OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Δένδιας: Καταδικάζουμε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, την κατοχή…τις παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ”

 “Αυτό που είναι αυτονόητο, ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφοσιωμένη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό”ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την συνάντηση του με τον Κύπριο ομόλο του Νίκο Χριστοδουλίδη, στην Αθήνα.

“Καταδικάζουμε τις παράνομες ενέργειες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ξεκινώντας από την εισβολή και, φυσικά, τη συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου τμήματος του εδάφους της, καθώς επίσης τις πρόσφατες παράνομες δηλώσεις σχετικά με το καθεστώς της Βαρόσα, την ανακοίνωση σχετικά με στρατιωτικές ασκήσεις στα κυπριακά χωρικά ύδατα και τις χθεσινές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ” επεσήμανε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

 

Η πλήρης δήλωση Δένδια 

Αγαπητέ μου φίλε Νίκο,

Εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα ήθελα να ξεκινήσω επεκτείνοντας στην Κυπριακή Κυβέρνηση, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον αδελφό λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα θερμά μας συγχαρητήρια για την 61η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο εκτός από αυτό που είναι αυτονόητο, ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφοσιωμένη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό για την ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως όσων συζητήθηκαν στο πρόσφατο γεύμα που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Σήμερα συζητήσαμε επίσης την ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας μας με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής μας. Ενημέρωσα διεξοδικά τον κ. Χριστοδουλίδη για τη συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, τονίζοντας αυτό που έχω επαναλάβει πολλές φορές, μετά από όσα δήλωσε σαφώς στο Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ότι αυτή η συμφωνία έχει αυστηρά αμυντικό χαρακτήρα.

Ενισχύει την ευρωπαϊκή άμυνα, που είναι ο κοινός μας στόχος και συμβάλλει με θετικό τρόπο στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Μεσόγειο.

Ενημέρωσα επίσης τον φίλο μου, τον Υπουργό, για το τι περιμένουμε από τον 63ο Γύρο διερευνητικών συνομιλιών που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο. Θέλω να πω ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η Τουρκία, μέσω συνεχών προκλήσεων και εμπρηστικών δηλώσεων, προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα αυτών των επαφών πριν ακόμη πραγματοποιηθούν.

Το τελευταίο παράδειγμα είναι η επιστολή που υπέβαλε ο Τουρκικός Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, σχετικά με τη στρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος.

Θα ήθελα να πω ότι η τουρκική διαμαρτυρία αποτελεί παράδειγμα οξύμωρου. Η Τουρκία διαμαρτύρεται για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ η ίδια η Τουρκία διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις αποβίβασης στη Μεσόγειο που αντιμετωπίζει τα ελληνικά νησιά.

Παράλληλα, καλεί την Ελλάδα να αφήσει τα νησιά απροστάτευτα σε περίπτωση εξωτερικής απειλής. Απορρίπτουμε στο σύνολό τους όλες τις αβάσιμες κατηγορίες που εκτοξεύονται από τη γειτονική μας Τουρκία. Απορρίπτουμε όλες τις παράνομες ενέργειές του. Και θα ήθελα να πω ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν πτοείται από παράνομες ενέργειες. Θα προστατεύσει την κυριαρχία του. θα προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματά του όπως απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Καλώ την Τουρκία να απέχει από παράνομες ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή, που θέτουν σε κίνδυνο τη διεθνή ναυσιπλοΐα και, κατά την άποψή μας, δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην Τουρκία, δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην τουρκική κοινωνία.

Καταδικάζουμε επίσης τις παράνομες ενέργειες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ξεκινώντας από την εισβολή και, φυσικά, τη συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου τμήματος του εδάφους της.

Επιπλέον, καταδικάζουμε τις πρόσφατες παράνομες δηλώσεις σχετικά με το καθεστώς της Βαρόσα, την ανακοίνωση σχετικά με στρατιωτικές ασκήσεις στα κυπριακά χωρικά ύδατα και τις χθεσινές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τέλος, θα ήθελα να είμαι σαφής σχετικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Τουρκίας για παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα αυτό.

Εάν υπάρξει υποτροπή από την πλευρά της Τουρκίας, θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Πάντα λέω ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας, της ελληνικής κυβέρνησης, της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της.

Νίκο, είναι πάντα μεγάλη μου χαρά να σε καλωσορίσω στην Αθήνα. Χαίρομαι που σήμερα είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για άλλη μια φορά στην πιο εγκάρδια ατμόσφαιρα.

Σχετικά Άρθρα

Ιράν: Το ελικόπτερο με τον Εμπραχίμ Ραϊσί συνετρίβη λόγω «δυσχερών καιρικών συνθηκών»

otavoice

Χαμηλότερο τζίρο από το 2023 οι εμπορικές επιχειρήσεις στις θερινές εκπτώσεις

otavoice

Πιο προβλέψιμη η Καμάλα Χάρις από τον Τραμπ εκτιμά η Ρωσία

otavoice

Σεισμός στη Γερμανία: Πρωτιά στη Θουριγγία για το ακροδεξιό AfD – Δεύτερο στη Σαξονία

otavoice

Μικρή μείωση στο πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ σε σχέση με τον Αύγουστο

otavoice

Π. Γερουλάνος: «Μπορώ να διασφαλίσω την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, δεν με κρατάει κανένας»

otavoice