OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Σε εξέλιξη η πορεία για το Πολυτεχνείο (Εικόνες)

Λίγο πριν τις 15:30, αντιπροσωπεία φοιτητών έφτασε συμβολή Ακαδημίας και Ιπποκράτους με τη σημαία της εξέγερσης, σηματοδοτώντας την έναρξη της πορείας για τον εορτασμό της 49ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην πύλη του Πολυτεχνείου και ξεκίνησε πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Γύρω στις 17:00, οι διαδηλωτές με την σημαία έφτασαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Eκεί οι φοιτητές απήγγειλαν τον Εθνικό Ύμνο και κατόπιν αποχώρησαν έπειτα από μια μικρή αψιμαχία που σημειώθηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Παράλληλα ξεκίνησε ο κύριος όγκος της πορείας όπου προπορεύεται ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό».

Έντονη η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσει η πορεία. Επίθεση με δύο βόμβες μολότοφ πραγματοποίησαν άγνωστοι, πριν από λίγο, στην οδό Παπαρηγοπούλου, στην πίσω πλευρά της πλατείας Κλαυθμώνος όπου βρίσκεται κλούβα των ΜΑΤ. Δεν  υπήρξαν ζημιές και τραυματισμοί. Μέχρι τώρα έχουν γίνει από τις αστυνομικές δυνάμεις 19 προσαγωγές.

Στην πορεία συμμετέχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας όπου σε  δηλώσεις που έκανε πριν από την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, σημείωσε ότι «όσοι υπονομεύουν την Δημοκρατία και υποτιμούν την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να την προστατεύσει, διαπράττουν τεράστιο λάθος, το οποίο θα διαπιστώσουν σύντομα μέσα από τους αγώνες του λαού, και κυρίως μέσα από την ψήφο του ελληνικού λαού, όποτε και αν στηθούν οι κάλπες για την πολιτική αλλαγή».

Σε δήλωσή του, πριν ξεκινήσει η πορεία, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι «οι εκδηλώσεις και οι πορείες 49 χρόνια μετά δείχνουν ότι τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όπως “έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, οι βάσεις του θανάτου”, για προστασία του λαϊκού εισοδήματος, ενάντια στη φτώχεια και την ανεργία, για δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία, ενάντια στην κρατική καταστολή, τον φασισμό, τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις, την ίδια δηλαδή τη δικτατορία του κεφαλαίου, εξακολουθούν να είναι επίκαιρα, διαχρονικά και ζωντανά μέχρι σήμερα».

Οι διαδηλωτές στα μπλόκα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, φωνάζουν συνθήματα όπως «Το πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί», «Έξω το ΝΑΤΟ να κλείσουνε οι βάσεις, καμία συμμετοχή στις επεμβάσεις», διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.


Μικρής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία για την 49η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μία μικρή ομάδα περίπου έξι ατόμων εξαπέλυσε επίθεση με αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, που βρίσκονταν μπροστά από την Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών.

Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη πυρκαγιά στον Παλαμπά Θεσπρωτίας – Εκκένωση του χωριού

otavoice

Unicef – ΠΟΥ: Αίτημα κατάπαυσης πυρός για τον εμβολιασμό 640.000 παιδιών στη Γάζα

otavoice

Τουρκική Εθνοσυνέλευση – Άγριο ξύλο μεταξύ βουλευτών (video)

otavoice

To Κίεβο έδωσε εικόνες για τις «πρώτες ώρες» της εισβολής στο ρωσικό Κουρσκ

otavoice

Επίδειξη ισχύος της Χεζμπολάχ – Εκτοξευτές πυραύλων σε σήρραγες από τον ν. Λίβανο ως τη Συρία

otavoice

Οι τιμές της ενέργειας τον Αύγουστο και η προοπτική για Σεπτέμβριο

otavoice