OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Δήμος Σύρου-Ερμούπολης: Αισιόδοξα τα αποτελέσματα της πρώτης αποστολής για ανακύκλωση από αποτσίγαρα

Πολύ αισιόδοξα τα αποτελέσματα της πρώτης αποστολής για ανακύκλωση από αποτσίγαρα και φίλτρα ηλεκτρονικού τσιγάρου μέσω του προγράμματος#gopafree, μια πρωτοβουλία του πρώην ΦΟΔΣΑ, που ξεκίνησε στο νησί την προηγούμενη χρονιά. 

Η 2η ανταποδοτική ανακύκλωση, μετά από τα ρούχα-παπούτσια, απέφερε τα πρώτα χρήματα στον λογαριασμό της Εθελοντικής Αιμοδοσίας Σύρου, ενός ιστορικού και πρωτοπόρου συλλόγου  με τεράστια συμβολή τόσο στο νησί όσο και σε όλη τη χώρα μας.

Ο Δήμος συμμετέχει στο νέο εγχείρημα με στόχο την ανακύκλωση των αποτσίγαρων, καθώς και την ευαισθητοποίηση όλων για τους κινδύνους περιβαλλοντικής μόλυνσης από τα αποτσίγαρα.

Υπενθυμίζουμε  ότι:

  • Τα αποτσίγαρα είναι μια από τις πιο επικίνδυνες και ύπουλες μορφές περιβαλλοντικής ρύπανσης, διότι δεν είναι βιοδιασπώμενες. 
  • Τα αποτσίγαρα περιέχουν αφθονία τοξικών χημικών ουσιών και πλαστικό και εξοντώνουν αθόρυβα και αόρατα με την ένταση όπλων μαζικής καταστροφής.
  • Τα αποτσίγαρα αποδομούνται με πολύ αργό ρυθμό.
  • Μόνο ένα τσιγάρο σε περίπου επτά λίτρα νερού είναι θανατηφόρο για μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε γλυκά ή αλμυρά νερά.
  • Το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς παραλιών είναι γόπες. Στην Ελλάδα «παράγουμε» περίπου 22 δισ. αποτσίγαρα ή 3.500 τόνους.
  • Τα αποτσίγαρα συλλέγονται μέσω του προγράμματος #gopafree της CigaretCycle, με τη χρήση ειδικών κάδων (τοποθέτηση σε επιλεγμένα σημεία), διαχωρίζονται και με ειδική διαδικασία παράγουν νέα ανακυκλωμένα βιομηχανικά προϊόντα, όπως πλαστικές παλέτες. Τα υπολείμματα χαρτιού, καπνού και η τέφρα κομποστοποιούνται και παράγεται λίπασμα.

Μπορείτε να βρείτε τους κάδους ανακύκλωσης σε όλο το νησί. Ανακύκλωση μπορείτε να κάνετε και στην επιχείρηση ή τον ιδιωτικό σας χώρο, όπως τα καπάκια σε κλειστές σακούλες με τον κάδο περισυλλογής να βρίσκεται στην είσοδο του αμαξοστασίου στην Ερμούπολη.

 

Σχετικά Άρθρα

Η ΔΕ Κασσάνδρας σφράγισε τις δύο πισίνες της μοιραίας κατασκήνωσης

otavoice

Δήμαρχος Βριλησσίων: Καμιά συνδρομή από την Πυροσβεστική παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας

otavoice

Δήμαρχος Θάσου: “Ανόρυξη νέων γεωτρήσεων για την λειψυδρία”

otavoice

Σικυώνιοι Αρχαιολογικοί Περίπατοι: Μια ξεχωριστή εμπειρία ξενάγησης στην Αρχ. Σικυώνα

otavoice

Δ.Πατρέων: Ενημέρωση παιδιών των παιδικών κατασκηνώσεων, για την προσβασιμότητα

otavoice

Δήμαρχος Πεντέλης; «Έπρεπε τα εναέρια μέσα, να έρθουν νωρίτερα»

otavoice