OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δήμος Κιλκίς: Μνήμες προσφυγιάς στο Χέρσο

Ένα διώροφο σπίτι, κίτρινο, ένα πηγάδι και μια γλάστρα με κόκκινα λουλούδια. Ήταν η μοναδική ανάμνηση που τοποθέτησε στο συρτάρι της μνήμης της η Ασπασία, η μόνη όμορφη εικόνα της ξέγνοιαστης παιδικής ζωής της πριν από τη μεγάλη συμφορά της Μικρασιατικής εκστρατείας.

Το δράμα της Ασπασίας, της μικρής προσφυγοπούλας που έμεινε σε ορφανοτροφείο της Ξάνθης αναζητώντας στις λίγες εξόδους της την οικογενειακή ζεστασιά στην αγκαλιά των δύο υιοθετημένων της αδελφιών, την ιστορία της γιαγιάς της κατέθεσε ως προσωπική μαρτυρία η Διευθύντρια του Γυμνασίου Χέρσου δρ. Ευδοκία Στεργιοπούλου στο συγκινητικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (10/6) στο αναψυκτήριο της Κοινότητας Χέρσου.

Με επίκεντρο τη Σμύρνη προβλήθηκαν εικόνες από το απέραντο λιμάνι και την κοσμοπολίτικη ομορφιά της μαζί με βίντεο με συγκλονιστικές μαρτυρίες προσφύγων που διεκτραγωδούσαν τον ξεριζωμό τους από τα μικρασιατικά παράλια και τις μεγάλες δυσκολίες που συνάντησαν στη νέα πατρίδα.

Στην εκδήλωση ακούστηκαν τραγούδια για τη Σμύρνη διανθισμένα με λογοτεχνικά αποσπάσματα από τα ‘’Ματωμένα Χώματα’’ της Διδούς Σωτηρίου και την ‘’Αιολική Γη’’ του Ηλία Βενέζη που διάβασαν οι μαθητές του Γυμνασίου Χέρσου Ιωάννης Μπουγιουκλίδης, Σύλια Γεωργιάδου, Κωνσταντίνα Κεβρεκίδου, Αντιγόνη Εφραιμίδου, Φωτεινή Χωλίδου, Ελένη Λαμπριανίδου, Καλλιόπη Τσαπαρίδου, Ελένη Κωνσταντινίδου ενώ στην τεχνική υποστήριξη ήταν ο συμμαθητής τους Γιώργος Πλουμιστός.

Από τους διοργανωτές την εκδήλωση χαιρέτησαν εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος Γεώργιος Παντελίδης, ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης και ο Δημήτρης Χατζηαγγελίδης από το Σύλλογο Μικρασιατών Νικομήδειας ‘’Το Κιζδερβεντ’.

Παρόντες ήταν και ο ιερέας του Χέρσου Νικόλαος Αντολίνες και άλλοι ιερείς, ο βουλευτής Γιώργος Φραγγίδης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Χαρίλαος Ξενιτίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Σαρβανίδης, οι Κοινοτάρχες Χέρσου Αθανάσιος Μανδρούκας, Πλαγιάς Γιώργος Χουρσεϊδης, ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου Νίκος Ιντζέλης, ο Πρόεδρος της ΕΠΣΚ Κώστας Πάταρας, Πρόεδροι και εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών φορέων, του Συλλόγου Ποντίων Χέρσου, του Συλλόγου Αντολικορωμυλιωτών Καλίνδριας ‘’Ο Αίμος’’, της Περιβαλλοντικής Ομάδας ‘’Αγιάκ’’, του Αθλητικού Συλλόγου ‘’Δόξα’’ Χέρσου καθώς και του ‘’Απόλλωνα’’ Ελευθεροχωρίου και πλήθος κόσμου.

Σχετικά Άρθρα

Πάνω από 50 ρουκέτες έριξε η Χεζμπολάχ στο Βόρειο Ισραήλ

otavoice

Δ.Ναυπλιέων: Ψήφισμα για την αξιοποίηση της Καραθώνας

otavoice

Η ΔΕΥΑ Κω ανάθεσε μελέτη για τους υδατικούς πόρους

otavoice

Δ. Λουκάς: ❝Σε τροχιά ανάπτυξης ο Δήμος Λαυρεωτικής❞

otavoice

Από 26/8 ξεκινούν οι εγγραφές στο Δημοτικό κολυμβητήριο Ηλιούπολης

otavoice

Ο Δήμος Κορινθίων αλλάζει τα πάντα στις αθλητικές υποδομές

otavoice