OTA VOICE
Απόψεις

Φ. Κυριακίδου: «Ο εξευτελισμός 92 ανθρώπων και της Ευρώπης»

Ενενήντα δύο μετανάστες βρέθηκαν γυμνοί και τραυματισμένοι στον Εβρο, Αυτό πλέον δυστυχώς ξεπερνάει κάθε προηγούμενο σχετικά με τις μεθόδους και τακτικές της γειτονικής μας χώρας που ολοένα συνεχίζει κάθε φορά να μας ξαφνιάζει με την απάνθρωπη στάση της απέναντι στους μετανάστες και την στρατηγική εργαλειοποίησης που έχει υιοθετήσει για το μεταναστευτικό.

Σε ανακοίνωσή της, η ελληνική αστυνομία ανέφερε ότι οι άνδρες κατέθεσαν πως μεταφέρθηκαν στην περιοχή με τρία τουρκικά στρατιωτικά οχήματα, πριν διαταχθούν να βγάλουν τα ρούχα τους και να επιβιβαστούν σε φουσκωτές βάρκες. Οι μαρτυρίες, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, δόθηκαν κατά τη διάρκεια κοινής έρευνας που διεξήγαγαν οι ελληνικές αρχές με αξιωματούχους της Frontex, της συνοριακής υπηρεσίαςτης ΕΕ.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ζητά κατεπείγουσα έρευνα σχετικά με τον εντοπισμό των 92 γυμνών ανθρώπων στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με τηνΤουρκία, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό σοκαριστικό και υπογραμμίζοντας τη «βαθιά θλίψη» για τις εικόνες.

«Ντροπή για τον πολιτισμό η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε 92 μετανάστες τουςοποίους διασώσαμε στα σύνορα. Αναμένουμε από την Αγκυρα να διερευνήσει τοπεριστατικό και να προστατεύσει επιτέλους τα σύνορα της με την ΕΕ.», δήλωσε ο Ελληνας Ύπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασύλου, Νότης Μηταράκης,στο Twitter αναρτώντας την εικόνα των ανδρών να καλύπτουν με τα χέρια τους τα γεννητικά τους όργανα, καθώς σκύβουν στο ύπαιθρο.

Η Τουρκία λοιπόν, αντί να αποτρέπει επικίνδυνες και παράνομες μεταναστευτικές ροές, αντί να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο καιτην Κοινή Δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορα της, ώστε να μπορέσει και πάλι να διαπραγματευτεί ανταλλάγματα.

Η Τουρκία αντίνα σκύβει το κεφάλι σε τέτοιες πρακτικές που παραπέμπουν σε κατάφορες παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου, βρίσκει το θράσος να περνάει στην επίθεση και να κατηγορεί την Ελλάδα είτε με ψευδείς ειδήσεις, είτε με ανυπόστατες κατηγορίες.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο κύριος Ερντογάν υποστήριξε, επίσης, ότι είναι η Τουρκία που διασώζει τους μετανάστες επειδή οι Τούρκοι ως μουσουλμάνοι, εκπληρώνουν τις απαιτήσεις του ισλαμισμού.

Γυρίζουμε προφανώς σε μια φονταμενταλιστική προσέγγιση της εποχής μας με αναχρονιστικές τάσεις και διαθέσεις που το μόνο που εξυπηρετούν είναι οι φαντασιώσεις της τουρκικής ηγεσίας για αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, κάτι που στη κυριολεξία απειλεί ευθέως την ασφάλεια της Ευρώπης, τον δυτικό τρόπο ζωής και όλο το αξιακό σύστημα που διαμορφώθηκε στο πέρασμα του χρόνου και εκφράζει τις κοινωνίες μας. Πλέον, δεν μπορούμε να μιλάμε για έναν κακό γείτονα της Ελλάδος αλλά για έναν εχθρό της Ευρώπης που πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά και αποτελεσματικά.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει απρόσκοπτα να υπερασπίζεται τα σύνορά της δείχνοντας τον απαιτούμενο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.

Φαίη Κυριακίδου

Σύμβουλος Ανάπτυξης, Τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου Νέας Δημοκρατίας

Σχετικά Άρθρα

Η ερημοποίηση της υπαίθρου, ο Έλον Μασκ και η ευθύνη μας για τον τόπο

otavoice

Ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, για την στήριξη των Κτηνοτρόφων

otavoice

Η απόχη και η αποχή, του Γιάννη Γκουντιού

otavoice

Ελίζα Βόζεμπεργκ: “Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι και να υπηρετήσω τα εθνικά μας συμφέροντα”

otavoice

Η Ελλάδα γερνάει και δεν γεννάει

otavoice

Μ. Βελεγράκης: Η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός πολιτικο – διοικητικός

otavoice