OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Μόσχα: Ενόχληση και νευρικότητα για την παρουσία Πελόζι στην Αρμενία- Μιλά για συνοριακή διαμάχη

Ενοχλημένο και νευρικό το Κρεμλίνο από την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι και αμερικανών βουλευτών στην Αρμενία και την πλήρη στήριξη που παρείχαν στον αρμενικό λαό καταδικάζοντας τα εγκλήματα της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν. Η Μόσχα χαρακτηρίζει ως διένεξη δύο πλευρών, τα όσα συμαβίνουν στην περιοχή, ενώ υπάρχει ξεκάθαρη καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου και της κυριαρχίας της Αρμενικής Δημοκρατίας. 

Η στάση του Κρεμλίνου δείχνει πως το δίδυμο Τουρκία – Αζερμπαϊτζάν δεν κινείται αυτόνομα αλλά έχει τις πλάτες του καθεστώτος Πούτιν. 

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως οι “ηχηρές ανακοινώσεις” από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για τις αιτίες της συνοριακής διαμάχης ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν δεν είναι πιθανό να βοηθήσουν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε πως μια “αθόρυβη και επαγγελματική προσέγγιση” στη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν θα απέδιδε καρπούς.

Ο Πεσκόφ είπε: “Οτιδήποτε… γίνεται με μια αθόρυβη και επαγγελματική προσέγγιση μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων, στη σταθεροποίηση της κατάστασης στα σύνορα, όλα αυτά μπορεί να είναι καλοδεχούμενα. Μπορούν τέτοιες προβεβλημένες ενέργειες και δηλώσεις να συμβάλουν πραγματικά στην εξομάλυνση της κατάστασης; Ας περιμένουμε να δούμε”.

Η Πελόζι επισκέφθηκε την Αρμενία αυτό το Σαββατοκύριακο σε μια χωρίς προηγούμενο ένδειξη της υποστήριξης των ΗΠΑ για τη χώρα, η οποία έχει εμπλακεί για πάνω από τρεις δεκαετίες σε σύγκρουση με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν που διεκδικεί την αποσχισθείσα περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία ιστορικά ανήκει στην Αρμενία.

Στη διάρκεια της επίσκεψής της η Πελόζι έπλεξε το εγκώμιο της δημοκρατίας στην Αρμενία και επέκρινε τις “παράνομες” όπως τις αποκάλεσε επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν, κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 200 άνθρωποι.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης πως παραμένουν κάποια ανεπίλυτα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις σχετικά με μια επιστροφή στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η Ρωσία, που γίνεται όλο και περισσότερο στενός σύμμαχος της Τεχεράνης, ήταν μία από τις χώρες που υπέγραψαν την αρχική πυρηνική συμφωνία του 2015, μαζί με την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης πως καλωσορίζει το γεγονός ότι η Ουκρανία λαμβάνει “κυρίαρχες θέσεις” σε πολλά θέματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω μιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Βουδαπέστη και στις Βρυξέλλες για μια χρηματοδότηση ύψους 7,5 δισεκ. ευρώ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία παρακολουθεί τις εξελίξεις που έχουν σχέση με την Ουγγαρία, αφού η Επιτροπή της ΕΕ συνέστησε το Σαββατοκύριακο την αναστολή ενός μέρους της χρηματοδότησης προς τη Βουδαπέστη λόγω της διαφθοράς στη χώρα.

 Νευρικότητα και στην Τουρκία από την στήριξη των ΗΠΑ 

Νευρικότητα και ενόχληση προκάλσε η επίσκεψη της Πελόζι και στην Άγκυρα, όπου είναι γνωστή η σύμπλευσή της με το καθεστώς Αλίεφ και μάλιστα στήριξε ενεργά την εισβολή του Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ το 2020.

Μπακού και Άγκυρα έχουν χαράξει μια κοινή επιθετική γραμμή αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών που γειτονεύουν, μέσα σε ένα παραλήρημα μεγαλοϊδεατισμού και παντουρκισμού , το οποίο τροφοδοτεί με την στάση της η Ρωσία για τα δικά της συμφέροντα.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δείχνοντας την ενόχληση του, δήλωσε σήμερα ότι οι «προκατειλημμένες» δηλώσεις της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι σχετικά με τις συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, «σαμποτάρουν τις διπλωματικές προσπάθειες» και είναι απαράδεκτες.
Ο Οκτάι, με ανάρτηση του στο Twitter, κάλεσε την Ουάσιγκτον να αποσαφηνίσει αν οι δηλώσεις της Πελόζι απηχούν την επίσημη στάση των ΗΠΑ.

Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη πυρκαγιά στον Παλαμπά Θεσπρωτίας – Εκκένωση του χωριού

otavoice

Unicef – ΠΟΥ: Αίτημα κατάπαυσης πυρός για τον εμβολιασμό 640.000 παιδιών στη Γάζα

otavoice

Τουρκική Εθνοσυνέλευση – Άγριο ξύλο μεταξύ βουλευτών (video)

otavoice

To Κίεβο έδωσε εικόνες για τις «πρώτες ώρες» της εισβολής στο ρωσικό Κουρσκ

otavoice

Επίδειξη ισχύος της Χεζμπολάχ – Εκτοξευτές πυραύλων σε σήρραγες από τον ν. Λίβανο ως τη Συρία

otavoice

Οι τιμές της ενέργειας τον Αύγουστο και η προοπτική για Σεπτέμβριο

otavoice