OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Μπάιντεν: Είμαστε «σε επιφυλακή και σε δράση» για τον τυφώνα Ίαν

Ο τυφώνας Ίαν κατευθύνεται προς τη Φλόριντα ως καταιγίδα κατηγορίας 3, όπου πολλές πτήσεις έχουν ακυρωθεί και χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν εντολή να εκκενώσουν.

Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί στενά τον τυφώνα Ίαν καθώς κατευθύνεται προς τη Φλόριντα, με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις και να μιλά με τοπικούς αξιωματούχους στην προβλεπόμενη πορεία της καταιγίδας ενόψει της στεριάς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από το απόγευμα της Τρίτης, ο τυφώνας Ίαν παραμένει στην κατηγορία 3. Οι άνεμοι της καταιγίδας αυξήθηκαν ελαφρά στα 120 μίλια την ώρα, αφού μειώθηκαν ως αποτέλεσμα της πτώσης στη δυτική Κούβα. Ο Ίαν αναμένεται να συνεχίσει να ενισχύεται αργότερα την Τρίτη και να γίνει Κατηγορία 4 πριν το τέλος της ημέρας. Αναμένεται να χτυπήσει τη Φλόριντα την Τετάρτη.

«(Η) πρόβλεψη μπορεί να αλλάξει, αλλά προς το παρόν οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να είναι ένας πολύ σοβαρός τυφώνας, απειλητικός για τη ζωή και καταστροφικός αντίκτυπος», είπε ο Μπάιντεν από το Rose Garden την Τρίτη σε εκδήλωση για τη μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης. «Η διοίκηση βρίσκεται σε επιφυλακή και σε δράση για να βοηθήσει τον λαό της Φλόριντα».

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre είπε νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου της Τρίτης ότι ο Μπάιντεν είχε ξεχωριστές συνομιλίες με τους Δημάρχους Jane Castor της Τάμπα, Ken Welch της Αγίας Πετρούπολης και Frank Hibbard του Clearwater.

Ο Μπάιντεν είπε αργότερα ότι οι δήμαρχοι που κάλεσε «είναι επικεντρωμένοι στην ασφάλεια των κοινοτήτων τους και κάνουν ό,τι μπορούν για να βγάλουν τους ανθρώπους από το κακό». Ο Πρόεδρος είπε ότι «είπε στον καθένα από αυτούς στις συνομιλίες μου ξεχωριστά, ό,τι χρειάζονται – το εννοώ ειλικρινά, ό,τι χρειάζονται – επικοινωνήστε μαζί μου απευθείας».

Ούτε ο Ζαν-Πιερ ούτε ο Πρόεδρος είπαν ότι υπήρξαν κλήσεις μεταξύ του Μπάιντεν και του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις – ενός συντηρητικού πυροβόλου που έχει επανειλημμένα επικριθεί από την κυβέρνηση. Ωστόσο, ο Διοικητής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης, Ντιν Κρίσγουελ, δήλωσε την Τρίτη ότι μίλησε με τον κυβερνήτη την Παρασκευή μετά από αίτημα του Προέδρου.

«Μίλησα με τον κυβερνήτη DeSantis την Παρασκευή για να ακούσω τις κύριες ανησυχίες του και τις προτεραιότητές του για την ανταπόκριση και τις ενέργειες ετοιμότητας. Και αρχίσαμε αμέσως να μεταφέρουμε πόρους και προσωπικό και ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε το αίτημα του κυβερνήτη DeSantis για δήλωση έκτακτης ανάγκης πριν από την ξηρά. Αυτό διασφάλισε ότι μπορέσαμε να αρχίσουμε αμέσως να υποστηρίζουμε τις ανησυχίες του κυβερνήτη που μου μετέφερε», είπε ο Criswell.

Αργότερα πρόσθεσε: «Ο Πρόεδρος με ζήτησε να επικοινωνήσω με τον κυβερνήτη νωρίς πριν θέσουμε σε ισχύ τη δήλωση. Εγώ το έκανα αυτό. Ο περιφερειακός μου διαχειριστής είναι μαζί με τον κυβερνήτη αυτή τη στιγμή, φροντίζοντας να κατανοήσουμε ποιες είναι οι ανάγκες και ότι εστιάζουμε στις τρέχουσες ανάγκες ασφάλειας ζωής που πρέπει να καλυφθούν.”

