OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Ο Μακρόν υπόσχεται πρωθυπουργό «άμεσα υπεύθυνο για τον οικολογικό σχεδιασμό»

«Η πολιτική που θα ακολουθήσω την επόμενη πενταετία θα είναι οικολογική ή δεν θα είναι. Πορεία για την οικολογία αυτό το Σάββατο για τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο απερχόμενος πρόεδρος, υποψήφιος για επανεκλογή, υποσχέθηκε, ενώπιον λίγων χιλιάδων ανθρώπων που προσήλθαν να παρακολουθήσουν τη συνάντησή του στη Μασσαλία , να διορίσει έναν Πρωθυπουργό «άμεσα υπεύθυνο για τον οικολογικό σχεδιασμό».

Ο στόχος: να προχωρήσουμε «διπλάσιο» για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ένα διπλό καπέλο για τον «αγώνα του αιώνα», τον οποίο ο Εμανουέλ Μακρόν συγκρίνει με τον «19ο αιώνα, όταν, αντιμέτωπος με εκπαιδευτικές προκλήσεις, ο Ζυλ Φερί ήταν και Πρόεδρος του Συμβουλίου και Υπουργός Δημόσιας Εκπαίδευσης».

Αυτή η ανακοίνωση έρχεται καθώς η περιβαλλοντική ομάδα Extinction Rébellion κατέλαβε μέρος των Grands Boulevards στο Παρίσι αυτό το Σάββατο για να προειδοποιήσει για την κλιματική έκτακτη ανάγκη και να καταγγείλει την αδράνεια των ηγετών σε αυτό το θέμα. Ο Εμμανουέλ Μακρόν το ξέρει, το πρόγραμμά του σε ό,τι αφορά την οικολογία πρέπει να ενισχυθεί. Ισχυρίζεται επίσης ότι «άκουσε» το μήνυμα του πρώτου γύρου, όπου ο επαναστάτης Jean-Luc Mélenchon, πρωταθλητής του οικολογικού σχεδιασμού, παραλίγο να δημιουργήσει μια έκπληξη και να φτάσει στον δεύτερο γύρο.

Δύο «ισχυροί υπουργοί»
Αυτός ο αρχηγός της κυβέρνησης θα «υποστηριχτεί από δύο ισχυρούς υπουργούς», διευκρίνισε ο υποψήφιος πρόεδρος. Πρώτον, «ένας υπουργός Ενέργειας Σχεδιασμού» που «θα έχει την αποστολή να κάνει τη Γαλλία το πρώτο μεγάλο έθνος που θα βγει από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα».

Ως ενίσχυση θα έρθει ένας υπουργός «υπεύθυνος για τον εδαφικό οικολογικό σχεδιασμό», ο οποίος, σε μια «μαζική ατζέντα αποκέντρωσης», θα εργαστεί για να «αλλάξουμε τα μέσα μετακίνησης σε καθημερινή βάση», «επενδύουμε σε ποτάμιες και σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές», επιτάχυνση της ανακαίνισης των κατοικιών , τουλάχιστον 700.000 ετησίως τα επόμενα 5 χρόνια», ή ακόμα και «πράξη για την ποιότητα του νερού, του αέρα και των τροφίμων».

«Δεν έχουμε κάνει τίποτα αυτά τα πέντε χρόνια»

«Notre-Dame-des-Landes, Europacity, το Golden Mountain στη Γουιάνα, Terminal 4 στο Roissy. (…) Όλα αυτά τα έργα, ποιος τα σταμάτησε επειδή δεν ήταν οικολογικά; Εμείς είμαστε, όχι αυτοί!, υπερασπίστηκε. Δεν έχουμε κάνει τίποτα αυτά τα πέντε χρόνια. Γεγονός παραμένει ότι το κράτος καταδικάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο για κλιματική αδράνεια ενόψει της βραδύτητας του να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Μήνυμα ελήφθη, σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο. «Αυτό που μας είπε ξανά η Giec είναι ότι δεν είναι αρκετό, πρέπει να πάμε δύο φορές πιο γρήγορα. Ξέρεις τι ? Θα το κάνουμε», πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν, παρατηρώντας «δύο αγωνίες»: εκείνους που φοβούνται έναν «πιο βιώσιμο πλανήτη» και εκείνους «αυτούς που φοβούνται μια πολύ γρήγορη αλλαγή».

Η Μαρίν Λεπέν «ανίκανη» και «κλιματοσκεπτικιστική»

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπόσχεται «πλήρη ανανέωση» της πολιτικής του. Ο υποψήφιος σκοπεύει να κατασκευάσει πενήντα αιολικά πάρκα στη θάλασσα μέχρι το 2050, σε αντίθεση με ό,τι προτείνει η αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν , η οποία θέλει να διαλύσει τον τομέα της αιολικής ενέργειας. Δεν παρέλειψε να ξύσει την τελευταία, κρίνοντας ότι «ακόμη και ανίκανη, είναι κλιματοσκεπτικιστική» μπροστά σε κοινό που είχε συγκεντρωθεί στο Pharo, στο 7ο διαμέρισμα της Μασσαλίας.

Επένδυση σε πράσινο υδρογόνο, ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα, φύτευση 140 εκατομμυρίων δέντρων ή απορρύπανση παλιών χωματερών… Άλλες υποσχέσεις του υποψηφίου Μακρόν υπέρ της οικολογίας υπάρχουν, αλλά τώρα έρχονται αντιμέτωπες με τον σκεπτικισμό ορισμένων ψηφοφόρων. «Δεν έχω καμία επιθυμία να κάνω άλλα 5 χρόνια. Όχι, δεν θέλω να τα κάνω πάνω από αυτό, θέλω να τα αναθεωρήσω πλήρως. Θέλω να είναι 5 χρόνια πλήρους ανανέωσης», υποσχέθηκε.

Πηγή leparisien

Σχετικά Άρθρα

Σιβηρία: Μαίνονται 31 δασικές πυρκαγιές – Εκατοντάδες παιδιά απομακρύνονται από κατασκηνώσεις

otavoice

Ζελένσκι: Για τη δημιουργία «ουδέτερης ζώνης» η προέλαση στο Κουρσκ

otavoice

Αλλαγή καιρού με βροχές και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

otavoice

Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν για να «τρέξει» συμφωνία για τη Γάζα – Νετανιάχου και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται

otavoice

«Ηλεκτρονικός φάκελος» για «μαύρα ενοίκια» και αδήλωτα τετραγωνικά

otavoice

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Ανοιχτοί σήμερα 18 φάροι σε όλη τη χώρα

otavoice