OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στο OTAVOICE: “Οι Δήμοι είναι υποστελεχωμένοι… είμαστε η πλησιέστερη αρχή με τον πολίτη”

Στην κάμερα του OTAVOICE.GR μίλησε ο οικοδεσπότης του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας. Απαντώντας στις ερωτήσεις του συνεργάτης μας Βαστίλη Περδικίδη, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των δήμων σε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους, στην κρίση των αυξήσεων αλλά και στην ανάγκη προώθησης εργαλείων ανάπτυξης.

Ακολουθεί πλήρες το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

ΕΡΩΤΗΣΗ OTAVOICE: Φιλοξενείτε το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, πόσο επηρέασε η πανδημία την αποδοτικότητα και την λειτουργία των δημοτικών αρχών;

Κωνσταντίνος Ζέρβας: Είναι σημαντικό που γίνεται στην πόλη μου, την πόλη της Θεσσαλονίκης ουσιαστικά το πρώτο δια ζώσης συνέδριο της ΚΕΔΕ και έχουμε μια σημαντική εμπειρία όλη αυτή την περίοδο ειδικά τα δύο χρόνια που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, όλες τις συνέπειες που έχει φέρει από το κομμάτι των εσόδων των δήμων, την διαχείρισή τους και πάρα πολλές άλλες αρμοδιότητες, ευαισθησίες, που έχει επιφέρει.

Από την άλλη πλευρά ότι είμαστε η πλησιέστερη αρχή με τον πολίτη, είμαστε αυτοί που απευθύνεται πάντα ο πολίτης για θέματα ακόμη που δεν είναι δική μας αρμοδιότητας, αλλά ακριβώς όλα αυτά δημιουργούν αφορμή αλλά και την διάθεση που έχουμε να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα με την ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ, μαζί με το όραμα του κάθε δημάρχου για καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερες υποδομές, καλύτερες υπηρεσίες ,όλα αυτά συζητούνται. Θέλω να πιστεύω ότι θα βρούμε ευήκοα ώτα ούτως ώστε η πολιτεία να επιλύσει όλα αυτά τα θεσμικά εργαλεία τα οποία και θα μας βοηθήσουν για να προσφέρουμε καλές υπηρεσίες στην δημότη.

ΕΡΩΤΗΣΗ OTAVOICE: Υπάρχει ο προϋπολογισμός του 2022,  καλύπτει τις ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Κωνσταντίνος Ζέρβας: Έχουμε σοβαρό πρόβλημα .Αυτό είπα και στην τοποθέτησή μου. Οι δήμοι είναι υποστελεχωμένοι, οι διαδικασίες ,οι φάκελοι, οι υποβολείς είναι σύνθετοι πραγματικά πρέπει να δούμε αυτό το θέμα, της στελέχωσης, της δυνατότητας να μπορέσουμε έγκαιρα να υποβάλουμε τα αιτήματα στα χρηματοδοτικά εργαλεία είτε είναι Τρίτσης ,είτε είναι ΕΣΠΑ, είτε είναι Ταμείο Ανάκαμψης και μετά να τα απορροφήσουμε να τα επιβλέψουμε, όλα αυτά είναι θέματα που όλοι οι δήμοι μηδενός εξαιρουμένου υστερούν, γι αυτό έχουμε αυτές τις αποδοτικότητες σε προγράμματα και κονδύλια.

ΕΡΩΤΗΣΗ OTAVOICE: Κύριε δήμαρχε, είστε δήμαρχος μια μεγάλης πόλης οι αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος σας φέρνουν σε δύσκολη θέση ,πως θα το αντιμετωπίσετε και πως θα πιέσετε την κυβέρνηση ώστε να λυθεί το πρόβλημά σας;

Κωνσταντίνος Ζέρβας: Αυτό ακριβώς, χαίρομαι για την ερώτησή σας. Είπα και στην σύντομη τοποθέτησή μου, ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ; Είναι πολύ επίφοβο ότι θα μπούμε μέσα σε μια περίοδο ,χειμωνιάτικη περίοδο, μπορεί τα νοικοκυριά ήδη να έχουν κάποια ελάφρυνση, κάποια επιχορήγηση, από την πολιτεία αλλά και οι δήμοι που έχουν ένα τεράστιο ενεργειακό, μια τεράστια ενεργειακή απαίτηση, Κτίρια, Υπηρεσίες, Σχολεία, ΚΑΠΗ ,μεγάλους λογαριασμούς, είτε ρεύματος είτε φυσικού αερίου και πετρελαίου, όλα αυτά θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει η πολιτεία γιατί πραγματικά οι δήμοι θα επιβαρυνθούν με ένα πολύ μεγάλο κόστος ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 35-40%.

ΕΡΩΤΗΣΗ OTAVOICE: Κύριε δήμαρχε συγχαρητήρια για το έργο σας ,καλή επιτυχία στο υπόλοιπο της θητείας και σας ευχαριστούμε πολύ.

Κωσταντίνος Ζέρβας: ΕΓΩ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ! ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ.

*** Θα σας ζητήσουμε προκαταβολικά συγγνώμη για την κακή ποιότητα του ήχου, λόγω τεχνικού προβλήματος.

Σχετικά Άρθρα

Π.Ν.Α: Συναντήσεις Γ. Κρητικού με τον Δήμαρχο Πάτμου και Δ/ντές και Δ/ντριες των σχολείων

otavoice

Π.Ι.Ν: Ένταξη δύο πράξεων, προϋπολογισμού άνω των 5 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ 2021-27

otavoice

Κ.Τζιούμης: «Προχωράμε τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης, κρατάμε ζωντανή την ιστορία μας»

otavoice

Δ.Αιγάλεω: Γιορτινό κλίμα στην Καλοκαιρινή Γιορτή των Τμημάτων Κολύμβησης

otavoice

Π.Στ.Ε: Χρηματοδότηση για την αποπεράτωση του κλειστού γυμναστηρίου Ψαχνών

otavoice

Δ.Μαλεβιζίου: Τιμήθηκε η μνήμη των καταδρομέων, Ν. Καβροχωριανού και Η. Τούλη

otavoice