OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Στο Ερεβάν συναντήθηκε με τον Αρμένιο ΥΠΕΞ, ο Νίκος Δένδιας

Συναντήθηκε σήμερα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με τον ομόλογο του ΥΠΕΞ Αρμενίας Ararat Mirzoyan στο Ερεβάν, σε συνέχεια της συνάντησης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ατζέντα της συνάντησης που γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή με την επιθετικότητα του Παντουρκισμού να απειλεί και τις δυο χώρες, περιλάμβανε διμερείς σχέσεις, συνεργασία εντός τριμερών σχημάτων, εξελίξεις σε Καύκασο & Αν.Μεσόγειο, σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αρμενίας.

Στην Αρμενία έφτασε νωρίτερα  ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Τον Δένδια υποδέχθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Zvartnots της πρωτεύουσας Ερεβάν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, Paruyr Hovhannisyan.

Ο κ. Δένδιας θα γίνει δεκτός και από τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

Η επίσκεψη Δένδια στην Αρμενία θα ολοκληρωθεί με γεύμα εργασίας που θα παραθέσει ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας προς τον Έλληνα ομόλογό του.

Σαφές μήνυμα στις αναθεωρητικές χώρες, ότι «οι ρεβιζιονιστικές πολιτικές θα αποτύχουν», έστειλε από το Ερεβάν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αρμένιο ομόλογό του Αραράτ Μιρζουάν. «Για να αναφέρουμε μια ρεβιζιονιστική δύναμη, η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την πρόσφατη αναταραχή για να υπονομεύσει την ειρήνη και τη σταθερότητα, είτε είναι στον Καύκασο είτε στο Αιγαίο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής. «Μόλις χθες, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε ότι η Ελλάδα στέλνει μικρές ποσότητες αμυντικού οπλισμού στο ελληνικό νησί της Λέσβου. Αυτό έγινε ενώ η Ελλάδα ενεργούσε σύμφωνα με τις υποχρεώσεις μας, όπως αυτές οι υποχρεώσεις απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Η Τουρκία διαμαρτύρεται γιατί η Ελλάδα δεν αφήνει τα εδάφη της ανυπεράσπιστα. Ποιος; Η Τουρκία που έχει εκδώσει casus belli, απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας και διαθέτει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο λίγα μίλια μακριά από τα νησιά του Αιγαίου», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Συνεχίζοντας, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη και πρόθυμη να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, διαμηνύοντας παράλληλα ότι «είμαστε επίσης έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας και τα δικαιώματά μας». «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας» τόνισε με σαφήνεια.

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας κατέστησε εκ νέου σαφές πως η Ελλάδα υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών, σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει και για την Αρμενία. «Πιστεύουμε στο απαραβίαστο των συνόρων» υπογράμμισε, αναφερόμενος στα επεισόδια που συνέβησαν μόλις πριν από λίγες ημέρες μετά τον βομβαρδισμό του αρμενικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των κατοικημένων περιοχών, από τις αζερικές στρατιωτικές δυνάμεις. Παραθέτοντας τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, είπε ότι καταδικάζει σθεναρά όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες και απηύθυνε έκκληση για ειρήνη και επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ελλάδας στην κυβέρνηση και τον λαό της Αρμενίας και σημείωσε πως «οι ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών χρονολογούνται πολλούς αιώνες πριν». Όπως επισήμανε, σήμερα είχαν επίσης την ευκαιρία να αναθεωρήσουν τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και προσέθεσε πως οι ιστορικές τραγωδίες μας ενώνουν. «Η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1996. Η Βουλή των Αρμενίων αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ελλήνων και των Ασσυρίων το 2015» ανέφερε.

Ειδική αναφορά έκανε στην αρμενική κοινότητα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων Ελλήνων πολιτών, υπογραμμίζοντας πως είναι ένας ισχυρός συνδετικός κρίκος.

Εξίσου, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως προσβλέπει να ενισχυθεί η τριμερής εταιρική σχέση με την Κύπρο σε ένα νέο επίπεδο. Αναφερθείς στην τριμερή συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, υπογράμμισε την ανάγκη «να εργαστούμε για την ενίσχυση της σχέσης ΕΕ-Αρμενίας» και δεσμεύτηκε ότι θα επιδιώξει να εξασφαλίσει μια πρόσκληση για να απευθυνθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ το συντομότερο δυνατό και να τους ενημερώσει για το τι συμβαίνει.

Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις ασφαλείας στον Καύκασο, ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Αρμένιο ομόλογό του για την ενημέρωση πάνω σε αυτό το θέμα. «Η θέση μας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ παραμένει αμετάβλητη» τόνισε ο Νίκος Δένδιας και επεξήγησε ότι υποστηρίζει την επίτευξη μιας ειρηνικής, αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Όπως επισήμανε, το Διεθνές Δίκαιο είναι το «Ιερό Ευαγγέλιο» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Και από αυτή την άποψη, χαιρέτισε επίσης το θάρρος του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν που πρότεινε μια νέα προσέγγιση για ένα νέο μέλλον σε αυτή την περιοχή. Ωστόσο, παρατήρησε ότι δεν μπορούν να οικοδομηθούν λύσεις και ειρήνη όταν υπάρχει απειλή βίας. Αυτό ισχύει για την περιοχή του Καυκάσου, αυτό ισχύει για ολόκληρο τον κόσμο, και φυσικά την Ανατολική Μεσόγειο, προσέθεσε.

Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την επανέναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων, καθώς και τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών στην προσπάθεια αυτή, στην οποία συμβάλλει και η Ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ. «Είμαστε επίσης έτοιμοι, μαζί με άλλους εταίρους της ΕΕ, να βοηθήσουμε στη μεσολάβηση για μια πιθανή λύση» διαμήνυσε. Γιατί στο τέλος της ημέρας, συνέχισε, «δεν μπορούμε να αλλάξουμε γεωγραφία. Αλλά οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να ζήσουν ειρηνικά δίπλα-δίπλα. Πιστεύουμε επίσης ότι τα ανθρωπιστικά ζητήματα πρέπει να επιλύονται άμεσα. Και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό».

Ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε στον ομόλογό του τις συνέπειες της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν.

“Δίνουμε σημασία σε μια στοχευμένη απάντηση. Οι μη στοχευμένες δηλώσεις που εξισώνουν τον επιτιθέμενο και το θύμα οδηγούν σε νέα εγκλήματα. Είναι ξεκάθαρο ότι οι συνέπειες πρέπει να εξαλειφθούν. Πρώτα και κύρια είναι η απόσυρση των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν από το αρμενικό έδαφος. Αιχμάλωτοι πολέμου Πρέπει να απελευθερωθεί. Το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός πρέπει να τηρηθεί πλήρως. Ταυτόχρονα, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να σταματήσει τις τυχοδιωκτικές ενέργειες και την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο Μιρζογιάν.

Δήλωσε ότι πριν από δύο χρόνια, την ίδια μέρα το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας επιθετικότητα. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, η σύγκρουση δεν έχει επιλυθεί, καθώς δεν έχουν επιλυθεί οι λόγοι της. Ο υπουργός επανέλαβε ότι η αρμενική πλευρά απορρίπτει την προσέγγιση της βίαιης επίλυσης του ζητήματος και επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να ομαλοποιήσει την κατάσταση στην περιοχή μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ερεβάν, ο κ. Δένδιας έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό Αρμενίας Nikol Pashinyan, παρουσία Αρμένιου ΥΠΕΞ A.Mirzoyan & ΥΠΑΜ S.Papikyan και είχαν συνομιλίες σχετικά με σχέσεις Ελλάδας Αρμενίας & τις εξελίξεις στον Καύκασο. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε την πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας στην Αρμενία.

Σχετικά Άρθρα

Μαίνονται οι μάχες στο Κουρσκ, 130.000 οι εκτοπισμένοι – Προελαύνουν οι Ρώσοι στην ανατολική Ουκρανία

otavoice

Το Ισραήλ σφυροκοπά την κεντρική και νότια Γάζα – Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες

otavoice

ΣΥΡΙΖΑ: Θέμα ηγεσίας έθεσε ο Παύλος Πολάκης – Αποχώρησε από την ΠΓ η ομάδα των «87»

otavoice

Πούτιν: Η Ουκρανία προσπάθησε να πλήξει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Κουρσκ

otavoice

Νέα διάσωση μεταναστών στη Γαύδο – Αποβιβάστηκαν 57 άτομα

otavoice

Ρωσία: Aνακοίνωσε ότι απέτρεψε απόπειρα ουκρανικής διείσδυσης στην περιφέρεια Μπριάνσκ

otavoice