OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Επανεξελέγη Πρόεδρος της Γαλλίας, ο Εμμανουέλ Μακρόν με 58%

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας συγκεντρώνοντας 58,5% των ψήφων, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, δημοσιοποιώντας το ακόμη προκαταρκτικό τελικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων.

Η αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν έλαβε 41,45% των ψήφων, ιστορική επίδοση για τη γαλλική ακροδεξιά.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 72% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Στους παριζιάνικους κήπους του Champs de Mars, του Πύργου του Άιφελ στήθηκε η φιέστα του Εμμανουέλ Μακρόν, όπου έχουν συγκεντρώθηκαν χιλιάδες οπαδοί και στελέχη του Γάλλου Πρόεδρου, ο οποίος πανηγύρισε την επανεκλογή μαζί τους.

Η Μαρίν Λεπέν αναγνωρίζοντας το αποτέλεσμα και την καθαρή εκλογή Μακρόν, ανέφερε: «Το αποψινό αποτέλεσμα από μόνο του αντιπροσωπεύει μια ηχηρή νίκη»

Ο Μακρόν πάντως δεν μπορεί να περιμένει να του δοθεί καμία περίοδος χάριτος αφού πολλοί, ιδίως από την αριστερά, τον ψήφισαν με μεγάλη επιφύλαξη και μόνο για να μπλοκάρουν τη νίκη της ακροδεξιάς.

 

 

 

 Εμανουέλ Μακρόν: Από εδώ και πέρα είμαι πρόεδρος όλων

“Μετά από πέντε χρόνια δύσκολου μετασχηματισμού, ο γαλλικός λαός με εμπιστεύτηκε να μου δώσει την προεδρία για ακόμη πέντε χρόνια”, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε: “Ευχαριστώ! Και θα κάνω ό,τι πρέπει, αυτό που σας πρέπει! Ευχαριστώ! Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Γάλλους και όλες τις Γαλλίδες που και στους δύο γύρους εκλογών με εμπιστεύτηκαν για μια πιο ισχυρή Ευρώπη με επενδύσεις, με μεταρρυθμίσεις βαθύτατες, προκειμένου να δώσουμε μια νέα πνοή στην καινοτομία και την οικολογία. Η Γαλλία θα γίνει ένα μεγάλο έθνος οικολογίας”.

 “Γνωρίζω επίσης ότι πολλοί συμπατριώτες ψήφισαν εμένα, όχι για να στηρίξουν εμένα, αλλά για να στήσουν ανάχωμα στην Ακροδεξιά. Η ψήφος σας με κινητοποιεί για τα επόμενα χρόνια”, είπε ο Μακρόν που εμφανίστηκε ενωτικός, ζητώντας από το συγκεντρωμένο πλήθος να μην γιουχαΐζει, όταν αναφέρθηκε στην αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν.

 

Ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε και σε όσους επέλεξαν να μην τον ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Πρώτα αναφέρθηκε σε όσους επέλεξαν την αποχή. “Η σιωπή τους σήμαινε μια άρνηση επιλογής, στην οποία πρέπει επίσης να ανταποκριθούμε” διαβεβαίωσε και συνέχισε: “Σκέφτομαι αυτούς που ψήφισαν τη Μαρίν Λεπέν (…) γιατί από εδώ και πέρα ​​δεν είμαι πια υποψήφιος ενός στρατοπέδου, αλλά πρόεδρος όλων”.

Ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέχεια αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: “Θα γράψουμε την ιστορία για τις γενιές μας. Θέλω στα επόμενα πέντε χρόνια της θητείας μου να δούμε αυτούς τους νέους ορίζοντες, που θα οικοδομήσουμε από την αρχή υπέρ της χώρας μας, υπέρ της νέας γενιάς. Ζήτω η Δημοκρατία, Ζήτω η Γαλλία!”.

 Μαρίν Λεπέν: «Θα συνεχίσω τη δέσμευσή μου προς τη Γαλλία και τους Γάλλους»

Η Μαρίν Λεπέν μιλά από το αρχηγείο της στο 16ο διαμέρισμα. Η Μαρίν Λεπέν χαιρετίζει «παρά τις δύο εβδομάδες άδικων, βίαιων μεθόδων», το γεγονός ότι οι ιδέες «που εκπροσωπούμε φτάνουν σε νέα ύψη τη νύχτα των εκλογών. Με περισσότερο από το 43% των ψήφων, το αποτέλεσμα αντιπροσωπεύει από μόνο του μια ηχηρή νίκη». Και να προσθέσει: «Εκατομμύρια συμπατριώτες μας επέλεξαν το εθνικό στρατόπεδο και την αλλαγή. Εκφράζω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου σε όσους με εμπιστεύτηκαν στον πρώτο γύρο και σε όσους, κατά εκατομμύρια, ενώθηκαν μαζί μας στον δεύτερο.

«Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους συμπατριώτες μου από τις επαρχίες και την ύπαιθρο, από τα Υπερπόντια Εδάφη που με έβαλαν στην ηγεσία, συνεχίζει ο υποψήφιος. Αυτή η επίσης ξεχασμένη Γαλλία, δεν την ξεχνάμε. Αποφασισμένοι, είμαστε περισσότερο από ποτέ. Η επιθυμία μας να υπερασπιστούμε τους Γάλλους. Η Μαρίν Λεπέν διαβεβαιώνει επίσης: «Φοβάμαι ότι η πεμπτουσία που ανοίγει δεν θα σπάσει με τις βάναυσες μεθόδους του προηγούμενου. Για να αποφευχθεί η μονοπώληση των εξουσιών από κάποιους, περισσότερο από ποτέ θα συνεχίσω τη δέσμευσή μου για τη Γαλλία και τον γαλλικό λαό με την ενέργεια, την επιμονή και τη στοργή που με γνωρίζετε». Η υποψήφια του RN εγκαινιάζει «τη μεγάλη εκλογική μάχη των βουλευτικών εκλογών. Θα πολεμήσω αυτή τη μάχη δίπλα στον Τζόρνταν Μπαρντέλα, με όλους εκείνους που ήταν αντίθετοι με τον Εμανουέλ Μακρόν, όλους εκείνους που έχουν το έθνος κολλημένο στο σώμα. Θέλουμε να ενώσουμε όλους αυτούς από όπου και αν προέρχονται που θέλουν να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στον Εμανουέλ Μακρόν.

 Ο Μελανσόν ξεκινά την εκστρατεία του για τις βουλευτικές εκλογές

« Μην παραιτηθείτε, αναλάβετε δράση, ειλικρινά, μαζικά. Η δημοκρατία μπορεί να μας δώσει τα μέσα να αλλάξουμε ξανά πορεία, ο τρίτος γύρος ξεκινά απόψε. Στις 12 και 19 Ιουνίου, στις βουλευτικές εκλογές, μπορείτε να κερδίσετε τον κ. Μακρόν. Ένας άλλος κόσμος είναι ακόμα δυνατός, εάν εκλέξετε όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές από τη νέα Λαϊκή Ένωση που πρέπει να επεκταθεί », επέμεινε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν μετά τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Την ανάγκη για μια «σταθερή Ευρώπη και μια Γαλλία που είναι πλήρως δεσμευμένη σε μια πιο κυρίαρχη και πιο στρατηγική Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε τουίτ που ανήρτησε εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του. Ειδικότερα, ο κ. Μισέλ ανέφερε:

«Θερμά συγχαρητήρια αγαπητέ Eμανουέλ Μακρόν.

Σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, χρειαζόμαστε μια σταθερή Ευρώπη και μια Γαλλία που είναι πλήρως δεσμευμένη σε μια πιο κυρίαρχη και πιο στρατηγική Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μπορούμε να βασιστούμε στη Γαλλία για 5 ακόμη χρόνια».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, δηλώνοντας «ευτυχής που θα συνεχίσει να συνεργάζεται» μαζί του και τονίζοντας ότι η Γαλλία είναι μία από τις «στενότερες συμμάχους» της χώρας του.

«Συγχαρητήρια Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή σας στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η Γαλλία είναι ένας από τους στενότερους και σημαντικότερους συμμάχους μας. Χαίρομαι που θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού σε θέματα-κλειδιά για τις δύο χώρες μας και για τον κόσμο» ανέφερε ο Τζόνσον σε ανάρτησή του στο Twitter, στα γαλλικά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συγχαίρει τον ομόλογό του της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, λέει πως θα συνεργαστούν για να «υπερασπίσουν τη δημοκρατία»

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, διαβεβαιώνοντας πως οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για να «υπερασπίσουν τη δημοκρατία».

«Αδημονώ να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία μας – ιδίως για την υποστήριξη της Ουκρανίας, την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε μέσω Twitter ο κ. Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντας τη Γαλλία «εταίρο-κλειδί για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων».

Παρόμοια ήταν η τοποθέτηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που διαβεβαίωσε επίσης μέσω Twitter ότι στην Ουάσινγκτον «ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία μας με τη Γαλλία για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, ενισχύοντας τη μακρά και ισχυρή συμμαχία και φιλία μας».

 Κίνα: Ο πρόεδρος Σι συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έστειλε μήνυμα στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μαρκόν για να τον “συγχαρεί” για την επανεκλογή του, μετέδωσε η κρατική κινεζική τηλεόραση CCTV.

“Εύχομαι να συνεχίσω να εργάζομαι με τον πρόεδρο Μακρόν για να υπερασπιζόμαστε (…), όπως το κάνουμε από τότε που συνήψαμε διπλωματικές σχέσεις, τις αρχές της ανεξαρτησίας, της αμοιβαίας κατανόησης, της διαφάνειας και του αμοιβαίου καλού”, επεσήμανε ο Σι στην ανακοίνωσή του.

Σχετικά Άρθρα

Ο Μεντβέντεφ απειλεί να μετατρέψει το Κίεβο σε διαλυμένη περιοχή

otavoice

Κίεβο: Συντρίμμια μη επανδρωμένου αεροσκάφους έπεσαν σε δημοτικό κτίριο

otavoice

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού: Τι γιορτάζουμε σήμερα 14 Σεπτεμβρίου

otavoice

Βούτσιτς: Ζητά εκλογές στο βορρά του Κοσόβου και επιστροφή των Σέρβων στους θεσμούς

otavoice

Mπάιντεν: «Ο Πούτιν δεν θα επικρατήσει στον πόλεμο με την Ουκρανία»

otavoice

Βραζιλία: Δεκάδες χιλιάδες εστίες πυρκαγιάς μαίνονται στη χώρα

otavoice