OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Δανιηλίδης: «Η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει έμπρακτα το ρόλο των ΠΕΔ στην ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης…»

Την υποχρέωση της Πολιτείας να αναγνωρίσει έμπρακτα τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν τα συλλογικά Όργανα των δήμων (ΚΕΔΕ, ΠΕΔ) στην εξέλιξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των υπηρεσιών της προς τις κοινωνίες, τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης με δηλώσεις του στο περιθώριο της γενέθλιας εκδήλωσης της ΠΕΔ-ΚΜ, κατά την οποία τιμήθηκαν οι δυο πρώτοι πρόεδροι του Οργάνου των 38 δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η εκδήλωση της ΠΕΔ-ΚΜ πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την ίδρυσή της, στις 19 Σεπτεμβρίου 2011. Στο πλαίσιο της πανηγυρικής πρώτης δια ζώσης συνεδρίασης του Δ.Σ. τιμήθηκαν οι δήμαρχοι Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίοι ήταν οι πρώτοι πρόεδροι της ΠΕΔ-ΚΜ τις περιόδους 2011-2014 και 2014-2019 αντίστοιχα).

«Είναι ένα ευχαριστώ για το χθες, και μια υπόσχεση δική μας για το σήμερα και το αύριο, να δουλέψουμε όλοι μαζί ενωμένοι όπως εσείς μάς διδάξατε, να παλέψουμε όλοι μαζί αυτό που εξαρχής διακηρύξαμε ότι κανένας δήμος, σε δύσκολους καιρούς, να μην αισθάνεται ότι παλεύει μόνος του, αλλά πολλαπλασιάζει τη φωνή του μέσα από τη δική μας φωνή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, και δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης απονέμοντας τις τιμητικές πλακέτες στους τιμηθέντες δημάρχους.

«Αυτή η μεγάλη τιμητική διάκριση στο πρόσωπό μου δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση αποστρατεία. Θα συνεχίσω με αγάπη, αγώνα και πάθος να υπηρετώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως έκανα και τις προηγούμενες δεκαετίες», ήταν η απάντηση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, ο οποίος ευχαρίστησε τη διοίκηση για την πρωτοβουλία αυτή, ενώ από το βήμα της εκδήλωσης έκανε μια εκτενή αναφορά στα δύσκολα πρώτα χρόνια της ΠΕΔ-ΚΜ.

«Ο αγώνας δεν ήταν εύκολος…»

«Σε μένα έλαχε ο κλήρος σε μία δύσκολη περίοδο του 2010-2014, μαζί με τον τότε αντιπρόεδρο της ΠΕΔ-ΚΜ, και δήμαρχο Θέρμης, Θόδωρο Παπαδόπουλο, και τον αείμνηστο Βασίλη Παπαγιάννη, γεν. γραμματέα της ΠΕΔ-ΚΜ και δήμαρχο Κασσάνδρας Χαλκιδικής, να πασχίσουμε για να συγχωνεύσουμε τις επτά ΤΕΔΚ Κεντρικής Μακεδονίας σε μία ΠΕΔ, να εξορθολογίσουμε δαπάνες και διαχείριση προσωπικού, να εξυγιάνουμε τα οικονομικά ζητήματα και να οργανώσουμε έναν υγιή δημόσιο φορέα, έτσι ώστε να επιτελέσει το έργο που είναι έργο υποστήριξης των προσπαθειών, των αγώνων των 38 δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας», δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.

Όπως τόνισε για τα πρώτα χρόνια του Προεδρείου της ΠΕΔ-ΚΜ, δόθηκε «ένας αγώνας που δεν ήταν εύκολος, που είχε αντιπαραθέσεις, αντιμετώπιση προσωπικών και άλλων συμφερόντων και πολιτικού κόστους», αλλά «αγωνιστήκαμε για όλα αυτά που αναλάβαμε ως πρώτη διοίκηση της ΠΕΔ-ΚΜ γαλουχημένοι και καθοδηγούμενοι από τη ρήση του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά, του πρώτου υπ. Εσωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981, που έλεγε ότι ‘‘εμείς που υπηρετούμε τα δημόσια πράγματα θα πρέπει να υπολογίζουμε πρώτα και πάνω από όλα το κοινωνικό όφελος και να παραμερίζουμε την έννοια του πολιτικού κόστους’’, και ότι ‘‘αν δεν το κάνουμε αυτό δεν είμαστε απλά ανίκανοι αλλά είμαστε επικίνδυνοι για την κοινωνία’’».

«Τα συλλογικά Όργανα, όπως οι ΠΕΔ και η ΚΕΔΕ, έχουν καθοριστικό ρόλο στα τεκταινόμενα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είναι θετικό το ότι όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούν σε κοινό βηματισμό, στέκονται στο πλάι των δήμων που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Η Πολιτεία θα πρέπει να αναγνωρίσει και να τιμήσει την προσπάθεια των ΠΕΔ με εξειδικευμένα στελέχη, τα οποία μπορούν να παίξουν ακόμα πιο σημαντικό ρόλο ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου, αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης. Εμείς δεν έχουμε άλλη δυνατότητα παρά να συνεχίσουμε τον αγώνα και την προσπάθεια, έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό που οφείλουμε στους πολίτες μας, την καλύτερη ποιότητα ζωής, με τις καλύτερες υποδομές, την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική αλληλεγγύη».

Σχετικά Άρθρα

Ηχηρό «όχι» από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για την Αρετσού

otavoice

Δ. Ρόδου: Ο Αν. Κωνσταντάρος διευθύνων σύμβουλος στον Οργανισμό Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού

otavoice

Για πρώτη φορά στο δήμο Θερμαϊκού, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τριάθλου

otavoice

Στη μάχη κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Σοφικό, οι δυνάμεις του δήμου Κορινθίων

otavoice

ΠΔΕ: 15 εκατ. ευρώ σε νέα έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων

otavoice

Το Happy Traveller στο δημαρχείο της Τήλου (βίντεο)

otavoice