμετέχουν γενικά και επιπλέον συμμετέχουν στις εκλογές, δεν θα αποφύγουμε τέτοια περιστατικά », είπε.

Φαίνεται ότι το όχημα ήταν άδειο κατά τη στιγμή των γυρισμάτων.

Λίγο μετά τη δήλωση του Babajanyan, η αστυνομία είπε ότι ήδη ερευνά το περιστατικό.

Η Αυτού Αγιότης Γκαρίγκιν Β ‘, Ανώτατος Πατριάρχης και Καθολικός όλων των Αρμενίων, ψήφισε  στις πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στις 20 Ιουνίου.

Μετά την ψηφοφορία, οι Καθολικοί ευχήθηκαν ότι ο Θεός θα φέρει περισσότερες καλές μέρες στη ζωή του Αρμενικού λαού.

Ο 3ος Πρόεδρος της Αρμενίας Serzh Sargsyan ψήφισε στις πρόωρες εκλογές του κοινοβουλίου στις 20 Ιουνίου στις εκλογές 29/45 στο Dzoraghbyur.

Είπε ότι έκανε την επιλογή του πίσω πριν από 33 χρόνια, προσθέτοντας ότι και σήμερα η στάση του δεν έχει αλλάξει.

«Ψήφισα για ασφαλείς, κυρίαρχες, οικονομικά ανεπτυγμένες Δημοκρατίες της Αρμενίας και Artsakh, για ισχυρό Αρμενικό Στρατό, για το απαραβίαστο των συνόρων μας και για τη συμφιλίωση της κοινωνίας μας», δήλωσε ο Serzh Sargsyan, επισημαίνοντας την επίλυση του ζητήματος της διαίρεσης μεταξύ της κοινωνίας . Είπε σε διχασμένη κοινωνία τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί, ούτε ασφάλεια ούτε οικονομική πρόοδος.

Είπε ότι η συμμαχία τους «Έχω την τιμή» παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις και θα κάνει μια ενδιάμεση δήλωση στο δεύτερο μισό της ημέρας.

«Αυτές οι εκλογές διαφέρουν πολύ από τις προηγούμενες, και τώρα οι προβλέψεις για τις πιθανότητες είναι μια αχάριστη πράξη. Θα μιλήσουμε για αυτά τα θέματα μετά τα αποτελέσματα των εκλογών », δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος.

Ένα από τα γεωργιανά μέσα ενημέρωσης, το οποίο καλύπτει τις εκλογές, ρώτησε τον Serzh Sargsyan για τις απόψεις του σχετικά με την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Αρμενίας-Γεωργίας. Σε απάντηση, ο κ. Sargsyan είπε στην πραγματικότητα ότι είναι δύσκολο να βρεθούν χώρες στον κόσμο που έχουν ζήσει δίπλα-δίπλα για χιλιετίες και δεν έχουν υποστεί σοβαρούς πολέμους μεταξύ τους. «Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό και να αναπτύξουμε», είπε.

Ο αρχηγός του κόμματος της Ευημερούσας Αρμενίας, Γκάγκικ Τσαρούκυαν, ψήφισε στις πρόωρες εκλογές του κοινοβουλίου στις 20 Ιουνίου. Ήρθε στο εκλογικό τμήμα 29/29 στο Arinj μαζί με τη σύζυγό του Javahir Tsarukyan.

Ο 1ος Πρόεδρος της Αρμενίας Λεβόν Τερ-Πετροσγιάν ψήφισε στις πρώτες βουλευτικές εκλογές στις 20 Ιουνίου

Ο Levon Ter-Petrosyan είναι ο επικεφαλής της εκλογικής λίστας του κόμματος του Εθνικού Κογκρέσου της Αρμενίας.

Μετά την ψηφοφορία ο πρώην Πρόεδρος δεν απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Πηγή πληρ. armenpress.am

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, καταδικάστηκε για δωροδοκία

otavoice

Εκλέχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι 14 Αντιπρόεδροί του

otavoice

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ελληνίδα αθλήτρια στίβου θετική σε έλεγχο ντόπινγκ

otavoice

Οι παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος – Τα πιθανά σενάρια και οι αντιδράσεις

otavoice

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Βογκάν Γέθινγκ

otavoice

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

otavoice