Ο Κρίσγουελ πρόσθεσε ότι ο Μπάιντεν ρώτησε τους δημάρχους για τις ανάγκες τους και την πρόοδό τους με τις υποχρεωτικές εντολές εκκένωσης στις πόλεις τους κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους.

Κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεών του, ο Μπάιντεν προέτρεψε τους πολίτες της Φλόριντα να ακούσουν τους τοπικούς αξιωματούχους και να ακολουθήσουν τις εντολές εκκένωσης, λέγοντας ότι «η ασφάλειά τους είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο».

«Ξέρω ότι η καρδιά μας είναι με όλους όσους θα νιώσουν τις επιπτώσεις αυτής της καταιγίδας. Και θα είμαστε μαζί σας σε κάθε βήμα», πρόσθεσε. «Δεν θα φύγουμε».

Η Κρίσγουελ είπε ότι μίλησε επίσης τηλεφωνικά τη Δευτέρα με τους κυβερνήτες της Νότιας Καρολίνας και της Τζόρτζια σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της καταιγίδας στις πολιτείες τους.

Ο Κάστορ είπε την Τρίτη ότι η πρόβλεψη για την επίδραση του τυφώνα Ίαν στην πόλη «δεν έχει αλλάξει πολύ», καθώς η αργοκίνητη καταιγίδα αναμένεται να φέρει «καταστροφική ποσότητα νερού» στην περιοχή του κόλπου της Τάμπα.

Ο Κάστορ είπε ότι στο τηλεφώνημα με τον Μπάιντεν και τον Κρίσγουελ, ο Πρόεδρος «ήθελε απλώς να διασφαλίσει ότι είχαμε όλους τους πόρους που χρειαζόμασταν και μας εύχεται ξεκάθαρα ότι καλύτερο».

Ο τυφώνας Ian δεν αναμένεται να αποτελέσει σημαντική απειλή για την εθνική προσφορά πετρελαίου και βενζίνης, ακόμη και καθώς η καταιγίδα της Κατηγορίας Τρίτης εκτροχιάζει κάποια παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν 2,4% το πρωί της Τρίτης, αν και παραμένουν κοντά στα χαμηλά οκτώ μηνών και υποχωρούν απότομα την περασμένη εβδομάδα.

Αν και θα μπορούσαν να υπάρξουν τοπικά προβλήματα εφοδιασμού στη Φλόριντα που προκλήθηκαν από την καταιγίδα, ο τυφώνας Ian δεν φαίνεται να αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την εθνική προμήθεια πετρελαίου και βενζίνης σε μεγάλο βαθμό, επειδή η Φλόριντα δεν είναι σημαντικός παραγωγός ή διυλιστήριο.

Είναι σημαντικό ότι ο κόμβος των διυλιστηρίων και των παραγωγών στην Ακτή του Κόλπου δεν βρίσκεται στην πορεία της καταιγίδας, όπως προβλέπεται επί του παρόντος.

«Αυτό δεν πρόκειται να είναι ένα σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου», δήλωσε ο Michael Tran, στρατηγικός εμπορευμάτων και ψηφιακής νοημοσύνης στην RBC Capital Markets.

Σχετικά Άρθρα

Εξελίξεις στο Κυπριακό «βλέπει» ο Ν. Χριστοδουλίδης

otavoice

«Ψηφιακό βραχυκύκλωμα»: Προβληματισμός, πότε θα ξεπεραστεί και αν ξανασυμβεί

otavoice

ΥΠΕΝ: Η Ελλάδα μείωσε κατά 70% τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για παράνομες χωματερές

otavoice

Microsoft: «Λύθηκε το πρόβλημα» – Συγγνώμη για το χάος ζητάει η Crowdstrike

otavoice

Τουρκικές απειλές για Κύπρο: «Μην με καλείς τόσο από καρδίας, μπορεί να έρθω ξαφνικά ένα βράδυ…»

otavoice

Βόρεια Κορέα – Ρωσία: Ενισχύονται οι διμερείς στρατιωτικές συμφωνίες

otavoice