OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ένταση στη μεθόριο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, ενώ ξεκινούν συνομιλίες στις ΗΠΑ

Ένταση σημειώθηκε στην μεθόριο Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν με αναφορές  σήμερα για νέους βομβαρδισμούς  λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών στην Ουάσιγκτον με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης που έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων τους τελευταίους μήνες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο αντίπαλων χωρών του Καυκάσου πρόκειται να μεταβούν σήμερα στις ΗΠΑ για συνομιλίες υπό την αιγίδα του Αμερικανού ομολόγου τους Άντονι Μπλίνκεν.

Λιγότερο από μία εβδομάδα νωρίτερα ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν και ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγεφ δεσμεύθηκαν «να μην καταφύγουν στη χρήση βίας» στη διάρκεια συνόδου κορυφής στη Ρωσία στην οποία παρέστη και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όμως τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα «μονάδες των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν άνοιξαν πυρ (…) εναντίον θέσεων της Αρμενίας που βρίσκονται στον ανατολικό τομέα των συνόρων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν θύματα».

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε τις δυνάμεις της Αρμενίας ότι πυροβόλησαν «με ελαφρά όπλα διάφορων διαμετρημάτων» εναντίον θέσεων του Μπακού, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Το Κρεμλίνο κάλεσε το Γερεβάν και το Μπακού «να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης».

Τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον 286 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών. Εκεχειρία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ τερμάτισε τις χειρότερες μάχες που έχουν σημειωθεί μεταξύ των δύο γειτόνων στον Καύκασο μετά τον πόλεμο του 2020.

Η Αρμενία έχει βρεθεί στόχος της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν, σε δύο πολέμους τις τρεις τελευταίες δεκαετίες για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενός θύλακα η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου είναι Αρμένιοι και ο οποίος έχει κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία του από το Μπακού.

Η εγκληματική εισβολή των Αζέρων του 2020  κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 6.500 ανθρώπους και τερματίστηκε έπειτα από μια εκβιαστική εκεχειρία που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας. Βάσει αυτής η Αρμενία  υποχρεώθηκε να παραχωρήσει εδάφη που έλεγχε επί δεκαετίες και η Μόσχα ανέπτυξε περίπου 2.000 Ρώσους στρατιώτες για να επιτηρούν την τήρηση της εκεχειρίας.

Από τότε υπάρχουν σε εξέλιξη διάφορες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά οι κάτοικοι της Δημοκρατίας του Αρτσάχ έχουν εκφραστεί πως δεν θα δεχτούν καμιά παραχώρηση εδαφών, αφήνοντας αιχμές για την στάση της Αρμενικής κυβέρνησης.

Η ΕΕ έχει καλέσει επανειλημμένα τον Πασινιάν και τον Αλίγεφ στις Βρυξέλλες και οι ΗΠΑ είχαν καλέσει τον Σεπτέμβριο τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών για συνομιλίες.

Η Ρωσία, που θεωρεί τον Καύκασο πίσω αυλή της, αντιμετωπίζει με καχυποψία αυτές τις προσπάθειες, καθώς ανησυχεί ότι οι Δυτικοί θέλουν να επεκτείνουν την επιρροή τους στην περιοχή.

Πηγή πλ. ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη πυρκαγιά στον Παλαμπά Θεσπρωτίας – Εκκένωση του χωριού

otavoice

Unicef – ΠΟΥ: Αίτημα κατάπαυσης πυρός για τον εμβολιασμό 640.000 παιδιών στη Γάζα

otavoice

Τουρκική Εθνοσυνέλευση – Άγριο ξύλο μεταξύ βουλευτών (video)

otavoice

To Κίεβο έδωσε εικόνες για τις «πρώτες ώρες» της εισβολής στο ρωσικό Κουρσκ

otavoice

Επίδειξη ισχύος της Χεζμπολάχ – Εκτοξευτές πυραύλων σε σήρραγες από τον ν. Λίβανο ως τη Συρία

otavoice

Οι τιμές της ενέργειας τον Αύγουστο και η προοπτική για Σεπτέμβριο

otavoice