OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Αττική: Καίγονται Δροσοπηγή και Κρυονέρι – Οι φλόγες πέρασαν την Εθνική Οδό

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στη Βόρεια Αττική, μετά τις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν λίγο μετά το μεσημέρι της Πέμπτης. Η φωτιά έχει περάσει μέσα από τη Δροσοπηγή, ενώ απειλούνται τόσο η Ιπποκράτειος Πολιτεία όσο και το Κρυονέρι, το οποίο έχει περικυκλωθεί από τις φλόγες. Λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Πέμπτης, η πυρκαγιά πέρασε στην απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού, στα διόδια Αφιδνών και κατευθύνεται προς τον Άγιο Στέφανο.

Οι φλόγες βρίσκονται στον οικισμό των Ποντίων στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου, με κατεύθυνση στο Καπανδρίτι, ενώ υπάρχουν πολλά σπίτια σε Αφίδνες και Δροσοπηγή που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Στο μεταξύ δόθηκε εντολή εκκένωσης με μήνυμα μέσω του “112” για Πολυδένδρι και Καπανδρίτι, καθώς η πυρκαγιά κινείται ανεξέλεγκτα προς τις συγκεκριμένες περιοχές. Οι κάτοικοι ενημερώνονται να κατευθυνθούν προς Βαρνάβα-Νέα Μάκρη από την επαρχιακή οδό Μαραθώνος-Καπανδριτίου. Παράλληλα, μέσω του 112 εστάλη μήνυμα σε όσους βρίσκονται στον Οικισμό Πευκόφυτου και τον Οικισμό Ποντίων της περιοχής του Αγίου Στεφάνου να απομακρυνθούν άμεσα και να κινηθούν προς Αθήνα μέσω της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

Η κατάσταση είναι εφιαλτική, με τα συνεργεία να κόβουν τα δέντρα και να προσπαθούν να φτιάξουν ζώνες για να προστατέψουν την κατοικημένη περιοχή. Αστυνομικοί διώχνουν όσους δεν έχουν φύγει ακόμα, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι πλέον πολύ μεγάλη κάτι που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Η πυρκαγιά έχει ένα πολύ μεγάλο μέτωπο που εκτείνεται στο τρίγωνο από τον οικισμό Δροσοπηγή, τα πρώην βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου και το Κατσιμίδι, βόρεια του Κρυονερίου. Οι φλόγες δεν έχουν φτάσει ακόμη στο Κατσιμίδι αλλά κατευθύνονται σε αυτό. Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής εστιάζονται στο να σταματήσουν την πορεία της φωτιάς καθώς αν περάσει την κορυφογραμμή θα κινδυνεύσει άμεσα η Ιπποκράτειος Πολιτεία.

Η πυρκαγιά έχει κάψει πολύ μεγάλη έκταση δάσους στην παραπάνω περιοχή, ενώ όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω της πολύ μεγάλης φλόγας δημιουργούνται τοπικά ριπές αέρα που επιταχύνουν την επέκταση της πυρκαγιάς.

Στη Δροσοπηγή καίγονται για σπίτια που έχουν καεί, ενώ έχει σημάνει συναγερμός για έναν εγκλωβισμένο. Όπως μετέδωσε το Open, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν το εν λόγω άτομο είναι εντός ή εκτός οικισμού. Η αστυνομία ειδοποιήθηκε για την υπόθεση αυτή. Επιχείρησε να τον απεγκλωβίσει, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να πλησιάσει στο σημείο, με δεδομένο πως η «πύρινη λαίλαπα» καίει ό,τι βρει μπροστά της.

 Οι φλόγες έχουν περικυκλώσει το Κρυονέρι – ΒΙΝΤΕΟ
Το πύρινο μέτωπο έχει πάρει πια πολύ μεγάλες διαστάσεις και ήδη οι φλόγες έχουν φτάσει στο Κρυονέρι, το οποίο εκκενώνεται. Μήνυμα για εκκένωση σε Κρυονέρι, Κοκκινόβραχο και Αφίδνες λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες εκκενώστε τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».
“Η φωτιά από την πάνω μεριά, σχεδόν έχει ακουμπήσει τα πρώτα σπίτια του οικισμού. Έχουμε και μια μεγάλη εστία, από τη κάτω μεριά στην οδό Ανοίξεως” δήλωσε στο ΟPEN ο Παναγιώτης Λουκάτος, αντιδήμαρχος Κρυονερίου.

 Οι φλόγες έφτασαν στην Εθνική Οδό – ΒΙΝΤΕΟ
Οι φλόγες έχουν φτάσει στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας, στο ύψος των Αφιδνών. Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα η Νέα Οδός ενημέρωσε πως λόγω πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης και έπειτα από εντολή της τροχαίας, πραγματοποιείται ολική διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΑΘΕ από τον Ανισόπεδο Κόμβο Καλυφτάκη έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Οινοφύτων.

Επίσης, αναφέρει πως οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία, θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Καλυφτάκη, ενώ αντίστοιχα οι κινούμενοι προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Οινοφύτων.

Στον πλευρικό σταθμό διοδίων Οινοφύτων, όπως σημειώνει, έχει τεθεί σε εφαρμογή αναστολή είσπραξης διοδίων τελών.Η Νέα Οδός διαβεβαιώνει ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση και τις υποδείξεις της τροχαίας.

Προληπτική εκκένωση της Δημοτικής Ενότητας Κρυονερίου λόγω της πυρκαγιάς ζήτησε από τους κατοίκους ο Δήμος Διονύσου. Οι κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν να απομακρυνθούν με τάξη και ψυχραιμία από τα σπίτια τους, ανέφερε ο Δήμος Διονύσου. Λίγο αργότερα εστάλη μήνυμα και από το 112 για εκκένωση σε Κρυονέρι, Κοκκινόβραχο και Αφίδνες. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες εκκενώστε τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας». Στη συνέχεια δόθηκε νέα εντολή εκκένωσης για την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής καλούνται να εκκενώσουν προς τον Ωρωπό.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Πέμπτης, θα γίνει σταδιακή εκκένωση ευπαθών ομάδων που βρίσκονται στη δομή φιλοξενίας μεταναστών της Μαλακάσας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση: «Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σύμφωνα με οδηγίες του συντονιστικού κέντρου της Πολιτικής Προστασίας, προχωρά στην προληπτική εκκένωση ευπαθών ομάδων από τη δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο της Μαλακάσας. Οι εν λόγω διαμένοντες θα μεταφερθούν σε άλλες δομές φιλοξενίας».

Σχετικά Άρθρα

ΥΠΕΝ: Η Ελλάδα μείωσε κατά 70% τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για παράνομες χωματερές

otavoice

Microsoft: «Λύθηκε το πρόβλημα» – Συγγνώμη για το χάος ζητάει η Crowdstrike

otavoice

Τουρκικές απειλές για Κύπρο: «Μην με καλείς τόσο από καρδίας, μπορεί να έρθω ξαφνικά ένα βράδυ…»

otavoice

Βόρεια Κορέα – Ρωσία: Ενισχύονται οι διμερείς στρατιωτικές συμφωνίες

otavoice

Σεισμός 7,1 Ρίχτερ στο νότιο τμήμα του Περού – Aισθητός σε Χιλή και Αργεντινή

otavoice

Παγκόσμιο «μπλακ άουτ» από μαζική κατάρρευση πληροφοριακών συστημάτων

otavoice