OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες

“Άστραψε και βρόντηξε” η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδος

Μια πρωτοφανής κρίση βιώνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδος καθώς οι ιδεολογικές διαφορές  οξύνουν το κλίμα δημιουργώντας διχόνοιες και συγκρουσιακές καταστάσεις.

Η διαδικασία της Πέμπτης 11-4-2019 για την συγκρότηση σε σώμα του Γενικού Συμβουλίου της ΟΣΥΑΠΕ, αποδεικνύει την προβληματική κατάσταση την οποία βιώνει η Ομοσπονδία  από την άποψη ότι έχουμε μια πλειοψηφία παράταξης όπου βρίσκουν στέγη ΠΑΜΕ, ΠΑΣΚΕ και δεξιοί (όπως τους αποκαλούσαν οι ίδιοι παλαιότερα) με μόλις 34% η οποία να επιχειρεί τη συγκρότηση του οργάνου στη βάση συνεργασιών άνευ αρχών, στη βάση εισοδισμού και διασπάσεων, μετατρέποντας την έννοια της υγιούς ανιδιοτελούς εκπροσώπησης σε μια φτηνή  παρτίδα πόκερ.

Άποψη της Ομοσπονδίας είναι ότι τα όργανα σε κάθε επίπεδο από τα πρωτοβάθμια μέχρι τα τριτοβάθμια θα πρέπει να συγκροτούνται στη βάση ενός συγκεκριμένου πλαισίου αρχών. Δυστυχώς αυτό που παρατηρείται είναι μια σύμπραξη προσώπων χωρίς αρχές στην κατεύθυνση κάποιοι να ελέγξουν  τα όργανα και μόνο.

Με αυτή τη λογική από την πλευρά αυτής, σαν μέλη του ΓΣ, αντιστέκονται στην προσπάθεια καθιέρωσης, μίας πλήρους «καθεστωτικής μονοκρατορίας» του μηχανισμού του ΠΑΜΕ με ψεύτικες αποδόσεις κατηγοριών και τη διαπόμπευση συνδικαλιστών και σωματείων. Για το λόγο αυτό, επίσης δεν πρόκειται να στηρίξουν ούτε τους πρόθυμους «συνοδοιπόρους» του, με τους ala carte «παραταξιακούς» μανδύες για να διατηρήσουν τα συνδικαλιστικά τους «προνόμια».

Για την εκλογή στις θέσεις του Προεδρείου του Γενικού Συμβουλίου απαιτείται πλειοψηφία του μισού συν ένα των μελών του. Σε περίπτωση που αυτό δεν επιτυγχάνεται σε δυο αλλεπάλληλες ψηφοφορίες, στην τρίτη απαιτείται σχετική πλειοψηφία. Στη διαδικασία της εκλογής του Προέδρου του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας υπήρξαν 5 προτάσεις. Τα αποτελέσματα των τριών ψηφοφοριών που έγιναν και στις οποίες δεν συγκέντρωσε κανείς υποψήφιος την απαιτούμενη πλειοψηφία, είχαν ως εξής:

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΓΣ 1η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ

2η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ

3η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ

Ο υποψήφιος από ΕΑΚ (ΠΑΜΕ – ΠΑΣΚΕ – δεξιοί) 14 ψήφοι 14 ψήφοι 14 ψήφοι
Ο υποψήφιος από Περιφερειακή ΣΥΜΜΑΧΙΑ 9 ψήφοι 9 ψήφοι 14 ψήφοι
Ο υποψήφιος από ΠΑΕΚ 5 ψήφοι 5 ψήφοι 5 ψήφοι
Ο υποψήφιος από ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 5 ψήφοι 5 ψήφοι Απέσυρε την υποψηφιότητα
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Ο υποψήφιος από ΕΕΑΚ 5 ψήφοι 5 ψήφοι 5 ψήφοι
Αριστερή Παρέμβαση

Μετά από αυτά, η ΠΑΜΕτική πλειοψηφίσασα Γενική Σύμβουλος του 34%  έληξε μονομερώς τη συνεδρίαση επιδεικνύοντας προκλητική καταστρατήγηση του νόμου  αλλά  και του  καταστατικού  λειτουργίας της  ΟΣΥΑΠΕ, αλλοιώνοντας καταφανώς την απόφαση του 8ου συνεδρίου της ΟΣΥΑΠΕ.

