OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Παιχνίδια του ΠΟΥ με την Όμικρον- Χθες δεν είχε εικόνα επικινδυνότητας και σήμερα εκτιμά υψηλό κίνδυνο

Περίεργα παιχνίδια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που μέσα σε ένα 24ωρο ανασκευάζει πλήρως την εκτίμηση του  για την μετάλλαξη Όμικρον. Χθες σε παρέμβαση του μετά τον πανικό που επικράτησε και οδήγησε στον αποκλεισμό των χωρών της Νοτίου Αφρικής,  ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν δεν είναι σαφές αν η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2 ή αν προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια. Μάλιστα τόνισε ότι θα χρειαστούν «μέρες έως και αρκετές εβδομάδες» μέχρι να εκτιμήσουν οι επιστήμονες πόσο σοβαρή είναι, ενώ προέτρεψε την παγκόσμια κοινότητα να μην λειτουργεί χωρίς επιστημονικά δεδομένα με αφορμή τα βιαστικά μέτρα αποκλεισμού των χωρών της νότιας Αφρικής.

Σήμερα λίγες ώρες μετά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με νέα παρέμβαση του εκτιμά ότι το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η υπηρεσία του ΟΗΕ, στις τεχνικές της συμβουλές προς τα 194 μέλη της, τα κάλεσε να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού» προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.

«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο ΠΟΥ. «Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός», τόνισε.

Ωστόσο ο οργανισμός εκτίμησε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να κατανοηθεί η ικανότητα του Όμικρον να διαφεύγει της προστασίας που προκαλούν τα εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις από άλλα στελέχη του κορονοϊού, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

«Κρούσματα covid-19 και μολύνσεις αναμένονται σε εμβολιασμένους, αν και σε μικρότερο και αναμενόμενο ποσοστό», κατέληξε.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο πανδημικό μέτωπο η Βρετανία αποφάσισε να συγκαλέσει τη Δευτέρα έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας της G7 για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις με την πανδημία.

Να θυμίσουμε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε επιδείξει ανεξήγητη καθυστέρηση στον εντοπισμό του επιδημιολογικού κινδύνου από την εμφάνιση του COVID19 στην Κίνα και μάλιστα είχε κατηγορηθεί από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράπμ, για σκοπιμότητα κάτι που είχε οδηγήσει σε απόφαση διακοπής της χρηματοδότησης του, την  οποία επανάφερε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος.  Προκαλεί εντύπωση ότι η είδηση της μετάλλαξης διοχετεύτηκε Παρασκευή και επέφερε ραγδαία πτώση στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, γεγονός που εκτιμάται ότι εμπεριέχει κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Η ασάφεια των τοποθετήσεων του ΠΟΥ επιτείνει το κλίμα αμφισβήτησης και δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή και την εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα, δημιουργώντας στους πολίτες ανασφάλεια και λογική αντίδραση.

Σχετικά Άρθρα

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Βογκάν Γέθινγκ

otavoice

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

otavoice

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας ενάντια στο νομοσχέδιο για Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση

otavoice

Αλλεπάλληλοι και μυστηριώδεις εκτροχιασμοί τρένων στη Ρωσία

otavoice

ΕΛΑΣ: Αποκαλύψεις για την εγκληματική οργάνωση που διέπραττε εκβιασμούς – Έχουν εξιχνιασθεί 78 υποθέσεις

otavoice

“Κάηκε” η Μαδρίτη για τους πρωταθλητές Ευρώπης (video)

otavoice