OTA VOICE
Uncategorized

Ζελένσκι: Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι «το κοινό καθήκον» του δημοκρατικού κόσμου

Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι «το κοινό καθήκον ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την έναρξη της διήμερης συνόδου στο Λουγκάνο της Ελβετίας, η οποία αναμένεται να χαράξει τα περίγραμμα της μελλοντικής ανοικοδόμησης της εμπόλεμης χώρας.
«Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι το κοινό καθήκον όλου του δημοκρατικού κόσμου» και «η πιο σημαντική συμβολή στην ειρήνη στον κόσμο», δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας που μεταδόθηκε μέσω βίντεο ενώπιον των ηγετών των συμμαχικών χωρών του Κιέβου και πολλών διεθνών θεσμών.

Το έργο προμηνύεται δύσκολο. Το τέλος του πολέμου, που ξέσπασε στις 24 Φεβρουαρίου με την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, παραμένει αβέβαιο, παρά τη μεγάλη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια που έχουν παράσχει στο Κίεβο οι σύμμαχοί του και τη λιγότερο γρήγορη από το αναμενόμενο προέλαση των Ρώσων.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίγκαλ, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ρουσλάν Στεφαντσούκ και μια αντιπροσωπεία 100 ατόμων έφτασαν ήδη από χθες Κυριακή στο Λουγκάνο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα – η χώρα του οποίου έχει αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ γι’ αυτό το εξάμηνο-καθώς και ο ομόλογός του της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι θα βρίσκονται στο Λουγκάνο για να καταρτίσουν ένα είδος Σχεδίου Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Η διάσκεψη είχε σχεδιαστεί πριν από το ξέσπασμα του πολέμου και αρχικά είχε στόχο να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν στην Ουκρανία, κυρίως σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ενδημικής διαφθοράς.

Οδικός χάρτης

Στο Λουγκάνο δεν θα πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη δωρητών, όπου κάθε ένας από τους συμμετέχοντες ανακοινώνει την παροχή πόρων για την Ουκρανία, αλλά έχει στόχο κυρίως να ορίσει τις αρχές και τις προτεραιότητες μιας διαδικασίας ανοικοδόμησης.

Μήπως κάτι τέτοιο είναι πρώιμο καθώς δεν διαφαίνεται το τέλος του πολέμου και οι υπολογισμοί για τις ανάγκες κυμαίνονται ακόμη από μερικές δεκάδες ως μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια;

Για τον Ρόμπερτ Μαρντίνι, γενικό διευθυντή της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, είναι κρίσιμο να δοθεί «μια θετική προοπτική στους πολίτες», όπως εξήγησε στο ελβετικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS.

Η Σχολή Οικονομικών του Κιέβου εκτίμησε το κόστος των ζημιών, που έχουν προκληθεί μέχρι στιγμής σε κτίρια και υποδομές της Ουκρανίας, σε σχεδόν 104 δισεκ. δολάρια. Η οικονομία της χώρας υπολογίζεται ότι έχει ήδη χάσει 600 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναμένεται να προτείνει τη δημιουργία ενός νέου ταμείου για την Ουκρανία, το οποίο πρόκειται να φτάσει τα 100 δισεκ. ευρώ, όπως δήλωσαν πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Η Βρετανία, μία από τις χώρες που βοηθά πολύ ενεργά την Ουκρανία, θα στηρίξει κυρίως την ανοικοδόμηση της πόλης και της περιοχής του Κιέβου, έπειτα από αίτημα του Ζελένσκι, επιβεβαίωσε χθες, Κυριακή, το Φόρεϊν Όφις.

Το Λονδίνο σκοπεύει επίσης να συνεργαστεί με το Κίεβο και τους συμμάχους του για να φιλοξενήσει μια διάσκεψη για την ανάκαμψη της Ουκρανίας το 2023 και να δημιουργήσει ένα γραφείο στη βρετανική πρωτεύουσα, το οποίο θα αναλάβει τον συντονισμό του έργου της ανοικοδόμησης.

Σχετικά Άρθρα

Εντοπίστηκε απανθρακωμένη σορός γυναίκας στο Πάτημα Χαλανδρίου

otavoice

Βελόπουλος: «Παραιτηθείτε, πριν καεί και το τελευταίο δέντρο στην Ελλάδα»

otavoice

Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου

otavoice

Οδηγίες χρήσης των “Seatracks” από το Δήμο Παλαιού Φαλήρου

otavoice

Ο νέος τουριστικός οδηγός του Δήμου Ηρωικής Νήσου Ψαρών

otavoice

Παρίσι 2024: Πρώτες οι ΗΠΑ, στην 47η θέση η Ελλάδα – Αναλυτικά ο πίνακας των μεταλλίων

otavoice