OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Επίκαιρη ερώτηση Χατζηγιαννάκη για τα σενάρια μετάθεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε στην Βουλή ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, με αφορμή τα σενάρια που κυκλοφόρησαν για μετάθεση του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών.  Ο κ. Χατζηγιαννάκης καλεί την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας των σημερινών δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων, ώστε οι αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2024, κάτι που συνιστά αντισυνταγματική παρέμβαση.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών, υπεύθυνος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σημειώνει ότι, σύμφωνα με τις διαρροές, «η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει μέσω νομοθετικής διάταξης την παράταση για μερικούς μήνες ακόμη της θητείας των σημερινών δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων, ώστε οι αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2024, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει την αντίδραση του Προεδρείου της ΚΕΔΕ με επανειλημμένες δηλώσεις τους».

«Σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος προκύπτει ότι ο συντακτικός νομοθέτης καταλείπει στον κοινό νομοθέτη ευρεία διακριτική ευχέρεια να οργανώσει την ανάδειξη των αρχών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το γεγονός, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να καθορίζει ελεύθερα τον χρόνο εκλογής των οργάνων, καθώς υποχρεούται να κινείται αυστηρά εντός του πλαισίου που οριοθετούν αφενός η αρχή της ισότητας και αφετέρου οι επικρατούσες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες» επισημαίνει ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:
«Βέβαια, οι πολίτες και η Αυτοδιοίκηση αρχίζουν να χάνουν το μέτρημα των αποφάσεων της ελληνικής Δικαιοσύνης που κάνουν λόγο για αντισυνταγματικές μετεκλογικές αλλαγές της κυβέρνησης της ΝΔ από το 2019, με πιο τρανταχτή εκείνη της αντιδημοκρατικής μεταφοράς αρμοδιοτήτων από τα εκλεγμένα Συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές. Το πολύπαθο αυτό άρθρο των αρμοδιοτήτων έχει αλλάξει 11 φορές από το 2019».

Καταλήγοντας, ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης υπογραμμίζει ότι «λόγω της γενικότερης αντιθεσμικής λογικής που διακατέχει την κυβέρνηση της ΝΔ σε όλη τη διάρκεια της θητείας της, η ενδεχόμενη μεταφορά της ημερομηνίας των εκλογών θα αποτελεί το “κερασάκι στην τούρτα” των αντισυνταγματικών τροποποιήσεων της Νέας Δημοκρατίας».

Σχετικά Άρθρα

Δ. Αθηναίων: Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω ισχυρών ριπών ανέμου στην Αττική

otavoice

Απόλυτα καθαρές οι παραλίες του Δήμου Λαυρεωτικής

otavoice

Δήμος Ηλιούπολης: Άμεση λήψη μέτρων για την Προστασία των Αδέσποτων ζώων

otavoice

Δήμαρχος Δυτικής Αχαϊας: «Βασική προτεραιότητα η συνεχής αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού»

otavoice

Άμεσα και με ασφάλεια εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση του Δήμου Ασπροπύργου

otavoice

Αντίδραση Πελετίδη: Ο Υπουργός Παιδείας συζήτησε το κτιριακό των σχολείων χωρίς τον δήμο Πατρέων

otavoice