OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Λιβύη: Καταδίκασε το τουρκολιβυκό μνημόνιο ο πρόεδρος της Βουλής

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, είχε σήμερα ο Νίκος Δένδιας, με τον οποίον καταδίκασαν από κοινού τα τουρκολιβικά μνημόνια, μετά τα όσα συνέβησαν από την φιλότουρκη υπηρεσιακή υπουργό εξωτερικών Νάιλα Μανγκούς.

Ο κ. Δένδιας σε δήλωση του χαρακτήρισε εποικοδομητική την συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, με τον οποίον συζήτησε τις σχέσεις Ελλάδας Λιβύης και με τον οποίον είχε την ευκαιρία να καταδικάσουν από κοινού τα παράνομα τουρκολιβυκά μνημόνια, τα οποία έχει υπογράψει η Νάιλα Μανγκούς με την τουρκική κυβέρνηση.
«Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Βουλής Αντιπροσώπων της Λιβύης & εκπρόσωπο της πόλης Al Qubbah, Aguila Saleh Issa. Του εξέφρασα την ελληνική ικανοποίηση για την καταδίκη των τουρκο-λιβυκών «μνημονίων» (2019, 2022). Είχα μαζί του εποικοδομητική συζήτηση για κοινοβουλευτικά ζητήματα και για τις διμερείς σχέσεις», έγραψε ο Έλληνας υπουργός σε ανάρτησή του στο Twitter.

 

«Η Ελλάδα θέλει να έχει συνομιλίες με τη Λιβύη», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Βεγγάζη, «αλλά με την κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές και θα εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης».

«Με αυτή την κυβέρνηση, η Ελλάδα πράγματι θα αρχίσει συνομιλίες και πιστεύω θα καταλήξουμε και σχετικά γρήγορα, γιατί το θέμα είναι μάλλον καθαρό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και προσέθεσε: «Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης έχει υποχρέωση να συνεργαστεί απόλυτα, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε γρήγορες εκλογές».

Στη Βεγγάζη, ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με τον με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA).  Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η ανάγκη σταθεροποίησης της Λιβύης και η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Όπως επεσήμαναν διπλωματικές πηγές, ο στρατάρχης Χαφτάρ μίλησε με ιδιαίτερα σκληρά λόγια κατά της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα και καταδίκασε τα παράνομα τπυρκολυβικά μνημόνια, ενώ ζήτησε άμεσα εκλογές.

Ο κ. Δένδιας προχώρησε στη δωρεά 30.000 εμβολίων,  σε τελετή που πραγματοποιήθηκε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης.  Όπως επεσήμανε ο υπουργός, η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει τον λιβυκό λαό στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας COVID-19, δωρίζοντας επιπλέον εμβόλια, σε συνέχεια δωρεάς 200.000 εμβολίων τον Αύγουστο του 2021.

Σχετικά Άρθρα

Τουρκία: Μάχη με τις φλόγες για δεύτερη νύχτα στo Κορδελιό – «Κοκκίνησε» ο ουρανός στη Σμύρνη

otavoice

Διπλωματική πίεση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – Οχι της Χαμάς στην πρόταση των ΗΠΑ

otavoice

Μεγάλη πυρκαγιά στον Παλαμπά Θεσπρωτίας – Εκκένωση του χωριού

otavoice

Unicef – ΠΟΥ: Αίτημα κατάπαυσης πυρός για τον εμβολιασμό 640.000 παιδιών στη Γάζα

otavoice

Τουρκική Εθνοσυνέλευση – Άγριο ξύλο μεταξύ βουλευτών (video)

otavoice

To Κίεβο έδωσε εικόνες για τις «πρώτες ώρες» της εισβολής στο ρωσικό Κουρσκ

otavoice