OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ: Για την ειρήνη στην Υεμένη θα χρειαστεί να δοθεί «δύσκολος αγώνας»

Ο ειδικός επιτετραμμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Υεμένη, ο Χανς Γκρούντμπεργκ, τόνισε χθες ότι ο αγώνας για να υπάρξει ειρήνη στην σπαρασσόμενη από τη σύρραξη χώρα αυτή είναι «δύσκολος», καλώντας τα αντίπαλα μέρη να διεξαγάγουν «διάλογο» για να «σπάσει ο κύκλος της βίας».

Οι δηλώσεις του καταγράφτηκαν καθώς οι μάχες ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα, που υποστηρίζονται από στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας, και τους αντάρτες Χούθι, οι οποίοι πρόσκεινται στο Ιράν, έχουν κλιμακωθεί τον τελευταίο μήνα γύρω από την πόλη Μαρίμπ, έσχατο προπύργιο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στη βόρεια Υεμένη.

Ο σουηδός διπλωμάτης επισκέφθηκε χθες Δευτέρα την Τάιζ (νοτιοδυτικά), πόλη υπό κυβερνητικό έλεγχο, αλλά πολιορκούμενη μετά το 2015 από τους Χούθι. Συνάντησε τον κυβερνήτη, αντιπροσώπους πολιτικών κομμάτων και της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών στην πόλη αυτή 600.000 κατοίκων, την τρίτη πολυπληθέστερη στη χώρα.

«Η δουλειά για να έρθει η ειρήνη στην Υεμένη είναι δύσκολος αγώνας», ανέφερε ο κ. Γκρούντμπεργκ σε δήλωσή του προς τον Τύπο. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ πως υπάρχει πάντα ένα μέσο για να σπάσει ο κύκλος της βίας. Υπάρχουν πάντα ευκαιρίες για ειρηνικό διάλογο».

Σύμφωνα με τον ειδικό επιτετραμμένο του ΟΗΕ, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Υεμενίτες «συμπυκνώνονται στην Τάιζ», πόλη που έχει βομβαρδιστεί από τους αντάρτες άπειρες φορές.

Στηλίτευσε τις συνθήκες ζωής των κατοίκων της, τονίζοντας πως αντιμετωπίζουν «ακραίο περιορισμό της ελευθερίας κίνησης», ενώ την ίδια ώρα «πλήττονται από την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και την έλλειψη βασικών υπηρεσιών, όπως η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση, πέρα από την έλλειψη ασφάλειας».

 

Σχετικά Άρθρα

Μπανγκλαντές: Δυνάμεις του στρατού αναπτύσσονται στους δρόμους

otavoice

Καιρός: Επιμένουν τα 40άρια το Σαββατοκύριακο – Πότε θα δροσίσει

otavoice

ΗΠΑ: Που αποδίδουν το παγκόσμιο ψηφιακό μπλακ άουτ

otavoice

Κίνα: 11 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι μετά από την κατάρρευση γέφυρας

otavoice

ΗΠΑ: 31 βουλευτές και 4 γερουσιαστές έχουν ζητήσει από τον Μπάιντεν να αποσυρθεί

otavoice

20 Ιουλίου 1974: Όταν η Κύπρος μάτωσε… 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή

otavoice