OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Παρίσι: Όρκα φάλαινα, στον ποταμό Σηκουάνα- Επιχείρηση διάσωσης

Οι γαλλικές αρχές κατέστρωσαν σχέδιο για να οδηγήσουν πίσω στον ωκεανό μια όρκα που έχασε τον προσανατολισμό της και βρέθηκε στον ποταμό Σηκουάνα: χρησιμοποιώντας ήχους από φάλαινες-δολοφόνους (όπως αποκαλούνται εξαιτίας της κοινής αγγλικής ονομασίας τους – killer whales).

Ύστερα από μια σύσκεψη στην οποία έλαβαν μέρος Γάλλοι και ξένοι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων ειδικών στα θαλάσσια θηλαστικά, ανακοινώθηκε ότι η όρκα θα παρακολουθείται εξ αποστάσεως με drone, ενώ θα εκπέμπονται ήχοι από φάλαινες του συγκεκριμένου είδους, σε μια προσπάθεια να οδηγηθεί πίσω στον ωκεανό.

«Η χρήση αυτών των μη επεμβατικών μεθόδων, από απόσταση πολλών εκατοντάδων μέτρων, θα εμποδίσει σκάφη να την προσεγγίσουν, κάτι που θα μπορούσε να εντείνει το άγχος της και να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη ζωή της όσο και την ασφάλεια των διασωστών», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Για να βοηθήσει το ζώο και να το παρασύρει στη θάλασσα, η νομαρχία του Σηκουάνα-Maritime οργανώνει επιχείρηση διάσωσης, η οποία έχει προγραμματιστεί για σήμερα πρωί του Σαββάτου, 28 Μαΐου. «Η απόφαση λήφθηκε να ευνοηθεί μια μέθοδος ήπιας παρέμβασης, με στόχο τη διασφάλιση απομακρυσμένης παρακολούθησης του ζώου με χρήση drone, συντονισμένη με μια παρέμβαση που στοχεύει στη διασφάλιση της διάδοσης ηχητικών ερεθισμάτων [ήχων που εκπέμπονται από πληθυσμό φάλαινας δολοφόνων]» , είπε σε δήλωση.

«Ελπίζουμε ότι θα του στείλει θετικά μηνύματα να κατέβει τον Σηκουάνα» , αναφέρει η Σοφί Πονσέτ. Το πείραμα είναι ένα πρώτο στη Γαλλία, αλλά έχει ήδη πετύχει με μια ομάδα φαλαινών δολοφόνων στη Νορβηγία.

Κανείς δεν ξέρει αν η επέμβαση θα είναι επιτυχής. «Στη Νορβηγία, το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε μια ομάδα, λιγότερο μακριά από τη θάλασσα, και σε ζώα που ήταν προφανώς σε καλύτερη υγεία. Οπότε περιπλέκει πραγματικά τη χειραγώγηση και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το αποτέλεσμά της », λέει η Sophie Poncet. Προικισμένη με μια ιδιαίτερη ευφυΐα, η όρκα που αντιμετώπιζε δυσκολία μπορούσε επίσης να κατανοήσει την παρενόχληση και να μην έλκεται προς τα ηχητικά σήματα.

«Η παρατεταμένη επαφή με γλυκό νερό μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα, λοιμώξεις, έλκη», Agnès Benet, γιατρός στη θαλάσσια βιολογία

«Είναι αρκετά περίπλοκο να παρέμβεις γιατί η φάλαινα δολοφόνος είναι ένα μεγάλο ζώο και ο Σηκουάνας ένας ειδικός χώρος, συνεχίζει η Sophie Poncet . Η παρέμβαση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπια για να αποφευχθεί το άγχος του ζώου. Το κήτος , πιθανότατα αρσενικό, έχει ύψος μεταξύ 4 και 5 μέτρων και ζυγίζει περισσότερο από έναν τόνο. Η νομαρχία υπενθυμίζει ότι πρόκειται για ένα «άγριο ζώο» με ένστικτο αγέλης, το οποίο θα μπορούσε «να αποτελεί κίνδυνο για τους ανθρώπους».

Πηγή πλ. Le Monde

 

Σχετικά Άρθρα

Ρ. Μέτσολα: Οι προκλήσεις της Κύπρου είναι προκλήσεις της ΕΕ

otavoice

Η Χεζμπολάχ απειλεί νέα πλήγματα το Ισραήλ αν «συνεχίσει να στοχοθετεί αμάχους»

otavoice

Ο Μητσοτάκης στο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Τα εν εξελίξει έργα «στο τραπέζι»

otavoice

Μεγάλη δασική πυρκαγιά στο Σοφικό Κορινθίας-Διακοπή κυκλοφορίας

otavoice

Το Υπουργείο Άμυνας απαντά στην προκλητική τουρκική ανακοίνωση για τις δηλώσεις Δένδια

otavoice

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα τρία μέτρα για τους καταναλωτές – Ποια τιμολόγια θα επιδοτηθούν

otavoice