OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες

«Αλλαγή νοοτροπίας» η προτεραιότητα του υπ. Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Χρ. Παπαστεργίου

Η αλλαγή νοοτροπίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η βασική προτεραιότητα του υποψήφιου περιφερειάρχη Χρήστου Παπαστεργίου, όπως αναφέρει ο ίδιος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις» δηλώνει ότι «ο περιφερειάρχης και η ομάδα του γενικότερα, πρέπει να είναι ο ιθύνων νους που θα συντονίσει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις ώστε να εκπονηθεί το αναπτυξιακό σχέδιο», χαρακτηρίζει ανεπαρκή τη διοίκηση Τζιτζικώστα και για τα στελέχη της παράταξής του τονίζει ότι δεν θα βρει κανείς σε αυτά «φίρμες και αργόσχολους θαμώνες των πρωινάδικων».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις, επισημαίνει ότι «δείχνουν πως δεν υπάρχουν παντοδυναμίες και η ανατροπή είναι εφικτή» και καλεί τους πολίτες να αποφασίσουν, μετά από σκέψη, αν είναι ευχαριστημένοι από την τωρινή διοίκηση, αν τους έχει ενημερώσει υπεύθυνα για τις αρμοδιότητές της, αν τους έχει βοηθήσει κάπου.

Χαρακτηρίζει, άλλωστε, μέγιστη τιμή την ομόφωνη απόφαση των στελεχών του ΚΙΝΑΛ στην Κεντρική Μακεδονία για την υποψηφιότητά του και υπογραμμίζει: «εκπροσωπώ την παράταξη των ενεργών πολιτών που αγωνιούν για τον τόπο τους και φιλοδοξούν να τον αλλάξουν».

Για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας αναφέρει ότι επιδιώκει «το διάλογο με όλες τις παρατάξεις, όχι με κόμματα, τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά», καταλογίζει ευθύνες στον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα για τη μη πραγματοποίηση αυτού του διαλόγου και προσθέτει: «μετά τις εκλογές, θα επιδιώξουμε την προγραμματική σύνθεση στο περιφερειακό συμβούλιο», χωρίς όμως μια «λογική διαμοιρασμού οφικίων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Χρήστου Παπαστεργίου στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τη δημοσιογράφο Π. Γιούλτση:

Ποιες είναι οι τρεις βασικές σας προτεραιότητες για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;
Η πιο σημαντική προτεραιότητα είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Και αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τη διοίκηση της περιφέρειας. Ο περιφερειάρχης και η ομάδα του, γενικότερα, πρέπει να είναι ο ιθύνων νους που θα συντονίσει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις, ώστε να εκπονηθεί το αναπτυξιακό σχέδιο της Κεντρικής Μακεδονίας και, εν συνεχεία, να είναι ο καταλύτης στην εφαρμογή του. Συνέπεια αυτού είναι η διαρκής αξιολόγηση όλων και η αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου και όχι μόνον του ΕΣΠΑ. Ισότιμο, με όλα τα προηγούμενα, είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των ωφελειών που θα προκύψουν, ώστε η Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με τον στόχο της παράταξής μας, να είναι η περιφέρεια της έξυπνης δικτύωσης των δημιουργικών ανθρώπων και πόρων, αλλά και της ευζωίας, της κοινωνικής συνοχής και της περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Έχετε ασκήσει κριτική στον Περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα. Ποια είναι η γνώμη σας συνολικά για τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας;
Η διοίκηση Τζιτζικώστα είναι μια ανεπαρκής διοίκηση. Δεν μπορεί να υποδείξει έστω ένα έργο, σε οποιονδήποτε από τους επτά νομούς, το οποίο να σχεδίασε, να χρηματοδότησε και να υλοποίησε. Επιπλέον, δεν μπορεί να υποδείξει έστω ένα έργο, το οποίο θα δημοπρατήσει έως το 2022, αν επανεκλεγεί.
Η περίφημη απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ κυμαίνεται στο 29%, οφειλόμενη σχεδόν αποκλειστικά σε δράσεις στις οποίες η περιφέρεια είναι απλώς συντονιστής, όπως τα προγράμματα εναντίον της φτώχειας. Εκεί όμως, που απαιτείται δουλειά εκ μέρους της και σχεδιασμός, όπως η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα, η απορρόφηση πόρων είναι μηδενική.
Για αναζήτηση δε και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, πλην του ΕΣΠΑ, ας μην το συζητήσουμε καλύτερα…. Για όλα αυτά, αλλά και για πολλά άλλα, ο κ. Τζιτζικώστας αποφεύγει τον διάλογο, “όπως ο διάολος το λιβάνι”… Το μόνο του επίτευγμα είναι ότι είμαστε πρωταθλητές στην ανεργία, στην φυγή νέων ανθρώπων στο εξωτερικό, στην φτώχεια και στην διαρκή υποχώρηση του εισοδήματός μας. Η Κεντρική Μακεδονία είναι από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης των 28 και από 7η, μεταξύ των 13 της χώρας μας, το 2010, τώρα είναι 9η. Ο νομός, τέλος, με το χαμηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα στην Ελλάδα, είναι ο νομός Σερρών. Δεν νομίζω ότι αρμόζουν στην Κεντρική Μακεδονία αυτά τα “επιτεύγματα”…