Βέβαια, απέστειλε νέα πρόσκληση για σύγκλιση του Γενικού Συμβουλίου την Μεγάλη Τρίτη, όμως επιβάλλεται να θέσει ορισμένους προβληματισμούς και ερωτήματα στους  εργαζόμενους και τους Συλλόγους – μέλη της ΟΣΥΑΠΕ.

  • Πριν το Συνέδριο υπήρξε απόφαση του Συλλόγου Αττικής, (όπου έχει την απόλυτη πλειοψηφία) για να καλύψει οικονομικές υποχρεώσεις άλλων Συλλόγων. Ενέργεια που αποδοκιμάσθηκε από όλες τις παρατάξεις και το απερχόμενο Γενικό Συμβούλιο, καθώς θεωρήθηκε ότι ουσιαστικά εξαγόραζε ψήφους συνέδρων.
  • Στον απολογισμό της η απερχόμενη Πρόεδρος της ΟΣΥΑΠΕ μίλησε ως πρόεδρος της παράταξης της (ΕΑΚ) προσπαθώντας να καπελώσει όλη την συλλογική δουλειά που είχε γίνει από ένα διαπαραταξιακό Διοικητικό Συμβούλιο.  
  • Δεν σεβάστηκε τον αυτοπροσδιορισμό των συναδέλφων και των παρατάξεων και με παλαιοκομματικούς μεθόδους δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας δίπλα  από τον τίτλο με τον οποίο συμμετείχαν στις εκλογές οι παρατάξεις ( Περιφερειακή ΣΥΜΜΑΧΙΑ , ΠΑΕΚ, Αγωνιστική Συνεργασία , Συσπείρωση ,ΕΕΑΚ, Αριστερή παρέμβαση) προσθέτει και ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ κ.α. Ενέργεια που αποσκοπεί στο να περιχαρακώσει τις  συνδικαλιστικές παρατάξεις και να εμποδιστούν τυχόν συνεργασίες. Κανένας σεβασμός στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού αλλά με φασιστικό τρόπο και παλαιοκομματικές τακτικές προχωράει σε ετικετοποίηση  των παρατάξεων και των συναδέλφων.
  •  Ο Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου πρέπει να είναι ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής ο οποίος θα ενώνει και όχι θα διχάζει το Γενικό συμβούλιο. Ένα πρόσωπο που θα διακρίνεται για την  ιστορική του διαδρομή και τους αγώνες του για την δικαίωση των αιτημάτων του συνόλου των συναδέλφων. Έτσι, απέναντι στην τακτική του παλαιοκομματισμού θεωρήθηκε ως χρήσιμο να προτείνουν έναν με ακέραιο χαρακτήρα, άριστο επιστήμονα και με πνεύμα ευρείας συνεργασίας. Πραγματικά,  η πρόταση  είχε και την αποδοχή άλλων συναδέλφων και το αποτέλεσμα της 3ης  ψηφοφορίας τον έφερε στην 1η  θέση όπου ισοψήφησε με τον μονοπαραταξιακό υποψήφιο από την «ΕΑΚ».
  • Μπροστά στο αδιέξοδο που θέλησε να δημιουργήσει η επικεφαλής της «ΕΑΚ», η παράταξη  πρότεινε να γίνει κλήρωση ή νέα ψηφοφορία με τους δύο πρώτους ή το Γενικό Συμβούλιο να πάρει την ευθύνη (άρθρο 35 του καταστατικού) και να  δώσει λύση στο ζήτημα. Η απάντηση που ελήφθη είναι ότι δεν προβλέπεται από το καταστατικό κάτι άλλο και η λύση θα δοθεί στην επόμενη συνεδρίαση του ΓΣ μετά από 6 μήνες!!!! Προφανώς η σκέψη αυτής της άποψης ήταν να εκβιαστεί το σώμα προκειμένου να δεχτεί την πρόταση για ανάδειξη Προέδρου Γ.Σ.  από την παράταξη της «ΕΑΚ».
  • Τις τελευταίες μέρες  η επικεφαλής της ΕΑΚ πιστεύοντας ότι μπορεί να βρει «πρόθυμους» άρχισε να τηλεφωνεί σε μέλη άλλων παρατάξεων προκειμένου να τους εκφοβίσει ή να τους δελεάσει!!!
  • Ήδη  στάλθηκε νέα  πρόσκληση (όχι σε όλα τα μέλη) με θέμα την συγκρότηση οργάνου χωρίς να γίνει γνωστό εάν ρωτήθηκε π.χ. το Νομικό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και εάν υπήρξε έγγραφη απάντηση
  • Τέλος, πως εξηγείται ότι τον Ιανουάριο του 2014 η σημερινή επικεφαλής της παράταξης Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΠΑΜΕ-ΠΑΣΚΕ – δεξιοί) δήλωνε στον Σύλλογο  Περιφέρειας Αττικής  «…ότι πρέπει να κατατεθούν υποψηφιότητες ανά θέση στο προεδρείο και να ψηφίσουν όλοι στην βάση προσώπων και προγραμμάτων.», με αποτέλεσμα στην πλειοψηφούσα παράταξη ¨ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ¨ του 40 % να μην της δώσουν καμία θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο; Αλλά φευ, το ΠΑΜΕ κατέλαβε τις θέσεις του Α΄και Β΄Αντιπροέδρου στο Σύλλογο Αττικής. Πως λοιπόν τολμούν να ψεύδονται όταν σήμερα ρωτούν:  «έχει λογική βάση η απαίτηση ή η διεκδίκηση της θέσης του προέδρου του ΓΣ ή του προέδρου του ΔΣ από άλλη παράταξη εκτός από την 1η ;