Έχετε μέχρι τώρα υπογραμμίσει αρκετές φορές την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στην Περιφέρεια. Τι διαφορετικό πρεσβεύει η δική σας υποψηφιότητα;
Όπως ήδη είπα, την αλλαγή νοοτροπίας. Ούτε εγώ, ούτε τα υπόλοιπα στελέχη του συνδυασμού είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής. Έχουμε τη δουλειά μας, είμαι γιατρός στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” και τις κοινωνικές μας δραστηριότητες. Δεν θα βρείτε σε μας “φίρμες” και αργόσχολους θαμώνες των πρωινάδικων. Είμαστε ενεργοί πολίτες και δεν θέλουμε να γίνουμε παράγοντες. Οι υποψήφιοι της παράταξης #Πράξεις για τη Μακεδονία, είναι άνθρωποι που έχουν αφήσει θετικό αποτύπωμα, όπου δραστηριοποιήθηκαν. Με γνώσεις, εμπειρία και μεράκι θα συνεισφέρουν τα μέγιστα και με ανιδιοτέλεια, στην αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος μας. Η περιφέρεια είναι τόπος δουλειάς. Δεν είναι προθάλαμος για την αρχηγία οποιουδήποτε κόμματος, ούτε καθαρτήριο για το ξέπλυμα αποτυχημένων κυβερνητικών πολιτικών.

Δηλώσατε βέβαιος ότι θα είστε στον δεύτερο γύρο. Πώς σχολιάζετε τα αποτελέσματα, μέχρι στιγμής, των δημοσκοπήσεων και τα στοιχεία των γραφείων στοιχημάτων;
Ο τζόγος δεν με ενδιαφέρει. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχουν παντοδυναμίες και η ανατροπή είναι εφικτή. Οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας οφείλουν να ψηφίσουν μετά από σκέψη. Είναι ευχαριστημένοι από την τωρινή διοίκηση; Τους έχει ενημερώσει υπεύθυνα για τις αρμοδιότητές της; Τους έχει ανοίξει δρόμους; Τους έχει βοηθήσει κάπου; Γνωρίζουν ένα έργο ή μια δράση της περιφέρειας που να τους αφορά; Τους κάλεσε να συμμετάσχουν στην προετοιμασία της επόμενης περιόδου; Γνωρίζουν τον σχεδιασμό της περιφέρειας, που, άλλωστε, δεν υπάρχει;
Από την άλλη, θέλουν μια Κεντρική Μακεδονία, όπως η Αττική της κ. Δούρου, με το Μάτι και τη Μάνδρα; Ή επιθυμούν μια Περιφέρεια με προγραμματισμό και σχέδιο, που να αξιοποιεί κάθε δυνατότητα του τόπου και κάθε δεξιότητα των ανθρώπων; Η πραγματική δημοσκόπηση θα γίνει στις εκλογές και το στοίχημα του μέλλοντος θα κερδηθεί. Είμαι βέβαιος.

 Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τον κόσμο;
Είναι μηνύματα άγνοιας για τις αρμοδιότητες και το πραγματικό έργο της περιφέρειας, αγωνίας για τις ευκαιρίες που χάνονται και για την ζωή που χειροτερεύει, αλλά και προσμονής για κάτι καλύτερο. Αυτό που μόνο άνθρωποι της καθημερινής ζωής, ενεργοί πολίτες, χωρίς ιδιοτέλεια και παρωπίδες, μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν. Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα χάσει άλλη μια ευκαιρία. Θα την χάσουν οι φορείς προσωπικών φιλοδοξιών και οι απολογητές επικίνδυνων και αναποτελεσματικών κυβερνητικών επιλογών.

 Η υποστήριξη του ΚΙΝΑΛ στο πρόσωπό σας ανακοινώθηκε επίσημα στην περιφερειακή συνέλευση του Κινήματος. Έχετε όμως δηλώσει ότι υπερβαίνετε στενές κομματικές αναφορές και πολιτικές προελεύσεις. Πώς ορίζετε εσείς το δικό σας στίγμα ως υποψήφιος;
Η υποψηφιότητά μου ήταν αποτέλεσμα ομόφωνης απόφασης των στελεχών της προοδευτικής παράταξης στην Κεντρική Μακεδονία και αυτό είναι μέγιστη τιμή στο πρόσωπό μου. Δεν αποδέχθηκα το χρίσμα κανενός Καμένου, όπως κάποιοι άλλοι το 2014, ούτε τον διορισμό από κανέναν αρχηγό ή πρωθυπουργό. Γι’ αυτό και δεν έχω καμία αναφορά ή φιλοδοξία στην κεντρική πολιτική σκηνή και δεν είμαι απολογητής κανενός.
Εκπροσωπώ την παράταξη των ενεργών πολιτών που αγωνιούν για τον τόπο τους και φιλοδοξούν να τον αλλάξουν. Είμαστε στην ουσία η πλειοψηφούσα παράταξη, γιατί είμαι βέβαιος, ότι όλοι οι συμπολίτες μας αυτό επιθυμούν. Δεν αγωνιούμε για το πολιτικό μας μέλλον, ούτε θέλουμε να αλλάξουμε την προσωπική μας υπόσταση. Μας ενδιαφέρει ο τόπος και οι άνθρωποί του και τίποτε άλλο.

Έχετε στο μυαλό σας κάποιες σκέψεις μετεκλογικής συνεργασίας; Με ποιες δυνάμεις θεωρείτε μια τέτοια συνεργασία πιθανότερη;
Έχω ήδη πει, από το 2018, ότι εμείς είμαστε αυτοδιοικητική παράταξη, με συγκεκριμένη αντίληψη για την τοπική διακυβέρνηση και την ανάπτυξη. Επιδιώκουμε τον διάλογο με όλες τις παρατάξεις, όχι με κόμματα, τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά. Δυστυχώς, με ευθύνη κυρίως του κ. Τζιτζικώστα, αυτός ο διάλογος δεν γίνεται, όπως θα έπρεπε. Από την πλευρά του, σκεφτόμενος ως συνήθως μικροπαραταξιακά, πράττει ορθά. Τι να πει άραγε; Για το μηδαμινό έργο του ή για τον ανύπαρκτο σχεδιασμό της επόμενης περιόδου; Μόνο για τις προσωπικές του φιλοδοξίες μπορεί να μιλήσει, αλλά αυτές αφορούν την Αθήνα και τη Ν.Δ., όχι τη Μακεδονία και την ανάπτυξή της. Από κοντά και ο κυβερνητικός υποψήφιος, ο οποίος επίσης πράττει ορθά, αφού θα πρέπει να απολογηθεί για το δήθεν έργο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ…
Μετά τις εκλογές, θα επιδιώξουμε την προγραμματική σύνθεση στο περιφερειακό συμβούλιο. Είναι για το καλό του τόπου μας. Αν συμφωνηθεί ένας ελάχιστος κοινός παρονομαστής για την ανάπτυξη, θα είμαστε ενεργά παρόντες στην υλοποίησή του. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα ασκήσουμε σκληρή, αλλά εποικοδομητική αντιπολίτευση στην όποια πλειοψηφία σχηματιστεί.
Σε καμία περίπτωση πάντως, δεν θα μπούμε σε μια λογική διαμοιρασμού οφικίων. Είναι εντελώς αντίθετη με τη φιλοσοφία μας, για το πώς  (πρέπει να)  ασκείται η πολιτική.

Σχετικά Άρθρα

Ο ιδρυτής του otavoice σχολιάζει αυτοδιοικητικά στο “Σημείο Αναφοράς” (Attica TV)

otavoice

Ο Δήμος Αθηναίων δικαιώνεται με παρέμβαση στο ΣτΕ

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «Το απόστημα θα σπάσει- Δίνουμε ένα τέλος σε όλα αυτά που πληγώνουν τους πολίτες»

otavoice

Η ΚΕΔΕ στο Forum του ΟΗΕ για τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης

otavoice

Δ.Βριλησσίων: Ολοκληρώθηκαν οι διαγραμμίσεις, σε περισσότερες από 100 διαβάσεις πεζών

otavoice

Δ.Πύργου: Τιμήθηκαν οι πατριώτες που εκτελέστηκαν στα Φονικά από τους Ναζί

otavoice