Δεν έχει λογική βάση η απαίτηση της απομονωμένης ¨πλειοψηφίας¨ του 34% να αγνοεί την εντολή των εργαζομένων που έδωσαν 66% στις υπόλοιπες παρατάξεις να εφαρμόσουν το άρθρο 13 του καταστατικού το οποίο αναφέρει «…Στην πρώτη συνεδρίασή του το Γ.Σ. εκλέγει το Προεδρείο του, αποτελούμενο από τους: Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γραμματέα σαν τακτικά μέλη και δύο αναπληρωτές. Η εκλογή γίνεται με μυστική ψηφοφορία και χωριστά για κάθε Θέση..»

Το καταστατικό αναφέρει ξεκάθαρα ότι το προεδρείο εκλέγεται!!!! Γιατί λοιπόν διαμαρτύρονται; Ποιο σεβασμό εκφράζουν στη μυστικότητα της ψηφοφορίας όταν ανακοινώνουν εγγράφως «…Απέσυρε τον υποψήφιό της και ψήφισε τον υποψήφιο της ΔΑΚΕ…», «…μοίρασε τις ψήφους της σε ΠΑΕΚ & ΕΕΑΚ …». Αυτή είναι η δημοκρατία τους που ευαγγελίζονται;  

Μπορεί κανείς να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι η ευθύνη εκπροσώπησης της Ομοσπονδίας, η βασική ευθύνη υλοποίησης των αποφάσεων του Συνεδρίου, ανήκει σ’ αυτούς που μπορούν να συνθέσουν και όχι σε όσους διχάζουν;

Η Περιφερειακή ΣΥΜΜΑΧΙΑ επιλέγει να μάχεται και να λειτουργεί ως θεματοφύλακας των δημοκρατικών αξιών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Καλούνται όλους τους συναδέλφους να απομονώσουμε και να αποκρουστούν αποφασιστικά αυτές οι πρακτικές.

Σωματεία ζωντανά, ανοιχτά, δημοκρατικά και όχι  «φέουδα» κομματικών μηχανισμών

Σχετικά Άρθρα

Η ΚΕΔΕ στο Forum του ΟΗΕ για τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης

otavoice

Δ.Βριλησσίων: Ολοκληρώθηκαν οι διαγραμμίσεις, σε περισσότερες από 100 διαβάσεις πεζών

otavoice

Δ.Πύργου: Τιμήθηκαν οι πατριώτες που εκτελέστηκαν στα Φονικά από τους Ναζί

otavoice

Ο Κ. Πελετίδης ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, για την πυρκαγιά της 9ης Ιουλίου

otavoice

Π.Ν.Α: Χορήγηση Υποτροφιών Ακαδημαϊκού έτους 2024 – 2025

otavoice

Δ.Πλατανιά: Συνεδρίασε η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής και Αειφορίας

otavoice